bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,244.14 2.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,897.32 3.37%
bnb
BNB (BNB) $ 527.53 1.96%
solana
Solana (SOL) $ 130.42 1.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.472283 4.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.428202 4.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.141253 4.05%

Chia (XCH) Nedir?

chia coin nedir

Chia, Bitcoin’in Proof-of-Work fikir birliği algoritması yerine, sabit disklerdeki depolama alanını kullanan yeni bir “Proof of Space’i modelini kullanıyor.

  • Chia, “Proof of Space and Time” adlı yeni bir fikir birliği algoritmasını kullanan kripto para birimi.
  • İşlem gücü kullanılarak madencilik yapmak yerine, sabit disklerdeki depolama alanı kullanılarak “çiftçilik (farming)” yapıyor.
  • Özellikle son dönemde kripto para madenciliğinin çevreye verdiği zarar, ana akımın gündeminde. Tüm eleştiri okları lider kripto para birimi Bitcoin tarafından kullanılan Proof-of-Work fikir birliği algoritmasına çevrilmiş durumda.

Chia bir blok zinciri, dijital para birimi ve akıllı işlem platformu. Sınır ötesi ödemeleri, emanet (escrow) hizmetlerini ve kurumsal saklama işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

BitTorrent‘in yaratıcısı Bram Cohen tarafından geliştirilen Chia, 2017 yılında geliştirilmeye başlandı. 2021 yılının Mayıs ayında kullanıma sunulan Chia, Andreessen Horowitz ve Galaxy Digital gibi büyük isimlerin desteğini aldı.

Bram Cohen Chia
Chia (XCH) kurucusu Bram Cohen. Kaynak: Google

Chia’nın “Bitcoin’den daha hızlı, yapılandırılabilir bir uluslararası ticari banka” yaratmak gibi iddialı planları var.

Chia, Proof of space and time fikir birliği algoritması nedeniyle diğer kripto para birimlerinden ayrılıyor.

Bunu biliyor muydunuz? Chia, BitTorrent’in mucidi Bram Cohen tarafından geliştirilmiştir.

Chia nasıl çalışıyor?

Chia benzersiz bir fikir birliği mekanizması kullanıyor. Bitcoin işlem gücüne dayalı bir Proof-of-Work modeli, Flow ve Cosmos Proof-of-Stake kullanırken, Chia “proof of space and time fikir birliği algoritması kullanıyor.

Güçlü bilgisayarların matematik problemlerini çözmek için yarışması yerine Chia, sabit diskler (HDD’ler) ve katı hal sürücüleri (SSD’ler) üzerindeki alanı ve bir piyango mekaniğini kullanıyor.

Chia’yı (XCH) özel kılan ne?

Chia’nın uzay ve zaman kanıtı modelinin temel avantajı, Bitcoin gibi iş kanıtı kripto para birimlerinden daha çevre dostu olmasıdır.

Bitcoin, madencilerin işlem gücü (ve buna bağlı olarak elektrik) yatırımı yapmasını gerektirdiğinden, madenciler arasında bir silahlanma yarışını teşvik etti. Bitcoin ağının toplam elektrik tüketimi şu anda bazı ülkelerinkinden daha fazla. Nisan 2021’de Çin’deki bir kömür madeninin sular altında kalması ve bunun Bitcoin madencilik endüstrisi üzerindeki etkisi de kripto paranın fosil yakıtlara olan bağımlılığının devam ettiğini gösterdi.

XCH token nedir?

XCH, Chia Network’ün yerel token’ıdır. İşlemler için ve kullanıcılara teşvik olarak ödüller sağlamak için kullanılır.

Chia (XCH) yorumları

Chia’nın dikkat çekici bir lansmanla piyasaya sürüldü.

Henüz piyasaya sürülmeden önce dahi Güneydoğu Asya’da sabit disk sıkıntısına neden olduğu bildiriliyordu.

O dönemde Chia ağı yaklaşık 600 petabayt büyüklüğündeydi; 2021 yılının Mayıs ayı itibariyle 10 eksabayta ulaşmıştı. Ethereum madencilerinin neredeyse üretilen GPU’ların hepsini satın alması gibi, Chia çiftçileri de sabit diskleri satın almak için birbirleriyle yarışıyordu.

Chia Network başkanı Gene Hoffman bu nedenle “kısa vadeli tedarik zincirini yok ettik” itirafında bulundu.

Elbette bu durum sabit disk üreticilerinin işine yaradı. Sabit disk fiyatları bir anda arttı ve üreticilerin hisse senetleri beklenmedik seviyelere yükseldi.

Şu anda Chia madencilik hesaplama (Chia mining calculator) aramalarının Google’da yüksek hacimlere sahip olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte “Chia coin – ekşi” aramalarındaki yükseliş de Türk yatırımcıların projeye olan ilgisini gösteriyor.

Bu yazımızda Chia coin yorumlarından Chia coin kaç TL, kaç dolar, ATH ve ATL seviyelerine kadar kapsamlı detaylara yer verdik. Proje hakkında daha fazlasını öğrenmek için Chia coin web sitesine göz atabilirsiniz.

Chia (XCH) coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Chia Coin 953,83 TL‘den işlem görüyor. Chia fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Chia token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

Chia (XCH) coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Chia token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Chia token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.645,12 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Chia token yılın en düşük seviyesini ise 26,27 dolarla belirledi.

Chia (XCH) coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Chia coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte Chia coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala