bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Yapay Zeka Yarışında Öne Çıkabilecek 8 Şirket

Yapay Zeka Yarisinda One Cikabilecek 8 Sirket22

Yapay zekaya (AI) yatırım yapan şirketlerin gelecek dönemlerde nasıl performans göstereceği merakla bekleniyor. Finans, sağlık, sigortacılık gibi birçok sektördeki dev şirketler yeni teknolojileri entegre etmeye çalışıyor. Yapay zeka yarışında son dönemlerde Nvidia rüzgarı esti. Küresel çip üreticisinin, oyun dünyasının seyrini değiştirecek hamlesi ile değeri 1 trilyon doların üzerinde çıktı. Nvidia, trilyon dolarlık şirketler kulübünün 9’uncu üyesi oldu. Nvidia Ace isimli teknolojisi ve AI süper bilgisayar platformu şirketi, yapay zeka yarışında öne taşıdı. Mart ayında Nvidia’nın performansı yapay zeka ile ilgilinen diğer şirketlere olan ilgiyi de artırdı. Bu alanda gelecek vaadeden şirketler yatırımcıların yakın takibinde. İşte yapay zeka yarışında öne çıkabilecek 8 şirket…

Yapay Zeka Yarisinda One Cikabilecek 8 Sirket2

Intel

Nvidia gibi bazı çip üreticileri yapay zeka alanında hızlı davranırken, rakibi Intel büyük ölçüde geride kaldı. Nvidia CEO’su Jensen Huang, Intel’in bu alanda önemli bir Nvidia ortağı olabileceğini söylemişti. Üretim kapasitesini genişletmeyi hedefleyen Intel, Arizona’da iki adet çip fabrikası için harekete geçti. Şirket, Ohio’da da 20 milyar dolarlık tesis inşaatına başladı. Ayrıca şirketin yapay zeka için adımlarını hızlandırması bekleniyor. Intel hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 15,3 yükselişle 30,8 dolardan işlem görüyor. Analistlerin ortalama 2024 kazanç tahminine göre Intel hissesi, Nvidia için 38,4 olan fiyat-kazanç oranıyla karşılaştırıldığında 17,8’de işlem görüyor.

Medtronic

Tıbbi cihaz üreticisi Medtronic, sağlık sektöründe yapay zekayı kullanan şirketler arasında bulunuyor. Şirket, yapay zeka ile omurga ameliyatlarını iyileştirmek, kanser dokusunu tanımlamak ve diyabet hastalığında kullanıyor. Medtronic, bir süre önce ameliyatlarda kullanılmak üzere bir yapay zeka robotunu piyasaya sürdü. Yatırım bankası Bernstein, şirketin gelecek yıl güçlü finansal sonuçlara ulaşabileceğini açıklamıştı. Şirketin hisseleri 84 dolar civarında işlem görüyor. Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana 7,5 yükseliş kaydetti. Piyasa değeri ise 111,8 milyar dolar civarında seyrediyor.

Lemonade

Sigorta şirketi Lemonade‘nin ürün fiyatlandırması ve müşterileri etkileşimi için yapay zekayı kullandığı belirtiliyor. Şirket, hissedarlarına gönderdiği bilgilendirme metnin, yapay zekanın otomatikleştirip iyileştirebileceği 100 iş süreci belirlediğini bildirmişti. Söz konusu değişiklilerin maliyetleri önemli ölçüde azaltacağı kaydedildi. Şirketin ilk çeyrekte geliri yüzde 115 artarak 95,2 milyon dolara çıkmıştı. Müşteri sayısı ise yüzde 23 artışla 1,9 milyona yaklaşmıştı.

Palantir Technologies Inc.

Teknoloji şirketi Palantir, veri entegrasyonu, analizi ve görselleştirme araçlarını sağlamak için yapay zeka araçlarını kullanıyor. Şirketin hisselerinin piyasa çıktığı günden bu yana yüzde 2 binin üzerinde yükseliş kaydetti. 30 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan şirketin Palantir Gotham ve Palantir Foundry isimli iki platformu bulunuyor. Şirketin hisseleri bugün 14,74 dolardan işlem görüyor. 4 bine yakın çalışanı bulunan şirket 2003 yılında kuruldu.

Upstart Holdings

Yapay zeka kredi platformu Upstart Holdings, Mayıs 2022’den bu yana yüzde 100’ün üzerinde yükseliş kaydetti. Şirket, yapay zeka destekli borç verme plaformu olarak faaliyet gösteriyor. 2,3 milyar dolar piyasa değeri bulunan Upstart, tedavüldeki hisseleri yüzde 30 civarında.

Super Micro Computer

Yapay zeka altyapı çözümleri üreten Super Micro Computer, son yıllardaki yüksek performans gösteren şirket arasında yer aldı. Şirketin hisseleri Mayıs 2022’den bu yana yüzde 123 yükseldi. Yüzde 10’u halka açık şirketin, ilk günden itibaren performansı ise yüzde 180’in üzerinde kaydedildi. 12 milyar doların üzerinde değeri olan şirket, büyük ölçekli eğitim kümelerinden akıllı uç çözümlerine kadar geniş bir alanda yapay zeka ürünleri geliştiriyor.

C3.ai

Kurumsal yapay zeka yazılım şirketi C3.ai, Nvidia’nın yükselişi ile gündeme gelen şirketler arasında yer aldı. Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 200’ün üzerinde yükseliş kaydetti. Son bir yılda ise yatırımcılara, yüzde 93 pozitif getiri sağladı. C3.ai, yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları ile kurumsal şirketlere yönelik çalışıyor. Piyasa değeri 4,5 milyar dolara yakın olan şirketin hisselerinin yüzde 23’ü dolaşımda.

Nano-X Imaging

Nano-X Imaging, sağlık alanında faaliyet gösteren yapay zeka şirketleriden biri. Şirketin değeri 1 milyar dolara yakın. Hisseleri yüzde 165’e yakın yükselen şirket, tıbbi görüntülemelerde yapay zekayı kullanıyor. Şirket, son bir yılda yüzde 90’ın üzerinde yükseliş yaşadı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala