bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,902.93 2.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,106.19 5.37%
bnb
BNB (BNB) $ 582.15 2.03%
solana
Solana (SOL) $ 173.62 7.56%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52437 1.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.485087 4.47%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156179 4.35%

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir?

Ocean protocol nedir

Ocean Protocol, kullanıcılarına paylaşılan veriler üzerinden gelir elde etmeyi ve tam kontrol hakkı sağlayan bir blockchain platformudur.

Ocean Protocol Nedir?

İşletmelerin ve bireylerin veri ve veri tabanlı hizmetleri değiş tokuş etmesine ve bunlardan para kazanmasını amaçlayan açık kaynaklı bir protokoldür. Ocean Protocol, kullanıcılarına verileri üzerinde tam kontrol, denetlenebilirlik ve şeffaflık sunar. Proje geliştiricileri, büyük veri, yapay zeka ve blokzincir sektörlerinde tecrübeli Bruce Pon ve Trent McConaghy’dir. Ocean Protocol kullanıcıları, ağ aracılığıyla kendi veri piyasalarını oluşturma imkanına sahiptir. Ethereum üzerinde geliştirilen blokzincir uygulamalarının sayısı zamanla artmaktadır.

Bununla birlikte verilerin izlenmesi de zorlaşmaktadır. Bu gibi sorunların çözümü için, gizlilik ve denetim mekanizmaları önem arz etmektedir. Bunun sebebi, blokzincir projesinin ve token’ının gelişiminin ölçeklenebilmesine, merkeziyetsiz olmasına ve güvenlik seviyesine bağlı olmasıdır. Bu nedenle Ocean Protocol geliştirilmiştir. Ocean Protocol’e göre toplumlar, verilere büyük ölçüde bel bağladığını ve verilerin güvenliğinin ciddi bir sorun olduğunu belirtmiştir.

Bu gibi sorunlara çözüm olarak ”Yeni Veri Ekonomisi” isimli bir modelden bahsetmiştir. Bu model sayesinde insanlar veriler üzerindeki haklara sahip olabileceklerdir. Ocean Protocol, veriler için merkeziyetsiz bir borsa (DEX) düzenlemiştir. Düzenlenen merkeziyetsiz borsada veri stake edilebilir veya alıp satılabilir. Ocean Protocol’ün bir diğer özelliği IDO (Initial Data Offering) ‘dir. Verilerin halka arz edilmesi olarak tanımlanabilmektedir. IDO sisteminde, ICO’ların ilerleme mekanizması veri sistemleri baz alınarak tasarlanmıştır. Platform üzerinde verinin yayınlanması ile birlikte kendi ERC-20 token’ını oluşturmaktadır.

OCEAN Coin nedir

OCEAN Coin Nedir?

Ocean Protocol’ün yerel kripto para birimi OCEAN Coin’dir. ERC-20 akıllı sözleşmesi ile oluşturulan OCEAN Coin, platform içerisinde çeşitli işlemlerde kullanılabilmektedir. Örnek olarak kullanıcılar; veri ticareti yapmak, paylaşmak, yapay zeka modelleri oluşturma işlemlerinde OCEAN Coin’i kullanabilmektedir. Ayrıca, DEX işlemleri gerçekleştirmek için ödenen ücretler OCEAN Coin ile ödenebilmektedir. Kullanıcıların aktardığı veriler güvenli ve gizli bir biçimde Ocean Protocol tarafından korunmaktadır.

OCEAN Coin sahibi kullanıcılar, varlıklarını stake ederek ek token ödülleri elde edebilmekte ve kazanç sağlayabilmektedir. Kullanıcılar, kendi veri piyasalarını oluşturabilir. Ayrıca veriler aracılığıyla yapay zeka modelleri oluşturabilir.
Ocean Protocol sayesinde, kullanıcılar veri paylaşımı ve ticareti yapabilir. Böylece veri satılarak gelir elde edilebilir. OCEAN Coin sahibi kullanıcılar, projenin kurmuş olduğu merkeziyetsiz veri pazar yerinde OCEAN stake ederek likidite sağlayıcısı olabilmektedir. Ayrıca, OCEAN Coin’i kilitleyen kişilere kilitledikleri miktarla orantılı bir şekilde nitelikli veri erişimi sağlanmaktadır.

Nereden ve Nasıl Alınır?

Ocean Protocol’ün kripto para birimi OCEAN Coin, birçok kripto para borsasında listelenmektedir. Bunlara örnek olarak; Binance, KuCoin, Coinbase Exchange, Kraken, uniswap (V2), Bitfinex, SushiSwap, Bittrex, Huobi gibi platformlar verilebilir. OCEAN Coin satın almak isteyen yatırımcılar, öncelikle tercih ettikleri bir platforma üye olmalıdır.

Üyelik ve hesap açma işlemleri gerçekleştirildikten sonra, kimlik doğrulama gerçekleştirilir. Ardından, alım satım sayfası üzerinden cüzdana para yüklenerek istenilen miktarda OCEAN Coin satın alınabilir. Satın alınan Ocean Coin’ler, işlemlerde kullanılabilir ya da tercih edilen güvenli bir cüzdanda saklanabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala