bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,860.99 2.48%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.67 1.60%
bnb
BNB (BNB) $ 582.44 1.62%
solana
Solana (SOL) $ 188.53 1.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.629099 2.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.6521 0.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216844 16.95%

Madencilik (Mining) Nedir?

MADENCILIK

Madencilik (mining), donanım ve yazılımlar aracılığıyla kripto para üretiminin yanı sıra kripto para transferlerinin kaydının ve onayının yapılmasıdır. Madencilik, Bitcoin ağında önemli bir faaliyettir. Teoride, bir bilgisayara ve ‌internete sahip olan herkes madencilik yapabilmektedir.

‘Madencilik’, blok zinciri veri tabanına eklenmeyi bekleyen işlemlerin doğrulanması sürecini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kripto para madenciliği tüm dünyada yaygın olarak yapılmaktadır. Her birey kendi seçtiği madencilik yöntemleriyle yasal olarak kazanç elde edebilir. 

mining

Madencilik (Mining) Nasıl Yapılır?

Kullanıcı odaklı olan madencilik işlemini yapmak için farklı teknik ve donanımsal cihazlar kullanılmaktadır. Madencilik yapan kullanıcılar blok zincirinde bulunan yeni işlemleri doğrulayarak kripto para biriminin sürekliliğine katkıda bulunurlar. Blockchain sistemine yeni blokların eklenmesi için mining yapan kullanıcılar şifreleme bulmacalarını çözerek sisteme katkı sağlar. Sisteme sağlanan bu katkı aynı zamanda kullanıcıların ödüllendirilmesi ile de sonuçlanmaktadır.

Bir blok zincir oluşturulması için sisteme bazı yeni bilgilerin de eklenmesi gerekir. Blokta bulunan bilgilerin verilerini şifrelemek içinde matematiksel problemlerin çözüme ulaşması şarttır. Yeni bloğu problemi çözerek şifreleyen kullanıcı, internet üzerinden bilginin dağıtılmasını güvenli hale getirdiği için de kripto para ile ödüllendirilir. Dijital para birimi çeşitlerinin alım-satım işlemlerinin yapılması için sanal cüzdana ihtiyaç duyulur. Sanal cüzdan sahibi kullanıcılar cüzdanlar arası transfer yapabilir ve bu transferler onaylanmadan önce bir havuzda toplanır. Havuzda toplanan işlemlerin bir araya gelmesi ile de bir blok oluşur. Bu bloklar blockchain ağına bağlı kullanıcıların bilgisayarları tarafından onaylandıktan sonra zincire dahil olur ve onaylama işlemi de kullanıcıların madencilik yapmasına dayanır. İşlemleri doğrulayan mining kullanıcılarının transferleri onaylaması ile de bilgiler blok oluşturarak blok üzerine yazılır.

Mining Çeşitleri Nelerdir?

Kripto para madenciliği toplam üç çeşitten oluşmaktadır. Bunlar;

  • Bireysel Madencilik: Kişinin kendi bilgisayarına ve ekipmanlarına dayalı bir madencilik türüdür. Kişi tek başına kripto para madenciliği yapabilmektedir.
  • Çiftliklerde Toplu Madencilik: Yeni blokların ortaya çıkarılmasıyla uğraşan ortak bir bilgi işlem ağıdır. 
  • Bulut Madenciliği: Kripto para madenciliği için yeterli ekipman ve donanıma sahip olmayanlar için uygun bir madencilik türüdür.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala