bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,081.97 1.38%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,119.85 1.66%
bnb
BNB (BNB) $ 576.27 0.33%
solana
Solana (SOL) $ 174.36 3.98%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521961 0.03%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.479412 0.99%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153648 1.02%

NFT’ler, Wash Trading ve Kara Para Aklama

NFTler Wash Trading ve Kara Para Aklama

NFT‘ler gün geçtikçe daha fazla hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Özellikle son dönemde hızla artan popülaritesi ile birçok ünlünün ve şirketin ilgisini çeken bu sektör, 2021’de inanılmaz bir patlama yaşadı. Öyle ki 2020’de 106 milyon dolarlık bir hacme sahip NFT sektörü, 2021’e geldiğimizde yüzde 40.500’lük artışla 44.2 milyar doların üzerinde bir hacme ulaştı.

Tabii bu yaşanan patlama, düzenleyicilerin ilgisinin yanında dolandırıcıları da beraberinde getirdi. Ülkeler bu alanda kara para aklama ve vergilendirme konusunda çalışmalarını hızlandırırken, birçok dolandırıcılık vakası ile karşı karşıya kaldık.

Blockchain analiz şirketi Chainalysis ise tam da bu konuyu ele alıyor. Son dönemde daha da sık duyduğumuz Wash Trading, kara para aklama ve benzeri konuları ele alan şirket, önemli detaylara değiniyor.

NFT Dünyasında Wash Trading

NFT’ler son dönemde devasa işlem hacimlerine ulaşmış durumda. Öyle ki kısa bir süre önce sizlerle NFT sektörünün sadece Ocak ayında 6 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştığını paylaşmıştık. Ancak haberimizde de yer verdiğimiz gibi bu yüksek hacimler çok da net rakamlar değiller. Her ne kadar NFT’lerin artan işlemleri göz ardı edilemez olsa da uzmanlar rakamlara etki eden başka bir etmenin olduğuna inanıyor: Wash trading.

Wash trading aslında oldukça eski bir resim, ekonomide yatırımcılar aynı anda kendi varlıklarını satıp satın almaları ve işlem hacmini şişirerek bir tür piyasa manipülasyonu yaratmaları anlamına geliyor. Bir diğer deyişle bir cepten diğer cebe diyebileceğimiz bu işlem rakamlarda manipülasyona neden oluyor.

NFTler Wash Trading ve Kara Para Aklama

The Chainalysis 2022 Kripto Suç Raporu‘nu incelediğimizde ise bu noktaya özellikle değinildiğini görüyoruz. Raporda kendi kendini finanse eden adreslerde milyonlarca dolarlık NFT wash trading tespit edilmiş durumda. Rapor, 262’den fazla adresin wash trading yaparak 8.4 milyon doların üzerinde kazanç elde ettiğini ortaya koyuyor. Ancak yukarıda da gördüğünüz gibi işlemlerin yarıdan fazlası kâr elde edememiş durumda.

Ek olarak her ne kadar raporda yer verilmemiş olsa da wash trading konusunda en göze batan platformlar arasında LooksRare yer alıyor. Piyasaya çıkışından itibaren devasa işlem hacimleri kaydeden platform, birçok analiz şirketinin de dikkatini çekmiş durumda. Ancak birçok uzmanın da söylediği gibi platformun bu yüksek hacmi, aslında içindeki bir ödül mekanizmasından dolayı gerçekleşiyor olabilir. Öyle ki LooksRare, koleksiyon satıcılarına NFT ticareti yapmaları durumunda 2.866.500 LOOKS token’ı hediye ediyor. Bu da wash trading için bir teşvik alanı oluşturuyor. Ancak bu ödül mekanizmasının giderek yarılandığını belirtelim.

NFTler wash trading ve kara para aklama 2

NFT’ler Düşüldüğü Kadar Kara Para Aklamada Kullanılmıyor

Chainanalysis raporunda bir diğer önemli konuyu da işliyor. Şirketin raporundaki verilere göre, 2021’de NFT‘lerde 3 milyon doların üzerinde kripto para, yasadışı adresler üzerinden taşındı. Ancak kara para aklama verilerine baktığımıza NFT’ler, 2021 yılında kriptolar üzerinden gerçekleşen 8.6 milyar dolarlık kara para aklamanın sadece yüzde1’inden daha azını oluşturuyor.

Bu durum ise küresel olarak ülkeleri kripto paralar konusunda daha çekingen bir atmosfere itiyor. Hatırlarsanız kıra bir süre önce ABD Hazine Bakanlığı‘nın NFT’ler hakkındaki kara para aklama uyarısını sizlerle paylaşmıştık.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala