bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,652.93 0.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,577.52 0.18%
bnb
BNB (BNB) $ 586.99 1.39%
solana
Solana (SOL) $ 185.23 1.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.620992 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651252 0.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216642 16.64%

Terra Luna Classic (LUNC) Nedir?

LUNC icin Elestiriler Devam Etse de Hareketlilik Suruyor

2022 yılının Mayıs ayında Terra ekosisteminin çökmesinin ardından Terra ağı çatallandı. Eski ağ Terra Luna Classic (LUNC) olarak adlandırıldı.

  • Do Kwon, kurtarma planında Terra ekosisteminin kurtarılması için yeni bir zincirin oluşturulmasının gerekliliği belirtiyordu.
  • 60 milyar dolarlık Terra fiyaskosu blockchain tarihinde bir dönüm noktası oldu. Terraform Labs’ın kurucu ortağı Do Kwon, Terra ekosistemini dApp’ler ve sabit coin’lerle birlikte Visa ödeme sistemine eşdeğer bir blockchain olarak tasarlamıştı.

Terra Luna ekosisteminin tarihi

Do Kwon’un, “Classic” ifadesiyle Ethereum’da 2017 yılında yaşanan DAO saldırısı sonucunda eski zincirin Ethereum Classic olarak adlandırılmasına atıfta bulunduğu düşünülüyor. Do Kwon, tür olumsuzlukların her projenin başına gelebileceğini ima etmeye çalışmış olabilir.

Çöküş öncesinde geliştiriciler Terra Classic ile yani o zamanki adıyla Terra ekosisteminde merkezsiz finans projeleri geliştirebiliyordu. Ayrıca ağın iki farklı kripto para birimi bulunuyordu: LUNA ve UST

Terra Classic, stabilcoin geliştiricilerinin Terra merkezsiz finans (DeFi) projeleri oluşturmalarına destek sunmak üzere genişletilmişti. Proje iki kripto para biriminden oluşuyordu: Terra ve LUNA. Terra, fiat ve diğer para birimlerine sabitlenmiş stabilcoin standardıydı. Örneğin, TerraUSD’nin (UST) değeri ABD dolarına bağlıyken, TerraKRW’nin (KRT) değeri Güney Kore wonuna sabitti.

Terra ekosistemi
Terra ekosistemi. Kaynak: Terrians

Ağın yerel token LUNA, stake etme ve yönetişim amaçlarıyla kullanılıyordu. Ekosistemin yönetişim sürecine katılmak isteyenler, doğrulayıcı olmak isteyenler ve ödüller elde etmek için LUNA stake ediyordu. Kullanıcılar ayrıca Terra’nın UST token ihraç etmek için LUNA yakabiliyordu.

Algoritmik stabilcoin, değerini algoritmalar ve akıllı sözleşmelerle kodlanan bir dizi kural aracılığıyla sabit tutuyor.

Sözde algoritmik stabilcoin UST, 18 ay boyunca ABD dolarına sabit kalmayı başardı ancak 9 Mayıs’ta dolar sabitini kaybetti. UST’nin dolar sabitinin bozulmasının ardından Terra ekosistemi çöktü, milyarlarca dolar buharlaştı ve kripto para piyasasında büyük bir çöküşün fitili böylelikle ateşlenmiş oldu.

Terra Luna 2.0 nedir?

Terra 2.0, Do Kwon’un kurtarma planı neticesinde eski ağın çatallanmasıyla oluşturuldu. Ekosistemin çöküşünden etkilenen kullanıcıların zararlarını airdrop aracılığıyla en aza indirmeyi amaçlayan girişim, Terra ekosistemine olan güveni yeniden inşa etmeyi hedefliyordu.

Bu kapsamda Terra fiyaskosundan önce elinde LUNA ve UST tutan yatırımcılara airdrop yöntemiyle yeni LUNA token’lar gönderildi.

LUNA 2.0 ve LUNA Classic arasındaki fark nedir?

LUNA Classic ve LUNA 2.0 aynı ağdan çatallandılar. Luna Classic (LUNC) ile Terra Classic eski zincir olarak kaldı. Çatallanma aracılığıyla LUNA adlı yeni bir token oluşturuldu ve çöküşün yaralarını hafifletmek için LUNA 2.0 adı verilen yeni blockchain ortaya çıktı.

terra luna classic kurucusu do kwon
Terra Luna Classic kurucusu Do Kwon

Terra Luna Classic nedir?

Luna Classic (LUNC), Terra Classic olarak yeniden markalanan eski blockchain’in yönetişim token’ı.

Çatallanmadan sonra yeni zincirde genesis bloğunun oluşturulmasının ardından 28 Mayıs 2022’de piyasaya sürüldü.

Başlangıçta LUNA olarak bilinen LUNC, orijinal Terra Luna coin’in tüm özelliklerini koruyor ve Terra Classic stablecoin’i TerraUSD (UST) için dengeleme mekanizması olarak çalışıyor.

LUNC coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Terra Luna Classic Coin 0,004966 TL‘den işlem görüyor. Terra Luna Classic fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Terra Luna Classic token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

Terra Luna Classic (LUNC) coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Terra Luna Classic token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Şubat ayı itibariyle Luna Classic coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 119,18 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Luna Classic token yılın en düşük seviyesini ise 0.000000999967 dolarla belirledi.

LUNC coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Terra Luna Classic coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte Terra Luna Classic coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.


Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala