bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,647.05 1.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,140.06 1.48%
bnb
BNB (BNB) $ 609.41 1.69%
solana
Solana (SOL) $ 146.16 4.62%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52255 0.97%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47046 1.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150344 2.56%

Litecoin (LTC) Nedir?

litecoin yorum

İlk altcoin veya dijital gümüş olarak da anılan Litecoin (LTC), Charlie Lee’nin Bitcoin (BTC) kaynak kodunu düzenleyerek 2011 yılında testleri gerçekleştirildikten sonra birkaç gün önce Github’da paylaşmıştı. Bu süre içerisinde ek düzenlemeler tamamlandıktan sonra piyasaya sürülen Litecoin, blockchain’in evriminde önemli bir kavram ve yeni bir algoritmanın önünü açacaktı. Biz de bugünkü rehberimizde dijital güçüş olan Litecoin hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Litecoin, Charlie Lee’nin 2011 yılında Bitcoin’in açık kaynak kodunu alıp kendi bilgisayarında modifiye ederek oluşturduğu kripto varlık birimidir. Lee, Bitcoin’den etkilenerek Bitcoin’in bazı özelliklerini değiştirip test ederek yeni bir kripto varlık oluşturdu. Testlerden sonra Litecoin’in kaynak kodunu herkesle paylaşan Lee, insanların kodlara bakıp gerekli düzeltmelerin önerilip gerçekleştirilmesinden sonra ise Litecoin çalışır hale geldi. Bu da Litecoin’in sistem tasarımı konusunda herhangi bir aksama olmadığı için blockchain alanında gerçekleştirilen yazılım mimarisi ve sistem tasarımı konusunda önemli dersler içerir.

Litecoin Hayatımıza Hangi Kavramları Soktu?

Altcoin

altcoinlerin avantajlari dezavantajlari

Litecoin’in hayatımıza soktuğu en önemli kavram olarak bilinen altcoin, Bitcoin’den sonra çıkan tüm kripto paraları tanımlamak için kullanılır ve alternatif coin’lerin (alternative coin) kısaltmasıdır. Sonrasında Ethereum’un (ETH) hayatımıza girmesiyle coin ve token ayrımı çıktı. Altcoin’lerde coin kavramı kripto varlıkların kendi blockchain ağlarına sahipken, token’lar sadece başka bir blockchain ağında oluşturulmuş kripto varlıklardır.

Scrypt

İş ispatına (PoW) dayalı bir algoritma olan Scrypt, ASIC cihazlarının madencilik yapmasını ciddi oranda zorlaştıran bir algoritmadır. Lee’nin Scrypt algoritmasını çıkarmasının nedeni, Litecoin madenciliğini daha demokratik yapmak istemesi ve büyük madencilik fabrikalarının yükselen hesaplama gücünü tek başlarına sağlamalarını istememeleridir. Ama Scrypt algoritması ne kadar dirense de, zaman içinde ASIC cihazları Litecoin madenciliğinde önemli bir konumda oldu. 

Litecoin’in Özellikleri Nelerdir?

  • İş ispatına dayalı Scrypt algoritması kullanması. Bu da Litecoin madenciliğinin daha demokratik bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
  • Blok oluşturma süresinin 10 dakikadan 2.5 dakikaya düşmesi. Bu süre Bitcoin’de 10 dakikada birdir ve bu yüzden Bitcoin ağı tıkanabiliyor.
  • Toplam arz sınırının 21 milyon yerine 84 milyon olması. Ama Bitcoin’in arz sınırı 21 milyondur ve iki farklı kripto varlık toplam sınıra ulaştığı zaman daha fazlası çıkartılamaz.
  • Madencilik seviyesindeki zorluğun 2.5 günde bir değişmesi. Bu, Bitcoin’de iki haftada bir gerçekleşir.
  • 4 yılda bir Litecoin blok ödülünün yarı yarıya azalması. 
  • Farklı blockchain ağları ile etkileşime girmesinin azalması. Özellikle Litecoin Vakfı’nın Cardano Vakfı ile farklı blockchain ağları ile etkileşim projesini gerçekleştirmek için çalışma yürütüyorlar.
litecoinin dolar bazinda teknik analizi 13 ocak 2021

Litecoin’in Avantajları Nelerdir?

  • Litecoin, 2011’den beri çalışır ve Bitcoin ve Ethereum ile birlikte en eski kripto varlıklardan birisidir. Bu da yatırımcılar için bilinirlik ve güvenilirlik avantajlarını sağlar.
  • Aktif bir topluluğa sahiptir ve dünyadaki kripto varlık borsalarının büyük bir çoğunluğu Litecoin’i farklı işlem çiftleri üzerinden listeler.
  • Litecoin çalıştığından beri hiçbir ciddi problemle karşılaşmadı ve güvenlik açısından da kendini kanıtladı.
  • İşlem ücretlerinin Bitcoin’den daha düşük olması.
  • Litecoin kurucusu olan Charlie Lee’nin blockchain alanında iyi bilinen birisi olması ve Litecoin’in gelişimi hakkında ciddi olması.

Litecoin Nasıl Çalışır?

Litecoin de Bitcoin gibi madencilik aktiviteleri ile çalışır. Bunun için ilk olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir ve işlem detaylarına hangi cüzdan adresine yollanacağı ve ne kadar LTC’nin yollanacağına karar verilip işlem detaylarının onaylanması gerekir. Ardından işlem detayları onaylandıktan sonra işlem detayları tüm bilgisayarlara bildirilir ve mutabakat algoritması ile işlemler onaylanmış olur. Sonrasında işlem diğer işlemlerle birlikte bloğa kronolojik olarak aktarılır ve bu arada madenciler blok ödülü için birbirleriyle yarışmaya girerler. Bu süreç genellikle 2.5 dakikadır ve süreç defalarca aynı şekilde devam eder. Tüm bu süreç Bitcoin ve diğer madencilik algoritmaları ile aynı olsa da tek farkı blok çıkarma süresi ve Scrypt algoritmasını kullanmasıdır. 

Litecoin’in Kurucusu Charlie Lee Kimdir?

charlie lee

Litecoin’in kurucusu olarak bilinen Charlie Lee, MIT’de bilgisayar bilimleri üzerine yüksek lisans çalışmalarını gerçekleştirmiş kişilerden birisidir. Litecoin’i kurmadan önce Google’da Chrome üzerine çalışan Lee, Litecoin’i kurmadan önce serbest zamanını Bitcoin’in kaynak kodu ile çalışarak geçiriyordu. Sonrasında Litecoin’i kuran Lee, projede aynı anda çalışırken sonrasında Coinbase’e geçerek orada mühendislik aktivitelerini yöneten kişi oldu. Sonrasında elindeki tüm LTC’leri satarak veya bağışlayarak projeden çekilen Lee, şu an Litecoin Vakfı’nın kurucusu olarak görev yapıyor.

Litecoin Fiyatı Ne Kadar?

Litecoin kaç TL, Litecoin kaç dolar, Litecoin grafikleri, Litecoin yorumları, Litecoin haberleri… Hepsi ve daha fazlasını Litecoin kaç dolar ve Litecoin kaç TL sayfalarımız üzerinden takip edebilirsiniz.

Litecoin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Litecoin 2.709,27 TL TL‘den işlem görüyor. Litecoin fiyatı son 24 saat içerisinde -2.54% değişim gösterdi. Litecoin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 593,030,978 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 6,197,765,419 dolar seviyesinde.

Litecoin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Litecoin $ 83.19 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Litecoin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 413 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Litecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 41,64 dolarla belirledi.

Litecoin Nasıl Satın Alınır?

Litecoin satın almak için Binance, Coinbase ve Kraken gibi kripto varlık borsalarında hesap açıp kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Sonrasında Litecoin’i birçok farklı işlem çiftleri arasından kendi kripto varlık cüzdanınızdaki kripto varlıklardan veya borsanın sağladığı kredi kartı ile ödeme hizmetleri veya EFT/Havale üzerinden fon transferi gerçekleştirerek alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Litecoin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Litecoin’i güvenli olarak nasıl saklayabilirim?

Litecoin’i saklamak için başta Electrum hafif cüzdan, Litecoin’in resmi core cüzdanı, LiteVault güvenli web cüzdanı ve kağıttan cüzdanlar olmak üzere birçok farklı cüzdanda saklayabilirsiniz.

Litecoin’lerimi nerede harcayabilirim?

Litecoin’lerinizi Litecoin kabul eden kuruluşlarda ödeme entegrasyonları üzerinden rahatlıkla harcayabilirsiniz. En popüler altcoin’lerden biri olduğu için Litecoin’lerinizi (LTC) kolaylıkla ödemelerde kullanabilirsiniz.

Litecoin hakkında daha fazla bilgiye nereden erişebilirim?

Litecoin hakkında daha fazla bilgi edinmek için teknik dokümanı, Discord grubunu, Litecoin topluluğunu ve diğer kripto varlık topluluklarına katılabilirsiniz. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala