bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,393.79 0.01%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,033.51 0.85%
bnb
BNB (BNB) $ 577.18 0.96%
solana
Solana (SOL) $ 168.14 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520044 0.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.482285 5.59%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153159 1.70%

İşte Takip Edilmesi Gereken 7 Kripto Yapay Zeka Projesi

yapay zeka tokenleri

ChatGPT ile birlikte kripto para piyasasında da yapay zeka (AI) trendi başladı.

Bu yazımızda yapay zeka nedir, yapay zeka teknolojisi kripto para piyasasına nasıl entegre edilir, en popüler yapay zeka coin’leri hangileri, yapay zeka token’lerinin durumu, avantajları ve dezavantajlarına yakından bakacağız.

Kripto para piyasasında yapay zeka (AI) ekosistemi henüz yeni yeni gelişiyor ve toplam piyasa değeri 1,8 milyar dolar bandında.

AI token’leri, yatırımcılar için yeni fırsatlar sunabileceğinden topluluk tarafından da yakından takip ediliyor.

Yapay zeka teknolojisi alanındaki büyüme her geçen gün katlanarak artıyor.

Microsoft’un OpenAI’ye 10 milyar dolar yatırım yaptığını duyurması ve Google’ın kendi AI chatbot’u Bard’ı geliştirmesiyle yapay zeka alanında rekabet iyice kızıştı. Dolayısıyla bu durum kripto para piyasasına da yansıdı. Öyle ki yapay zeka desteki kripto paralara ve token’lere olan ilgi arttı ve bazı token’lerin fiyatı 16 kata varan yükselişler yaşadı.

ChatGPT, gelecekte yapay zeka teknolojilerinin blockchain ile etkileşime girerek, kullanıcılar için kripto para tutma, saklama ve yatırım yapma gibi işlemleri gerçekleştirebilir. 2020 yılının Haziran ayında piyasaya sürülen ChatGPT, şu anda içerik üreticiliği, soru yanıtlama gibi çok çeşitli becerileriyle dünyanın en büyük ve en gelişmiş dil modellerinden biri haline geldi.

Araştırmalar, yapay zeka teknolojisinin hedeflere uygun olarak yatırım yapma kararı verebileceğini gösteriyor. Bu rehber içeriğimizde yapay zeka teknolojisinin kripto para sektöründeki kullanım alanları, mevcut senaryolar ve kripto para piyasasındaki yapay zeka token’lerine yakından bakacağız.

Yapay Zeka Kripto Token’leri Nedir?

Yapay zeka, yaşama, çalışma ve birbirimizle etkileşim kurma şeklimizi değiştirme potansiyeline sahip, hızla büyüyen bir alandır. Kripto para bağlamında yapay zeka, güvenlik ve ölçeklenebilirlikten kullanıcı deneyimi ve piyasa tahminine kadar her şeyi iyileştirmek için kullanılabilir. Bu, geliştiricilere daha verimli ve şeffaf bir sistem yaratma potansiyeli ile uygulamalar ve hizmetler tasarlamak ve oluşturmak için devrim niteliğinde yeni bir platform sunuyor. Doğru eğitim verileriyle, yatırım fırsatlarını belirlemekten yasadışı faaliyetleri tespit etmeye kadar her şeyi yapmak için eğitilebilir.

YZ tokenleri, merkezi olmayan YZ pazarları, YZ destekli portföy yönetimi, tahminler, görüntü oluşturma, yol bulma, otonom organizasyonlar ve daha fazlası gibi YZ ile ilgili projeleri, uygulamaları ve hizmetleri güçlendirmek için tasarlanmış kripto para birimleridir. Bu tokenlar, sahiplerine yönetişim hakları verebilir veya YZ platformundaki işlemler için ödeme yapmaları gerekir.

Yapay Zeka Coin’leri ve Kullanım Alanları:

Bu yazımızda farklı kullanım alanlarına sahip bir dizi kripto para projesine yakından bakacağız. Gelin en popüler yapay zeka coin’lerine ve kullanım alanlarına yakından bakalım.

SingularityNET: Merkezsiz Yapay Zeka Pazar Yerleri

Merkezsiz olmayan yapay zeka pazar yerleri, insanların ana ödeme şekli olarak yapay zeka token’lerini kullanarak ilgili hizmetleri ve ürünleri merkezsiz bir şekilde alıp satabilecekleri platformlardır.

SingularityNET, 2017 yılının Aralık aylarında faaliyete başladı. Yapay zeka hizmetleri için merkezsiz bir platform olmayı amaçlayan SingularityNET, herkesin büyük ölçekte yapay zeka hizmetleri oluşturmasına, paylaşmasına ve bunlardan para kazanmasına olanak tanıyan merkezi olmayan, açık kaynaklı blockchain pazar yeri.

SingularityNET pazar yeri olmanın yanı sıra yapay zeka modellerini eğitmek ve geliştirmek için gereken veri, model ve diğer kaynakların değişimi gibi hizmetler de sunuyor. Platformun amacı, yapay zekaya erişimi demokratikleştirmek ve herkesin katılabileceği ve faydalanabileceği merkezsiz bir yapay zeka ekosistemi oluşturmaktır.

Fetch: Yapay Zeka Araçları ve Altyapısı

Fetch.AI projesi 2019 yılının Haziran ayında kullanıma sunuldu.

Fetch, yapay zeka tabanlı bir dijital ekonomi oluşturmak için gereken araçları ve altyapıyı sağlayan, insanları, cihazları ve hizmetleri birbirine bağlamaya yardımcı olan, veri paylaşımını ve işbirliğini mümkün kılan bir platformdur.

Fetch, tedarik zinciri yönetimi, lojistik ve merkezsiz finans (DeFi) gibi çok çeşitli uygulamalar için kullanılabilecek otonom aracılar oluşturmak ve dağıtmak için geliştirilen merkezsiz bir platform.

Platform, kullanıcıların bireylere, şirketlere, hükümetlere ve diğer kuruluşlara hizmet sağlamak için işbirliği yapabilen akıllı ve otonom yazılım aracıları oluşturmasına ve dağıtmasına fayda sağlıyor.

Ocean: Yapay Zeka Modelleri

2018 yılının Kasım ayında piyasaya sürülen Ocean, özel verileri doğrudan paylaşmak yerine bu verilere özel erişim sağlayarak önemli bir sorunu ele alıyor. Ocean yapay zeka teknolojisiyle gizlilik ve kontrol mekanizmasını korurken verilerin verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor.

Ocean platformunda veri sahipleri, verileri üzerinde yapay zeka algoritmalarının kullanarak, verilerin gizliliğinden ödün vermeden modellerin tahmin doğruluğunun ve diğer faydaların iyileştirilmesi için yapay zeka modellerinin eğitebilirler.

Numeraire: Yapay Zeka Tabanlı Portföy Yönetimi

Numeraire 2015 yılında piyasaya sürüldü.

Numeraire, portföy yönetimi ve yatırım kararları için makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojilerini kullanan bir proje.

Kullanıcılar, Numerai ile birlikte yapay zeka tabanlı portföy yönetimi, yatırım portföylerini yönetmek ve optimize etmek için yapay zeka algoritmalarının ve tekniklerini kullanabilirler.

Ethereum blockchain’i üzerinde geliştirilen Numerai, yapay zeka ve blockchain teknolojilerini kullanarak yatırımları yönetmek için merkezsiz, güvenli ve şeffaf bir sistem sunuyor.

Oraichain: Yapay zeka verileri için Oracle Çözümü

2020’de başlatılan Oraichain, merkezisiz yapay zeka için blockchain tabanlı bir ekosistem.

Yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve dağıtmak için güvenli, şeffaf ve merkezisiz bir altyapı oluşturmak için yapay zeka ve blockchain teknolojilerini kullanıyor.

Oraichain platformunun temel özelliklerinden biri, yapay zeka destekli API’leri için oracle çözümü sunması. Oraichain’in mimarisi, yapay zeka destekli veri kaynaklarına daha fazla odaklanacak şekilde tasarlanmıştır ve yapay zeka verilerinin ve hizmetlerinin akıllı sözleşmelere entegrasyonuna olanak sağlar. 

Hera: YZ destekli Pathfinder

Hera, kullanıcıların, merkezsiz borsalarda (DEX) alım satım yaparken kullanıcıların en verimli ve karlı ticaret yolunu bulmalarına yardımcı olan bir algoritma veya sistemdir.

2022 yılında piyasaya sürülen Hera, işlemlerin en uygun şekilde nasıl gerçekleştirilebileceğini belirlemek için fiyatları ve likiditeyi yapay zeka ve makine öğrenimini kullanıyor.

Hera, Metis Network’te başlatıldı ancak 2023 yılında çoklu zincirleri desteklemesi bekleniyor. Hera’nın önümüzdeki dönemde Arbitrum ağında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yapay Zeka Token’lerinin Mevcut Durumu

Kripto para piyasasında yapay zeka Çin’lerinin piyasa büyüklüğü 1,8 milyar dolar seviyesinde.

Piyasa değerinden de anlaşılacağı üzere yapay zeka token’leri piyasası henüz emekleme aşamasında. Ancak giderek daha fazla projenin ve şirketin kripto para ve yapay zeka kullanımını keşfetmesiyle bu piyasanın önümüzdeki süreçte önemli oranda büyümesi bekleniyor.

Yapay Zeka Alanındaki Zorluklar ve Fırsatlar

Yapay zeka token piyasası henüz gelişiminin ilk aşamalarında ve büyümesini ve benimsenmesini etkileyebilecek çeşitli zorluklarla karşı karşıya.

Bu konudaki en büyük olumsuzluklardan biri de kripto para piyasasını çevreleyen açık ve tutarlı düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle düzenleyici belirsizlik. Kripto para düzenlemelerinin gelecekte nasıl şekilleneceğini ve bu düzenlemelerin yapay zeka token’lerini ve kullanılabilirliğini öngörmek zor. Bu durum caydırıcı bir unsur olarak projeler ve yatırımcılar için zorluklar yaratıyor.

Alandaki birçok zorluğa rağmen rağmen, yapay zeka coin piyasasında büyüme ve yenilik için birçok fırsat da bulunmaktadır. Örneğin, blockchain teknolojisinin merkezsiz ve güvenli yapısı, hassas verileri koruması ve gizliliği sağlaması gereken yapay zeka uygulamaları oluşturmak için idealdir.

Ayrıca yapay zeka teknolojisinin blockchain’e entegrasyonu, yapay zeka odaklı DAO ve yukarıda belirtilen diğer uygulamalar gibi yeni ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Piyasa gelişmeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, yapay zeka token’lerine olan talep de artacak ve büyüme ve yenilik için yeni fırsatlar ortaya çıkacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala