bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,898.12 3.68%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,135.22 3.59%
bnb
BNB (BNB) $ 611.61 0.02%
solana
Solana (SOL) $ 146.04 7.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522915 3.96%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469157 5.45%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149753 7.03%

Sam Bankman Fried (SBF) Kimdir ve Kişisel Serveti Ne Kadar?

sam bankman fried 700 milyon dol

Bu yazımızda “FTX ve Alameda’nın kurucusu Sam Bankman-Fried (SBF) kimdir, kişisel serveti ne kadar, şu anda nerede ve milyarlarca doları nasıl kazandı?” gibi en çok merak edilen soruları yanıtlayacağız.

Sam Bankman-Fried, Alameda Research ve bir dönemin en popüler kripto para borsalarından FTX’in CEO’suydu. Alameda Research ve FTX’in çöküşünden önce milyarlarlarca dolarlık servetiyle ABD’nin en zengin 41. kişisiydi.

Sam Bankman-Fried Kimdir?

Sam Bankman-Fried bundan sadece aylar önce 2022 yılında kripto para sektörünün en önde gelen saygın isimlerinden biriydi. Gerek düzenleyicilerle gerekse de politikacılarla kurduğu iyi ilişkiler sayesinde ABD’de kripto para birimlerinin benimsenmesine ön ayak olan isimlerden biri. Alameda Research ve dünyanın en büyük borsalarından FTX’in kurucusu olan Sam Bankman-Fried, metematikçi, quant trader ve girişimci olarak tanınıyor.

Sam Bankman-Fried 1992 yılında ABD’nin Kaliforniya şehrinde doğdu. Matematik ve bilgisayar bilimlerinde başarılı oldu ve Harvard Üniversitesi’nden dereceyle mezun oldu. Buradan mezun olduktan sonra Jane Street’te quant trader olarak çalışmaya başladı.

Bankman-Fried, 2019 yılında DeFi & CeFi borsalarına likidite sağlayan kantitatif bir ticaret şirketi olan Alameda Research’ün kurucu ortağı oldu. Alameda Research kısa süre içerisinde DeFi alanındaki en büyük likidite sağlayıcılarından biri haline geldi. Hal böyle olunca Bankman-Fried’ın yıldızı da bir anda parladı. Kısa bir süre içerisinde Bankman-Fried, FTX borsasını kurdu.

Bankman-Fried dünyanın en iyi kantitatif işlemcilerinden biri olarak kabul edildi. Kısa bir süre sonra Bankman-Fried, dijital varlıkların ticareti için önde gelen platformlardan biri haline gelen bir Kripto borsası olan FTX’in kurucu ortağı oldu. FTX yıllar içerisinde büyük bir başarıya ulaştı ve dünyanın sayılı kripto para borsalarından biri haline geldi. 2022 yılının Kasım ayında çöken FTX, kullanıcılarını milyarlarca dolar zarara uğrattı.

sam bankman friedin babasi dava icin avukat tuttu 2

Sam Bankman-Fried’ın Serveti Ne Kadar?

FTX ve Alameda çökmeden önce Sam Bankman-Fried dünyanın sayılı zenginleri arasında gösteriliyordu. Öyle ki SBF, Forbes 400 ve The World’s Billionaires listelerine girmeyi başardı. ABD’nin en zengin 41. ismi olan Sam Bankman-Fried dünya çapında ise 60. sırada yer alıyordu.

Sam Bankman-Fried’ın servetinin tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken 26 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak FTX borsasının çöküşüyle birlikte SBF’nin kişisel serveti tek bir günde yüzde 94 oranında düşerek Bloomberg Billionaires Index verilerine göre 991,5 milyon dolara geriledi. Bu, Bloomberg Billionaires Index tarihinde bir günde yaşanan en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Bloomberg Billionaires Index 11 Kasım 2022’de Bankman-Fried’ın servetinin sıfıra gerilediğini açıkladı. SBF, FTX’in iflasından sonra Good Morning America’ya verdiği röportajda 100 bin dolardan daha az parası olduğunu iddia etti. Ancak Sam Bankman-Fried’ın FTX çökmeden önceki serveti göz önünde bulundurulduğunda bu pek de olası görünmüyor. Forbesun 2023 yılı verilerine göre Sam Bankman-Fried’ın kişisel servetinin 4 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

SBF Şu Anda Nerede?

Sam Bankman-Fried FTX’in çöküşünün ardından Bahamalar’da kolluk kuvvetleri tarafından tutuklandı ve ABD’ye iade edildi. Sam Bankman-Fried ABD’de yasal süreç devam ederken 250 milyon dolarlık rekor kefaletle ev hapsine alındı. Sam Bankman-Fried şu anda ailesinin San Fransisco’daki evinde ev hapsinde bulunuyor.

Sam Bankman-Fried Hapse Girecek mi?

Sam Bankman-Fried hakkında müşteri fonlarını kötüye kullanma, elektronik dolandırıcılık, komplo kurma da dahil olmak üzere 8 farklı suçlama bulunuyor. Bu nedenle Sam Bankman-Fried’ın hapse girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu suçlamalardan suçlu bulunması halinde Sam Bankman-Fried’ın 115 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması olası.

Bununla birlikte Sam Bankman-Fried’ın geçmişte Demokrat Parti’ye yaptığı cömert bağışlar nedeniyle hapse girmekten kurtulabileceğine dair spekülasyonlar da yok değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala