bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,200.74 0.23%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,175.19 1.45%
bnb
BNB (BNB) $ 605.95 0.04%
solana
Solana (SOL) $ 154.36 0.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545718 2.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.518496 1.70%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158415 1.19%

FTX Token (FTT) Nedir?

FTX tokenlerinden bahsetmeden önce FTX borsasından bahsetmemiz gerekiyor. Platform başlangıçta kullanıcıların gelecekte belirli bir zamanda belirli bir miktarda varlık alıp satmalarını şart koşan bir sözleşme oluşturabilecekleri kripto vadeli işlem piyasalarında uzmanlaşmıştır.

FTX, sona erme tarihleri olan veya kalıcı sözleşmeler olabilen yaklaşık 60 “vadeli işlem” sözleşmesi sunar. Tüm sözleşmeler, bir kripto para birimine veya bir kripto para birimi endeksine karşı ABD doları cinsinden fiyatlandırılır. Platform, dönemin başlangıcı ile bitişi arasındaki temel kripto para biriminin ABD doları değerindeki net fiyat hareketine ilişkin günlük, haftalık ve üç ayda bir sona eren sözleşmelerin yanı sıra kaldıraçlı yönlü (yukarı, aşağı) sözleşmeler sunar.

FTX Ne Zaman Çıktı?

FTX borsası diğer kullanıcılara daha fazla alım-satım seçeneği ve daha yüksek güvenlik getirme misyonuyla 2019 yılında bir grup başarılı kripto tüccarı tarafından başlatıldı.  Önceden belirlenmiş piyasa koşulları gerçekleştiğinde, alıcı ve satıcı akıllı sözleşmelerle anlaşmanın kendilerine düşen kısmını yerine getirmekle yükümlü bir platformdur. Bu, varlığı elinde tutmak zorunda kalmadan bir varlığın fiyat hareketi hakkında spekülasyon yapmak isteyenler için popüler bir yatırım türüdür, FTX bu işlemleri için uygun bir ortam sağlar.  

Günümüzde FTX borsasında daha da popüler bir vadeli işlem aracı, sürekli vadeli işlem piyasasıdır. Temel fark ticaretin varlığın kendisinde, örneğin Bitcoin’de yapılmasıdır. Bunun bir avantajı, tüccarların Bitcoin‘lerini (BTC) asla satmalarına gerek olmaması, ancak her başarılı ticarette kıt kripto para birimini daha fazla biriktirmeye devam edebilmesidir. Diğer bir avantaj, kullanıcıların daha yüksek kaldıraçla işlem yapabilmesidir, yani potansiyel karlar daha yüksektir, ancak aynı zamanda potansiyel olarak kayıpları da büyütür.

Borsa şu anda en popülerleri ETH-PERP, BTC-PERP ve DOGE-PERP olmak üzere 150’den fazla kalıcı vadeli işlem piyasası sunmaktadır.

FTX Borsasının Arkasında Kim Var?

Gary Wang ve Sam Bankman-Fried FTX’in kurucu isimleridir.

Bankman-Fried aynı zamanda dünya çapındaki kripto pazarlarına likidite sağlayan Alameda Research firmasının CEO’su ve Uniswap’tan kullanıcı fonlarını taşıyarak ‘Sushiswap’ı kurtarmaktan ve ardından projeyi topluluk yönetimine devretmekten sorumlu kişidir. Bankman-Fried’in Twitter’da 100.000’den fazla takipçisi var ve kripto yorumcuları tarafından sıkça alıntılanan bir isim. 

Şirketin, piyasalarda engellerle karşılaşan müşteriler için hisse senedi ticaretine erişimi genişletmek istediğini söyleyen Bankman-Fried, FTX’in, Tesla ve Amazon gibi Bitcoin ve stabilcoin fiyatlı ABD’de listelenen hisse senetleri için bir pazar açacağını duyurdu. Hisse senetleri “tokenize edilecek” ve tüm hisselerin kesirleri halinde mevcut olacak.

Wang, eski bir Google ve Facebook yazılım mühendisidir matematik ve bilgisayar bilimlerinde MIT mezunudur.

ftxliderler
FTX kurucuları.

FTX borsasında özel olan nedir?

Borsayı gerçekten farklı kılan bir şey, blockchain tabanlı türev ürünlerinin geniş kullanılabilirliğidir.

Blockchain’deki türevler, örneğin hisse senetleri gibi diğer varlıkları temsil eden veya değerlerini türeten tokenlerdir. FTX‘te kullanıcılar, Apple, Google, Facebook, Netflix ve Paypal gibi çok çeşitli şirket hisselerini, bir kripto para birimini diğeriyle takas edebilecekleri kadar kolay bir şekilde satın alabilirler. Bu, blockchain’deki borsanın geleceği için heyecan verici bir gelişme. Ayrıca FTX borsasının devasa potansiyeline yeni bir soluk getiriyor.

İleriye dönük olarak, FTX üzerindeki ticaret hacmi katlanarak artıyor. Gelişmiş ticaret seçenekleri de sunan BitMex ve OKEx gibi merkezi rakipleri düzenleme sorunlarıyla karşı karşıya. Bu yüzden FTX daha büyük bir pazar payı elde edebilir.

Alameda Research tarafından sağlanan büyük miktarda likidite ve ekibin hızlı ve tutarlı bir şekilde yeni ticaret ürünleri ortaya çıkardığını ve borsa güvenliğinde iyileştirmeler yaptığını gören hızlı geliştirme döngüleri nedeniyle FTX’teki ticaret koşullarını tekrarlamak zordur. Solana’ya yapılan genişleme ve artan miktarda ortaklık ve satın alma ile FTX ekosistemi hızla büyüyor.

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, FTX ekibinin kullanıcılar için kullanıcılar tarafından oluşturulan bir kripto borsası oluşturma görevinde başarılı olduğu görülüyor.

ucret iadeleri
FTT tutarına göre işlem ücretlerinde indirimler.

FTX Token (FTT) Nasıl Çalışır?

FTT token, FTX borsasının kendine has varlığıdır. Toplam 336 milyon FTT kripto para arzı var ve bunların yaklaşık 174 milyonu yazının yazıldığı sırada dolaşımda.

FTX’teki ekibi FTT tokenini pozitif ağ etkilerini göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde tasarladığını iddia ediyor;  FTX borsası daha fazla kullanıcı çektiği için FTT tokenlerinin fiyatının artması gerektiği anlamına geliyor. Bu teşvikler, FTT sahipleri için, tutulan FTT miktarıyla birlikte artan % indirim ile işlem ücreti indirimlerini içerir. FTT sahipleri ayrıca, yine Bankman-Fried tarafından ortaklaşa kurulan Solana tabanlı merkezi olmayan bir borsanın yerel tokeni olan SRM kripto para biriminin haftalık airdrop’ları ile ödüllendirilir.

FTT’yi stake etmek ayrıca ek airdrop’lar, zincir içi anketlerde bonus oylar, feragat edilen blockchain ücretleri özellikle Ethereum’da artan gaz ücretlerinden kaçınmak isteyenler için yararlıdır. FTX’i arkadaşlarına tavsiye edenler için artan yönlendirme oranları gibi avantajları da getirir. Tüm bu teşvikler, FTX kullanıcılarının FTT tutması için güçlü teşvikler veriyor. Borsada yaratılan toplam gelirin üçte birinden fazlasının haftalık token yakılmasıyla daha fazla fiyat artışına olanak tanıyor.

Yoğun talep nedeniyle FTT, Exodus çoklu token cüzdanına da eklendi ve Exodus kullanıcılarına yakında kripto ekosisteminin önemli bir bileşeni haline gelebilecek şeylere girme şansı verdi.

fttstats
FTT token istatistikleri.

FTX Token (FTT) Nasıl Alınır?

FTT tokenlerinin işlem hacminin büyük çoğunluğu FTX borsasında bulunmaktadır. Kullanıcılar borsa üzerinde bu tokeni kullanabildikleri için bu oldukça doğal. FTX borsasında FTT tokenleri USD, USDT, BTC karşısında listelenmiş durumda. Ayrıca popüler borsalardan Binance’te USDT ve BUSD karşılığında FTT tokenleri satın alınabilir.

FTX Token (FTT) Fiyatı Nedir?

2019’un ikinci yarısında piyasaya sürülen FTT tokenleri başlangıçta 1,7 dolardan işlem görüyordu. Zaman içerisinde FTX borsasının kullanıcıları arttıkça ve popüler olmaya başlayınca 2021 yılının başlarında 6 dolara ulaşmıştı. Hatırlayacağınız gibi 2021’in ilk çeyreğinde uzun zamandır beklenen boğalar arenaya çıktı ve büyük bir yükseliş oldu. Bu yükselişten nasibini alan FTT 2021’in 2. çeyreğinde 60 dolara kadar ulaştı. 

FTX Token (FTT) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 FTX Token TL’den işlem görüyor. FTX Token fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. FTX Token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

FTX Token (FTT) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 FTX Token Coin dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle FTX Token’in tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 85.18 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 1.15 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala