bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,706.87 2.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,196.79 0.83%
bnb
BNB (BNB) $ 601.78 0.83%
solana
Solana (SOL) $ 156.95 4.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.551166 3.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.512245 1.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159636 0.16%

Vitalik Buterin’den ‘Gizlilik’ Önerisi

vitalik buterinden gizlilik onerisi

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum blockchain’nde işlem gizliliği için ‘gizli adres sistemi’ önerisinde bulundu. Blog yazısında gizliliğin Ethereum ekosisteminde kalan en büyük zorluklardan biri olduğunu vurgulayan Buterin, blockchain’e giden tüm bilgilerin kamuya açık olmasından dolayı bir gizlilik çözümü bulunması gerektiğini ifade etti. Ethereum‘da 2014 yılından bu yana çalışılan üzerinde çalışılan gizli adreslere ilişkin Vitalik Buterin bir çözüm sundu.

vitalik buterinden gizlilik onerisi3

Vitalik Buterin’in Gündemi ‘Gizlilik’

Vitalik Buterin, gizli adreslerin her işlem için yeni bir adres oluşturarak gizlilik sağladığını açıkladı. Gizli adreslerin Ethereum’da her işlem için anonim adresler oluşturarak gizliliği artırmanın yolu olarak gösteriliyor. Buterin, yazısında şu önerileri sundu: Varlık satın almak isteyen kullanıcı gizli bir meta adres için kullanılan ‘harcama anahtarı’ oluşturucak. Daha sonra gizli meta adres oluşturmak için göndericiye şifreleme iletilecek. Gönderici gizli adresin alıcıya ait olduğunu onaylamak için geçici bir anahtar yayınlayacak ve varlıkları gizli adrese transfer edebilecek.

Özetle, gizli adres sisteminde harcama anahtarı denilen özel bir kod kullanılacak. Ethereum cüzdanı gizliliği esas alan kriptografik adresler oluşturacak ve transfer işlemleri bu şekilde yapılacak. Buterin ayrıca, sistemin gizliliğini artırmak ve gizli adreslerin birbirine bağlanmasını zorlaştırmak için sıfır bilgi kanıtlarının kısaltması olan ZK-SNARK’ların kullanılmasını önerdi. Ethereum’da işlemleri gizlemek için Tornado Cash gibi karıştırıcılar kullanılıyor. Daha çok siber saldırı ve dolandırıcılık gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılan uygulamalar ise düzenleyici kuruluşlar için sorun yaratıyor. ABD Hazine Bakanlığı, 8 Ağustos’ta Tornado Cash‘i yaptırım listesine eklemişti. Bakanlık, Tornado Cash aracılığıyla siber suçlardan elde edilen gelirlerin aklandığını iddia etmişti. Buna göre 2019 yılında kurulan Tornado Cash’ten 7 milyarı aşkın kripto para aklanmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala