bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,975.14 1.51%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,306.94 5.93%
bnb
BNB (BNB) $ 598.65 0.64%
solana
Solana (SOL) $ 143.41 4.79%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522037 0.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472544 2.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14988 2.32%

Luna 2.0 Nedir?

luna 2.0

Terra blok zinciri, kullanıcılarının anında Terra stablecoin’leri oluşturmasına, biriktirmesine, alıp satmasına veya takas etmesine olanak tanımaktadır. Terra LUNA projesi, 2018 yılında Güney Koreli girişimciler Do Kwon ve Daniel Shin tarafından ortaklaşa kurulan Terraform Labs tarafından oluşturulmuştur.

Proje Mayıs 2022 tarihinde USTC tarafında yaşanan kriz sonrası sert çatallanma ile Terra 2.0 ile blok zinciri yeniden hayata geçmiştir. Terra üzerindeki en büyük stable coin, UST idi. Terra projesi, Terra coinleri ve LUNA coin olmak üzere iki ana kripto para biriminden oluşuyordu.

luna 2.0 1

LUNA coin, Mayıs 2022’de UST tarafında fiyat dengesinin bozulması ile ciddi bir kriz yaşadı ve bu olayla bütün kripto para piyasası sarsılmıştır. LUNA 2.0 temelde UST adlı dolar’a endeksli stabil coin’in çöküşünün ardından, Terra Luna ekosistemini kurtarmayı amaçlayan Terra blok zincirinin yeni token’ı olacaktır.

Çöküş sırasında, UST yakılarak LUNA’ya dönüştürülmüştür. Bu durum artan arz nedeniyle LUNA’nın fiyatının düşmesine neden olmuştur. Çöküşün sebepleri arasında; çöküşten günler önce toplu para çekmeler, yatırımcıların kripto para birimleriyle ilgili endişeleri ve Bitcoin fiyatındaki düşüş yer almaktadır.

Bu olaylar sonrasında projenin kurucuları, çatallanmaya giderek Terra 2.0 ile yeni bir blok zinciri yarattılar. Çatallanma birçok kripto para platformu tarafından desteklenerek yeni blok zinciri ile tekrar aktif hale gelmiştir. Kripto para birimi, çoğu borsa tarafından listeden çıkarıldı fakat birkaç borsada hala mevcuttur.

Çöküş yaşayan eski Terra Blockchain ağının adı Terra Classic olarak değiştirilmiştir. Yeni Blockchain ağının adı ise Terra olmuştur. Terra Classic ağında LUNA’lar LUNC (Luna Classic) olarak adlandırılırken, yeni tokenlar LUNA olarak adlandırılmıştır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala