bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,652.93 1.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,579.19 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 588.71 2.10%
solana
Solana (SOL) $ 187.06 0.81%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622207 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650041 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.201985 10.07%

Paylaş

SEC, Kriptoya Nefes Aldırmıyor: Binance’in Ardından Coinbase’e Dava

Coinbase BTC ve ETH Vadeli Islemlerine Hazirlaniyor4

ABD menkul kıymet düzenleyicisi SEC, Binance borsasının ardından Coinbase‘e de dava açtı. SEC, Coinbase’i kayıt dışı menkul kıymet borsası ve broker’lık ile suçladı. Dava dosyasında borsanın staking programının kaydettirmediği ifade edildi. Dava haberinin ardından Bitcoin (BTC), ilk tepki olarak 25 bin 700 dolar civarından 25 bin 350 dolara kadar geriledi. BTC, bu seviyeden gelen alımlarla 25 bin 500 doların üzerinde dengelendi. Coinbase hisseleri ise piyasa öncesi işlemlerde yüzde 16 düştü.

Coinbase BTC ve ETH Vadeli Islemlerine Hazirlaniyor2

SEC’ten Coinbase’e Dava

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance‘in ardından Coinbase’e de dava açtı. New York mahkemesinde açılan davada, borsanın kayıtsız aracı kurum olarak faaliyet gösterdiği belirtildi. Davada SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH ve NEXO’nun menkul kıymet olduğu aktarıldı. Coinbase‘in kayıtsız hizmetler aracılığıyla birden fazla alıcı ve satıcının menkul kıymet emirlerini uyguladığı ifade edildi. Borsanın kayıt yaptırmayarak yatırımcılarını denetimden mahrum bıraktığı iddia edildi.

Menkul kıymet düzenleyicisi, dün de Binance ve kurucusu CZ’ye dava açmıştı. Binance ve CZ’ye açılan davada 13 suçlama yer almıştı. SEC’ten yapılan açıklamada, Coinbase‘in 2019 yılından bu yana kripto alım-satımını yasa dışı bir şekilde kolaylaştırarak milyarlarca dolar kazandığı kaydedildi. Binance’e açılan davanın ardından Coinbase hisselerinde sert düşüş kaydedilmişti.

SEC, borsanın 2019’dan bu yana staking programı aracılığıyla kayıtsız menkul kıymeti üzerinden milyarlarca dolar kâr elde ettiğini açıkladı. Açıklamada, Coinbase‘in stake programına ilişkin teklif ve satışları yasaların gerektirdiği şekilde kayıt altına almadığı kaydedildi. SEC Başkanı Gary Gensler, Coinbase’in menkul kıymetler yasasına tabi olduğunu belirterek, “Borsanın broker ve takas işlevlerini karıştırdığını ve yasadışı bir şekilde sunduğunu iddia ediyoruz” dedi. Binance CEO’su CZ ise Coinbase’e davasının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Herkesle kavga etmek zorundaysan, belki de hatalı olan sensin” dedi.

SEC ile Coinbase arasındaki gerilim bu yılın başından beri devam ediyordu. Kurum, staking programı nedeniyle borsaya daha önce Wells bildirimi göndermişti. Borsa ise SEC’i kripto paralara yönelik belirsiz tutumu nedeniyle dava etmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı. Bu sürenin son 3 aylık kısmı Dünya kadrolarınca yayın hayatına başlayan Ekonomi gazetesinde geçti. Bazı dergi ve haber platformları ile reklam ajanslarında yine editör veya metin yazarı olarak mesai harcadı. 2018 yılında blockchain ve kripto paralar ile tanıştı. 2023 yılı Ocak ayından bu yana Btchaber.com'da editör olarak görev yapıyor. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema programında lisansüstü eğitimine devam ediyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala