bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,041.77 0.43%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,532.56 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 608.20 2.99%
solana
Solana (SOL) $ 184.79 1.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.612522 1.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.640479 1.66%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.211605 5.88%

Kripto Paralar Neden Düşüyor? Düşüşe Sebep Olan Etmenler Nelerdir?

Kripto para piyasaları çok hareketli ve volatilite nedeniyle zaman zaman çok sert düşüşler gerçekleşebiliyor. Normal şartlar altında belli seviyelerdeki düşüşler ve düzeltmeler normal olsa da, piyasadaki büyük düşüşler birçok kişiyi endişelendirebilir. Biz de, sizlere kripto paraların neden düştüğünü ve düşüşe sebep olan etmenlerin neler olduğunu sizlere bahsedeceğiz.

Bitcoin (BTC) fiyatı Ocak ayından beri en düşük seviyesi olan 30.000 dolara gelmesi ile birlikte birçok yatırımcı üzerinde panik gerçekleşti. Ayrıca, fiyattaki sert düşüş, yatırımcılara kripto para piyasasının ne kadar hareketli olabileceğini hatırlattı. Ama yine de bu durum birçok kişinin kripto para piyasasına girmesini engelleyemedi. 

Kripto para piyasasındaki sert düşüş hakkında uzmanlarla ve finansal danışmanlar yatırımcıların portföylerinin tamamını ya da büyük kısmını tek bir varlık sınıfına yatırmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Zira tek bir kripto para birimine yatırım yapmak yerine riski birçok farklı varlığa bölmek çok daha mantıklı bir tercih olabilir. Örneğin Bitcoin, Coinbase hissesi, Ethereum, Square hissesi gibi farklı varlıklara yatırım yaparak riskinizi azaltabilirsiniz.

bitcoin mi yesil dolar mi

San Diego, California merkezli Modern Money Management’da çalışan finansal planlama uzmanı Nate Nieri’ye göre kripto para piyasasında birçok kişi fonlarını yüksek ihtimalle kaybedecek. Ama yine de düşük olasılıkla çok yüksek meblağ kazanabilme olasılığının da olduğuna işaret etti. Nieri yatırımcılara sadece kaybetmeyi göze aldıkları miktar üzerinden yatırım yapmalarını önerdi. 

Kripto para piyasasındaki son düşüş ne anlam ediyor?

Kripto para piyasalarındaki uzun vadeli yatırımcılar için fiyat hareketlilikleri çok bir şey ifade etmez ve dipler çok da endişe verici değildir. Kripto para piyasasında uzun vadeli yatırımcı olan Humphrey Yang, hareketli piyasa diplerinde yatırımlarının durumunu takip etmeyi bırakıyor. Kendisi de 2017 piyasa çöküşünü atlattığını söyledi. 

Bitcoin neden düşüyor?

Bitcoin, en yüksek seviyesi 65.000 dolar seviyelerinden son gelişmelerin sonucu 30.000 doların altına düşüş sergiledi. Birçok analist kripto para piyasasında belli bir oranda düşüş beklese de, piyasalardaki farklı gelişmeler sonucu normal bir düzeltmeden ziyade daha sert bir düşüşe doğru gitti. Bunlar başlıca Çin’deki gelişmeler olmak üzere farklı ülkelerdeki regülasyonlar ile 30.000 dolar seviyelerinin altına düştü ve şu an 33.000-35.000 dolar seviyelerine tutunuyor.

Çin’deki Gelişmeler

Çin’deki kripto para karşıtı gelişmeler ilk olarak Çin’deki farklı eyaletlerin Bitcoin madencilik aktivitelerini yasaklayıp madencilik operasyonları gerçekleştiren kişileri yargılamaları ile başladı. Sonrasında Çin hükumeti bankaların ve finansal kuruluşların kripto paralar üzerinden işlem gerçekleştirme ve tutma süreçlerini tamamıyla yasa dışı ilan etti.

cin

Bir sonraki aşamada ise Çin hükumeti kripto para borsalarıyla birlikte türev ve vadeli piyasalardaki kripto para işlemlerini yasakladı. Bunun sonucu olarak borsalar Çin’deki vatandaşların kendi platformlarına erişimi durdurdu ve Çin’deki merkezlerinin tamamını başka ülkelere taşıdı. Bu süreç boyunca madenciler de piyasadan çıkmaya ve ardından eğer mümkünse farklı ülkelerde madencilik operasyonlarını oluşturmaya başlamaları ile devam ettiği için Bitcoin madencilik gücünde de ciddi düşüş meydana geldi. 

Çin’deki Madencilik Yasakları

Çin ve dünyanın en büyük madencilik merkezlerinden biri olan Sichuan eyaleti, yüksek enerji gereksinimleri ve çevreyi ciddi oranda kirletip elektrik ağını çökertme riski olduğu için eyalet polisi ile birlikte baskınlar gerçekleştirdi. Çin’deki kripto para madencilerine Sichuan eyaletinde polisin baskın gerçekleştirip ardından yargılamaya başlayıp hapse attırınca birçok madenci ilk olarak Sichuan eyaletinden çıkmaya başladılar. Ardından Çin’deki madencilik merkezi Xinjiang eyaletinde polis baskınları ve yargılamalar sıklaşmaya başlayınca Çin hükumeti, ülkenin tamamında kripto para madenciliğini yasa dışı işlerin önlenmesi ve çok fazla enerji tükettikleri için yasa dışı ilan etti ve madencilik gerçekleştiren kişilerin yargılanıp hapis cezası alacağını açıklayınca Çin’deki madencilik aktivitelerinin %90’ı durdu ve bazı madenciler piyasadan tamamen çıktı. Ama lojistik maliyetlerini karşılayabilen madenciler ise Çin’deki ekipmanlarını ve elemanlarını tamamen toplayıp madencilik dostu ülkelere doğru yelken açtılar ve madencilik için Kazakistan, İsveç ve ABD gibi ülkeler, madenciler için daha çekici hale geldi. 

Çin’deki Kripto Para Yasağı

Çin hükumeti kripto para madenciliğini yasakladıktan sonra Çin hükumeti ilk olarak bankaların ve finansal kuruluşların kripto para işlemleri gerçekleştirmelerini yasakladı. Ardından Çin’deki finansal kuruluşların kripto para borsalarına fon aktarımı tamamen yasa dışı ilan etti ve eğer bankaların ve kişilerin bu işlemleri yapmaları durumunda yargılanacaklarını ve ardından hapse atılacağını söyleyince bankalar ve finansal kuruluşlar kripto para işlemlerinin tamamını durdurma kararı aldı.

cin polisi 4.2 milyar degerinde bitcoin ethereum ve bircok altcoin e el koydu

Bunun sonucu olarak, Çin’deki birçok kripto para yatırımcısı, fonlarını alabilmek için borsalardaki kripto paralarını satıp ellerindeki fonlarının tamamını Çin’deki hesaplarına transfer ettiler ve bu durum tamamıyla kripto paralar üzerinde çok ciddi satış baskısı oluşturdu. Ama Çin hükumeti bu durumu tamamen önlemek için de ayrıca borsalar üzerinden türev piyasalarına ve vadeli piyasalar üzerinden işlemlerin gerçekleştirilmesini yasakladı. Bunun sonucu olarak Çin’deki aktivite sonucu kripto paralardaki türev piyasa ve vadeli piyasa işlemleri tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı ve türev piyasası ve vadeli piyasalarda ciddi satış baskısı oluşunca kripto para fiyatları daha da düştü. Ama kripto paralardaki düşüş ciddi oranda olduğu için Çin’deki son gelişmeler ciddi bir düşüş oluşturamadı.

ABD’de Kripto Paraların Vergilendirilmesi

Çin’deki yasaklar kripto para piyasalarında ciddi düşüşler oluşturduysa da, ABD Hazine Bakanlığı’nın 10.000 dolar üzerindeki kripto para işlemlerinin bildirilmesini istemesi ile birlikte kripto para piyasalarında başta ABD olmak üzere birçok yerde panik satışları gerçekleşti. Ayrıca, ABD’deki adımın kripto para işlemlerinin daha yakından izlenmesi ve vergilendirme adımında önemli bir rol oynadı. Kripto para piyasaları Çin baskısından sıyrılmaya çalışırken ayrıca ABD’den gelen gelişme de kripto para piyasalarındaki ciddi düşüşü tetikledi ve 30.000 dolar seviyelerine kadar geriledi.

Altın Piyasasındaki Hareketlenme

Kripto para piyasası ile altın piyasasındaki hareketler birbiriyle ters orantılıdır. Kripto para fiyatları arttığı zaman altın piyasalarında düşüş meydana gelir. Ama kripto para piyasalarında ciddi düşüşler meydana geldiği zaman altın piyasalarında ciddi yükselişler yaşanır. Bu da piyasalar arası gelişmeleri tetikler.

Kripto Para Piyasalarındaki Ponzi Şemaları

Kripto para piyasalarında ciddi oranda Ponzi hilesi gerçekleşir. Kripto para piyasalarında Ponzi hileleri büyük çaplı olunca kripto para piyasalarında ciddi düşüşe sebep olabilirler. Özellikle boğa piyasasında sık karşılaşılan bu durum, yatırımcıların fonlarını kaybetmeleri ve ardından gelen medya etkisi ile birlikte kripto para piyasalarında düşüş tetikleyebilirler.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner