bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,907.12 0.93%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,136.36 0.36%
bnb
BNB (BNB) $ 602.82 1.56%
solana
Solana (SOL) $ 142.99 3.27%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523463 0.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466637 1.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14915 1.60%

Vitalik Buterin’den Ethereum 2.0 Balinaları için Çözüm Önerisi

Vitalik Buterinden Ethereum 2.0 Balinalari için Çözüm Önerisi

Ethereum 2.0 başta NFT ve DeFi sektörü olmak üzere kripto sektörünün dört gözle beklediği en önemli gelişmelerden bir tanesi. Ancak bu sisteminde kullanıcılarını endişelendirdiği bazı konular bulunuyor. Bunlardan en önemlisi şüphesiz Ethereum 2.0 ile birlikte gelecek olan Proof of Stake konsensüs mekanizması. Öyle ki ETH 2.0’a geçiş hızlanırken ağın meraklıları ETH 2 staking’in balinaların egemenliğinden korunup korunamayacağı konusunda endişeli. Ancak Vitalik Buterin’in bu konuda bir planı var.

Vitalik Buterin’den Ethereum 2.0 Balinalarına Çözüm

Ethereum halin hazırda büyük çoğunluk ile Proof of Work konsensüs mekanizması ile yürütülüyor. Bu yapıda her bir blokta iş ispatı için yüksek işlem gücü gerektiren hash fonksiyonları talep ediliyor ve bu da geniş persfektiften verimliliği büyük ölçüde düşürerek ölçeklenme sorunlarına neden oluyor. Ancak Ethereum 2.0’da bu durum tamamen değişiyor. Öyle ki konsensüs yapsını PoS’a doğru geliştiren ETH 2.0 stake edilen varlıları teminat gösteren doğrulayıcılar tarafından korunuyor. Fakat burada bir sorun baş gösteriyor. Dev Ethereum 2.0 balinaları bu durumu kendi çıkarlarına kullanabilir mi?

Yine benzer bir edişe ile kaygılanan ve Ethereum Beacon Chain topluluğunun bir aktivisti olan (takma adıyla) Superphiz.eth, yaklaşmakta olan ETH2 ağındaki merkezileşme konusundaki endişelerini paylaşmak için Twitter’a gitti.

Diğer taraftan Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin ise bu limit için ‘ekonomik’ motivasyon öneriyor. Buterin’e göre ağın yüzde 15’inden fazlasını kontrol eden stake havuzların katılımcıları ücretlerini artırmalı. Böylelikle havuzların payı tekrar yüzde 15’in altına düştüğünde, ücretler tekrar normal seviyelere düşürülebilir. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala