bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,221.87 1.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,978.72 0.03%
bnb
BNB (BNB) $ 566.72 1.49%
solana
Solana (SOL) $ 136.93 0.06%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516039 0.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.448977 0.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132432 0.97%

Vitalik Buterin’den Ethereum için üç öneri

vitalik

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, Ethereum blockchain’inindeki bazı karmaşıklıkları çözmek için üç yol önerisinde bulundu.

Buterin, X üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Bir PoS (proof-of-stake) basitleştirme önerisi: slot başına yalnızca 2192 imza gerektiren (SSF bile) bir tasarım yapın. konsensüs uygulamasını önemli ölçüde basit hale getirin.”

Ethereum ile ilgili problem, ağın çalışır durumda kalmasını sağlayan validator’ların, bunun için çok sayıda dijital imza kullanmak zorunda kalmasıdır. Ağa daha fazla validator katıldıkça imza sayısı artmakta ve sistem üzerinde daha fazla yük oluşturmaktadır. Ethereum için geliştirilen yeni yükseltmeler, imza gereksinimlerini daha da artıracak şekilde tasarlanmış durumdadır.

Üç öneri

Vitalik Buterin, Ethereum Research forumunda yaptığı paylaşımda bu sıkıntıdan kaçınmak için üç yol önerdi.

Buterin’in ilk önerisi merkeziyetsiz stake pool’ları üzerine oldu. Plan doğrultusunda bir validator’ı çalıştırmak için gereken minimum Ether miktarının çok daha yüksek hale gelmesi sonucunda bunun validator’ları ekip kurmaya ve kaynaklarını birleştirmeye zorlayacağını ifade etti.

İkinci öneri, biri ağır bir diğer ise daha hafif gereksinimler sunan iki layer’dan oluşan staker’lara sahip olmak şeklindeydi. Buterin, iki layer’ın, blok sonlandırma sürecinde kullanışları açısından farklı şekilde ele alınacağına dikkat çekti.

Üçüncü seçenek ise dönüşümlü bir katılımcı grubuna sahip olmak üzerine oldu. Buterin, böylelikle her bir slot için rastgele bir validator grubunun seçileceğini, bunun iş yükünün bölünmesini sağlayacağını ve imza sayısını azaltacağını belirtti. Ethereum kurucusu, üçüncü yolun karmaşıklığı artırabileceğini kabul etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala