bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,797.09 5.90%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,057.51 5.53%
bnb
BNB (BNB) $ 557.01 5.52%
solana
Solana (SOL) $ 142.31 9.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506234 7.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.478057 11.64%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155551 10.19%

Token Nedir?

token

Token’lar, Blockchain sisteminde dijital olarak transfer edilebilen varlıklardır. Teknik olarak token, ‘kripto para’ veya ‘kripto varlık’ ile aynı anlamdadır.

Tokenlar, yer aldığı platformun sürekliliğini devam ettirmek, kalitesini yükseltmek amacıyla üretilebilmektedirler. Token’ların kendi blokzincirleri yoktur, mevcut bir kripto para biriminin blokzincirine bağımlı olurlar.

Bir kripto para birimi ve bir token arasındaki en büyük fark, kripto para birimlerinin kendi blokzincirine sahip olmalarıdır. Token’lar, merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştıran Ethereum, Bitcoin gibi bir blokzincir üzerine inşa edilmiştir.

Coin ise, kendi bağımsız blok zincirine sahip kripto varlıklara denir. Coinler bir nevi blok zincirler üzerinde oluşturulmuş akıllı sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler, taraflar arasındaki işlemleri ve anlaşmaları güvenilir ve tutarlı şekilde kendi kendine yürütebilen yazılımlardır.

Token ile coin arasındaki farklar ise şöyledir;

  • Coin, kendi blok zincirinde oluşturulan kripto varklıklardır. Token ise hali hazırda oluşturulmuş bir blok zinciri üzerinde inşa edilen kripto varlıklardır.
  • Token üretimi, coin üretimine göre daha kolaydır.
  • Coin, dijital bir para iken token ise dijital varlıktır.
  • Coin ile kripto para satın alırken, token ile bir hizmet veya ürün satın alınabilmektedir.
token 1

Token Çeşitleri Nelerdir?

İşlevlerine göre token’ları 4 gruba ayırmamız mümkündür. Bunlar:

  • Credit Token: Kredi vermek amacıyla geliştirilen bu token çeşidi, girişimcilerin yatırımcılardan borç almasını kolaylaştırmak üzere işlev görmektedir.
  • Utility Token: Hizmet amaçlı üretilmiş token çeşitleri, bu kategoriye girmektedir.
  • Equity Token: İlk kuruluş aşamasında halka arz edilen bu token çeşidinde yatırımcılar belli aşamalarda avantaj elde ediyor.
  • Governance Token: Bu token çeşidi sahibine belli bir hizmetin ya da projenin yönetiminde söz hakkı vermektedir.

Adında token geçen kripto varlık kategorileri ise şunlardır:

  • DeFi Token: Bu token’ların üretilme amacı, geleneksel finans sistemlerinin işlevini yeniden yaratmaktır. Bu sırada DeFi token’lar aynı zamanda takas edilebilir veya saklanabilirler.
  • Eşsiz Token: NFT olarak adlandırılan eşsiz token çeşitleri, dijital veya gerçek bir varlığın mülkiyet hakkını temsil etmektedir. Dijital eserlerin kopyalanıp satılmasının önüne geçmek bu tokenların avantajları arasında yer almaktadır.
  • Menkul Kıymet Tokenları: Bu tokenların, hisse senedi gibi geleneksel menkul kıymetlerin dengi olması öngörülmektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala