bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,149.72 1.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,250.25 0.44%
bnb
BNB (BNB) $ 606.58 0.50%
solana
Solana (SOL) $ 157.04 0.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.537556 1.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.489308 4.40%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159504 1.07%

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir?

wrapped btc nedir 1200x900 1

Bitcoin’in (BTC) arzının sınırlılığından kaynaklanan Wrapped Bitcoin (WBTC), topluluk desteği ile önemli konumlara geldi. İlk olarak Ethereum (ETH) ile alım satım işlemlerine olanak sağlayan WBTC, Bitcoin’in geniş bir ekosistem ile etkileşime girmesine olanak sağladı. Özellikle Ethereum ağında sanki Bitcoin ile işlem yapıyormuş gibi bir işlev kazandıran topluluk, Bitcoin’in kullanımına olanak tanımasıyla birlikte Ethereum’un gelişmesine zemin hazırladı. Biz de bugünkü rehberimizde sizlere Wrapped Bitcoin (WBTC) hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir?

ERC-20 token’ı olarak bilinen WBTC, Bitcoin’in Ethereum ağında kullanılabilir versiyonudur. Wrapped BTC’nin en önemli avantajı, Ethereum cüzdanlarına, merkezsiz uygulamalarına (dApps) ve akıllı kontratlara entegre olabilmesidir. 

wbtc1 min

1 tam Wrapped Bitcoin 1 BTC ile değiştirilebilir ve kullanıcılar isterlerse 1 WBTC’yi 1 BTC’ye dönüştürebilirler. Bu da Bitcoin’in merkezsiz finans (DeFi) uygulamalarında kullanılmasının önünü açmış olur. Kullanıcılar kendi WBTC’lerini ve BTC’lerinin durumunu doğrulayabilir ve rezervin ispatı ile tüm WBTC’ler yeterli miktarda BTC ile desteklenmiş olur. Şu an WBTC DAO ile desteklenen grup, şu ana kadar 75 üye toplamayı başardı ve ana ortakları Kyber Network, Ren ve BitGo’dur. 

Wrapped Bitcoin’in Özellikleri Nelerdir?

Wrapped Bitcoin, Bitcoin’e endeksli bir stablecoindir. Stablecoin’ler, kendilerini destekledikleri varlığa göre fiyatları hareket eder ve değerlerini sabitlemeleri için farklı özelliklere sahiptir. Eğer bir stablecoin’in değeri, arkasında desteklendiği değerden daha düşük olursa, stablecoin arzının bir kısmını yakarak fiyatı desteklediği değerle aynı seviyeye getirir. Ama eğer değeri desteklendiği varlığın fiyatından daha yüksekse, stablecoin’in arzı artırılarak desteklendiği varlığın fiyatına getirilir.

Wrapped Bitcoin Nasıl Çalışır?

WBTC how works

WBTC alabilmek için ilk olarak tüccardan token’ları istemeniz gerekir. Sonrasında tüccar kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirdikten sonra işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilir. Siz ilk olarak Bitcoin yollarsınız ve işlem tamamlandıktan sonra tüccar size WBTC’yi yollar. 

Eğer WBTC çıkarmak isterseniz WBTC’nin uygulamalarını kullanmanız gerekir. Bunun için tüccarlar ve saklama hizmeti sunanlar ellerindeki Bitcoin arzlarına göre WBTC çıkarabilirler.

WBTC token’larını BTC’ye dönüştürme durumunda token yakma işlemi gerçekleşir. Bu işlemde eğer bir kullanıcı WBTC’lerini BTC ile takas ederse ne kadar BTC verildiyse o kadar WBTC zincir içinde yakılmış olur ve toplam arz da azaltılmış olur. 

Wrapped Bitcoin Neden Kullanılır?

WBTC, Ethereum ağında özellikle merkezsiz borsalar ve finansal uygulamalarda Bitcoin kullanılarak işlem gerçekleştirilmesi için kullanılır. Özellikle işlem hacminin çoğu merkezi borsalarda gerçekleştiği için WBTC bazı borsalarda listelenmiş durumda. Bu sayede merkezsiz borsalar üzerinden işlem gerçekleştirilmesi kolaylaştırılmış olur.

WBTC, Bitcoin’in ERC-20 kontratları ile uygun bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu da, Bitcoin transferlerinin entegrasyonu sayesinde akıllı kontratların oluşturulmasını kolaylaştırır ve bu süreçte BTC’lerin kaybolmamasını sağlar.

Bu işlemler birçok kişi için karmaşık olabilir ve bunu sağlamak için node’ların çalıştırılması gerekir ve bu da yüksek hesaplama gücü gerektirir. WBTC ise ortaklarla beraber birkaç farklı node’u çalıştırır ve kullanıcıların bu süreci daha kolay gerçekleştirmesini sağlar.

Wrapped Bitcoin Fiyatı

WBTC Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Wrapped Bitcoin 2.150.854,16 TL TL‘den işlem görüyor. Wrapped Bitcoin fiyatı son 24 saat içerisinde -1.25% değişim gösterdi. Wrapped Bitcoin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 198,040,902 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 10,242,130,677 dolar seviyesinde.

WBTC Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Wrapped Bitcoin $ 66,086.71 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Wrapped Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 64.796 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Wrapped Bitcoin’de yılın en düşük seviyesini ise 9.924 dolarla belirledi.

Wrapped tokens

WBTC Token Nasıl Satın Alınır?

WBTC token’ı hem merkezi borsalardan hem de merkezsiz borsalar üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan WBTC token almak için ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Kredi Kartıyla Wrapped Bitcoin (WBTC) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar WBTC alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa WBTC alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile WBTC Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla WBTC satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Ama merkezsiz borsalardan alım satım gerçekleştirmek isterseniz Uniswap ve PancakeSwap gibi borsalardan alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

WBTC Hakkında Sık Sorulan Sorular

WBTC hangi blockchain ağında çalışır? WBTC için kaç node’un onaylaması gerekir?

WBTC şu ana kadar Ethereum ağında çalışır. Bitcoin için Ethereum ağında bir geçit olarak görev yapan WBTC’nin piyasa değeri 9 milyar dolar seviyesinde.

WBTC, Ethereum ağında Bitcoin için akıllı sözleşmeler oluşturmaya ve BTC transferlerini entegre etmeye olanak tanır.

Bu nedenle, farklı işlem türleri için çeşitli node’ları korumak yerine, borsalar, cüzdanlar ve Dapp’lerin yalnızca bir Ethereum düğümünü desteklemesi gerekir.

WBTC işlemlerinin onaylanması için an az 35 node’un işleminizi onaylaması gerekir. 

Wrapped BTC’den BTC’ye nasıl dönüş yapabilirim?

  • WBTC cüzdanında Unwrap seçeneğine tıklayın.
  • Ne kadar WBTC’yi BTC’ye dönüştürmek istediğinize karar verin.
  • Confirm unwrap seçeneğine tıklayarak BTC cüzdanınıza BTC’lerinizi transfer edin.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala