bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,621.05 0.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,049.27 0.94%
bnb
BNB (BNB) $ 553.97 0.41%
solana
Solana (SOL) $ 141.96 1.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.501611 0.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467739 1.82%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15309 0.16%

SVB İflası: Birçok ABD Bankası Diken Üstünde!

svb iflasi bircok abd bankasi diken ustundefdgbf

ABD’de yaşanan bankacılık krizinin yayılmasından endişe ediliyor. Silicon Valley Bank‘ın iflası, 2008’den bu yana yaşanan en büyük iflas olduğu söyleniyor. Silicon Valley Bank‘ın iflası sonrası Signature Bank da iflas bayrağını salladı. Özellikle bankalar, bir süredir enflasyon sebebiyle merkez bankalarının faiz artırması nedeniyle zor bir duruma düşmüş durumda. Bunun ilk sinyalini ise SVB’nin risk ürününün patlaması ile gördük.

Benzer şekilde Silicon Valley Bank‘ın karşılaştığı durumlarının ardından birçok banka da benze şekilde sallanmaya başladı. SVB bankasının yanında diğer birçok ABD bankası, tıpkı Silicon Valley Bank gibi büyük potansiyel menkul kıymet kayıpları mevcut. Bu bankaların arasında bu durumdan etkilenen bankaların hisselerinin düştüğünü görüyoruz.

ABD’de son günlerde peş peşe üç banka battı: Silvergate Capital, Signature Bank ve Silicon Valley Bank. Bu batışların altında bazı ortak nedenler var. Bunlardan birisi bu kripto para piyasasında yaşanan düşüşler diğeri de bu bankların portföylerinde taşıdığı yüklü hazine kâğıtları. Hatırlatmak gerekirse teknoloji girişimlerine kredi veren Silicon Valley Bank‘ın iflasının perde arkasında yatan neden iflasından iki gün önce 21 milyar dolarlık menkul kıymeti 1,8 milyar dolar zararla satması ve 2,25 milyar dolar sermaye toplamaya çalışmasıydı.

Yani aslında genel çerçevede SVB’nin çöküşünü hazırlayanlar arasında merkez bankası faiz artırımları, müşterilerin nakit sıkıntısı ve tahvil portföyünün zararına satışı…

Tüm bu nedenler birçok banka özelinde de benzerlikler gösteriyor. Özellikle en önemli benzerlik bankların düşen hisseleri. MarketWatch tarafından hazırlanan verilere göre;

Ekran Resmi 2023 03 14 15.08.01

SVB’ninkine benzer kırmızı marj bayrakları kaldıran 10 bankadan oluşan listemize dönersek burada aynı grup, aynı sırada, 31 Aralık itibarıyla toplam öz sermaye yüzdesi olarak negatif AOCI gösteriyor. Yani AOCI‘ı açıklamak gerekirse AOCI özel kalemler olarak listelenen özel kazanç ve kayıplar olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun yanında ABD’de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank’ın iflaslarının yarattığı olumsuz havanın etkisiyle First Republic Bank hisseleri seans öncesi işlemlerde yüzde 64 değer kaybetti. ABD’de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank‘ın iflaslarının yarattığı olumsuz havanın etkisiyle First Republic Bank hisseleri seans öncesi işlemlerde yüzde 64 değer kaybetti. 

Benzer şekilde Credit Suisse hisseleri, bugün yüzde 20’nin üzerinde düşüş kaydetti. Bankanın 5 yıllık CDS’leri 574 baz puan ile rekor seviyeye yükseldi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala