bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,023.89 0.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,076.11 0.08%
bnb
BNB (BNB) $ 537.84 2.70%
solana
Solana (SOL) $ 134.07 1.50%
xrp
XRP (XRP) $ 0.494738 1.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454015 1.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154603 0.70%

Terra’nın Hard Fork’u: LUNA 2.0 Nedir, Nasıl Alınır?

terranin hard forku luna 2 0 nedir nasil alinir

Terra hard fork için gerekli oy çoğunluğuna ulaştı. LUNA 2.0 nedir, nasıl alınır? Terra’nın hard fork’u yatırımcılar için ne anlama geliyor? Biz de bu soruların yanıtını bir araya getirdik. Ayrıca LUNA 2.0 destekleyen borsalar da giderek artıyor. Haberin devamında bunlara dair bilgileri de bulabilirsiniz.

Çok kısa bir süre önce hem Blockchain hem de kripto para sektörü adına oldukça önemli bir gelişme yaşadı. Terra ekosistemine ait iki kripto para LUNA ve Terra’nın algoritmik stablecoin‘i UST, bir ölüm döngüsüne girerek birbirlerinin fiyatlarını sıfırladı. Milyonlarca yatırımcının oldukça büyük zararlar gördüğü bu olayda en dikkat geçek kısımlardan birisi de şüphesiz LUNA’nın değerinin düşmesi sonrası kararsızlaşan Terra Blockchain ağının kontrollü olarak durdurulması oldu. Bunun üzerine fiyatında çok daha büyük düşüşler yaşayan LUNA ve UST, kısa bir süre önce 0’ı gördü. Bu sırada Terra’nın CEO’su Do Kwon, birkaç kez kurtarma planı yayınlasa da bu girişimler de başarılı olmadı. Son olarak Terra Blockchain ağını hard fork (sert çatallama) ile yeni bir ağa ayırmayı ve iki farklı ağın yürütülmesini öneren Do Kwon, bu kararı Terra ekosisteminde yönetişime açtı. Artık Terra ve Terra Classic olmak üzere iki Blockchain ağı bulunurken, LUNA 2.0 ve LUNC olmak üzere iki farklı token bulunuyor. Gelin birlikte LUNA 2.0 nedir, LUNA 2.0 nasıl alınır ve LUNA 2.0’ı destekleyen borsalar hangileri inceleyelim.

luna 20 oylamasi
LUNA 2.0 oylamasının sonucu

Terra’nın Hard Fork’u Yönetişimden Geçerken Topluluk Tarafından Reddediliyor

Blockchain projeleri genellikle yerel token’larına sahip olan yatırımcılara, ağ için alınacak olan önemli kararlarda oy verme hakkı tanımaktadır. Bu oy gücü, adreslerin elinde tutuğu yerel token’ın miktarı ile doğru orantılıdır. Bu noktada elinde en çok LUNA bulunduran adresler, ağın çatallanması konusunda en büyük oy kararına sahip oldu. Bu noktada başta Binance’in CEO’su Changpeng Zhao olmak üzere Terra topluluğu bu çatallanmanın ağa daha çok zarar vereceği ve merkezi kripto para borsalarında tutulan varlıkların değerine olumsuz etki edeceği gerekçesiyle öneriyi reddetti. Ancak Terra ağına sunulan oylamada Yüzde 67.27’lik çoğunlukla karar ağın çatallanması yönünde verildi. Oylama sırasında ağdaki varlık sahibi adreslerin yaklaşık olarak yüzde 83’ten fazlası oy kullandı. Bu oyların yüzde 20.40’ı ‘Çekimser’, dikkat çeken bir şekilde 0.34’ü ‘Hayır’ ve 11.99’u ‘Kesinlikle Hayır’ oyunu kullandı.

Ayrica TerraForm Labse yeni bir Luna tahsis edilmeyecek

Peki Terra’nın Hard Fork’u Yatırımcılar için Ne İfade Ediyor?

TerraFrom Labs’in Kurucusu Do Kwon, Terra Blockchain ağının hard fork’u için kritik bir teklif sundu. Bu ağ yükseltmesi, başarısız olan Terra Luna ekosistemini canlandırmayı ve ağdaki kusurları gidermeyi hedefliyor. Bu çatalanma ile birlikte ağda artık algoritmik bir stablecoin (UST) olmayacak. Eski ağ Terra Classic (Luna Classic – LUNC) olarak adlandırılacak ve yeni zincir Terra (LUNA) olarak devam edecek. Bununla birlikte Terra Classic’in uygulama geliştiricileri airdrop için beyaz listeden kaldırılacak ve Terra, tamamen topluluğa ait yeni bir zincir olarak baştan devreye alınacak.

Luna 2.0 Nedir?

Terra ağında yaşanan çöküş sorası ağın yeniden yapılanması, yeni çıkan token’lar ve diğer dinamikler birçok kullanıcının akılını karıştırmış durumda. Ancak teknik anlamda bu yapılanma oldukça karmaşık olsa da kullanıcı taraflı olarak sistem oldukça basit. Öyle ki benzer bir durum 2016 yılında Ethereum’un da başına gelmiş ve ağ, Ethereum ve Ethereum Classic olmak üzere ikiye ayrılmıştı (ki Luna Classic adı da buradan gelmekte). Terra’da ise yeni yapılanma sonrası ortaya çıkan LUNA 2.0, yeniden oluşturulan Terra ağının yeni token’ı konumunda.

Bu noktada şu ayrıma dikkat etmek gerekiyor. Çöküş yaşayan eski Terra Blockchain ağının adı Terra Classic olarak değiştirilecek. Yeni Blockchain ağının adı ise Terra olacak. Terra Classic ağında LUNA’lar bundan sonra LUNC (Luna Classic) olarak adlandırılırken, yeni token’lar LUNA olarak adlandırılacak. Ek olarak yeni Terra Blockchain ağında algoritmik stablecoin UST de bulunmuyor.

Luna 2.0 Nasıl Alınır?

Yeni Terra Blockchain ağı ile birlikte yeni LUNA token’ları da piyasaya sürülecek. Bu noktada çöküş öncesi belirli bir miktar LUNA Classic sahibi olan adreslere, UST sahiplerine ve Terra ağının önceki sürümlerinin geliştiricilerine airdrop olarak yeni LUNA token’ları tanımlanacak. Gönderim oranları ise şu şekilde olacak:

  • Çöküş öncesi Luna sahipleri için yüzde 35
  • Çöküş sonrası Luna sahipleri için yüzde 10
  • Çöküş öncesi UST sahipleri için yüzde 10
  • Çöküş sonrası UST sahipleri için yüzde 20
  • Paydaş yönetimi tarafından kontrol edilen topluluk havuzlarına yüzde 25
  • Varlıkların yüzde 10’u geliştiriciye tahsis edilecek

Bununla birlikte yeni ağ başlatılırken çöküş öncesi veriler 7 Mayıs 2022 tarihli Terra blok 754910’dan alınırken, çöküş sonrası ilk genesiz blok 27 Mayıs blok 7790000 olarak alınacak. Ek olarak bu yükseltme sırasında TerraForm Labs‘e yeni bir Luna tahsis edilmeyecek.

LUNA 2.0 Destekleyen Borsalar

Bunun dışında yeni LUNA almak isteyen kullanıcılar için birçok borsanın LUNA 2.0’ı desteklediğini söyleyebiliriz. Bu borsalar arasında Binance, Huobi, Bitfinex, HitBTC ve Bitget gibi isimler yer alıyor.

Buna ek olarak Binance ise LUNA 2.0 için gerçekleştilirecek olarak airdrop için destek sağlayacağını da açıkladı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala