bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,465.88 1.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,562.12 1.76%
bnb
BNB (BNB) $ 588.62 1.14%
solana
Solana (SOL) $ 188.22 3.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.621071 1.90%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.646991 1.06%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217493 11.36%

Vitalik Buterin: DAO’lar Şirketler Değildir

Vitalik Buterin DAOlar Sirketler Degildir

DAO‘lar özellikle kripto toplulukları tarafından oldukça popüler. Özellikle yönetişim alanında sık sık kullanılan bu sistem, şirketlerin de radarına girmiş durumda. Birçok şirket yönetim katmanlarında DAO’lara yer vermek için çalışmalar yürütürken, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Vuterin‘den ilginç bir blog yazısı geldi: DAO’lardan şirket olmaz.

Vitalik Buterin DAOlar Sirketler Degildir 2

Vitalik Buterin’e Göre DAO’lardan Şirket Olmaz

DAO’lar Blockchain teknolojisinin de beraberinde getirdiği merkeziyetsizlik ve doğru oylama gibi birçok yeniliği merkezinde bulunduran oldukça kullanışlı bir çözüm. Gerek otomasyon, gerek yönetişim gerekse lojistik olsun, birçok alanda kullanım için potansiyeli olan DAO‘lar, ne yazık ki son dönemde anlamını yitirmiş durumda. Topluluklar tarafından sık sık DAO adı ile başlatılan topluluklar, genel olarak yönetişim üzerinden ilerlerken, şirketler ise DAO’ları yönetim kollarında kullanmanın yollarını arıyor.

Ancak Ethereum’un popüler yüzü Vitalik Buterin, DAO’ların şirketlere benzememesi gerektiğini düşünüyor. Yakın zamanda paylaştığı bir blog yazıdında DAO’ları konu edinen Buterin, topluluğun bilgeliğine güvenerek alınan azalan seçenekli kararların artan seçenekli kararlardan daha iyi olduğunu savunuyor. Bu nedenle, çeşitli girdilere sahip DAO’ların “çok daha mantıklı” olduğunu savunuyor.

Diğer taraftan hala bazı sorunlar var. Buterin’in işaret ettiği gibi, DAO’lar için asıl zorluk, “istikrar sorununu” çözmek. Bu tür organizasyonlar, asıl grup emekli olduğunda da çalışmaya devam edeceklerinden emin olmalı. Ancak ne yazık ki bu tam olarak mümkün değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala