bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,904.00 2.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,581.04 2.27%
bnb
BNB (BNB) $ 587.91 0.46%
solana
Solana (SOL) $ 190.04 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.625091 2.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650654 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221196 10.74%

Kripto Para Nasıl Üretilir? Kripto Para Madenciliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bugünkü yazımızda sizlerle Bitcoin makinesi nedir, 2021 yılında Bitcoin nasıl üretilir ve Bitcoin madenciliği (Bitcoin mining) hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.

Bitcoin Madenciliği (Bitcoin mining) Nedir?

Hashrate Savaşları ve POS Kriptoparalar

Bitcoin madenciliği (Bitcoin mining), piyasa değeri en yüksek kripto para olan Bitcoin’in (BTC) üretilme yöntemine denir. Bu yöntem, iş ispatı (PoW) olarak bilinen yöntem kullanır ve bu yöntemde cihazlar hesaplama gücünü kullanır. Bitcoin madencilik (Bitcoin mining) aktivitelerinin gerçekleşmesi için ilk olarak Bitcoin ağında işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Ardından işlem detayları onaylandıktan sonra işlemlerin kendileri mutabakat algoritmaları üzerinden onaylanır. Bu aşamada madenciler, Bitcoin madenciliğine (Bitcoin mining) başlarlar ve madencilerin blok ödülü kazanma olasılıkları Bitcoin makinelerinden elde ettikleri hesaplama gücü ile doğru orantılıdır. Bitcoin makinesine sahip olan kişiler, kendi Bitcoin makinesinden çıkan sayı ile bloklardaki sorunları çözdüklerine inanırlarsa diğer madenciler ile paylaşarak sonucu açıklarlar ve madencilerin %51’i çözümün doğru olduğuna inanırlarsa blok ödüllerini kazanır ve tüm süreç yeniden başlar. 

En Fazla Üretilebilen Bitcoin Miktarı Ne Kadardır?

Bitcoin makinesi sahiplerinin Bitcoin madenciliği (Bitcoin mining) işlemlerinden üretilen miktar 21 milyon olsa da, Bitcoin’deki blok ödülü her 4 yılda bir yarılandığı için tamamen 21 millyon BTC olamaz. Aksine bu miktar 21 milyona çok yakın bir miktar olan 20.999.999 BTC arasında olacağını söyleyebiliriz. Bu miktardan sonra hiçbir Bitcoin makinesi Bitcoin çıkaramayacak ve madenciler sadece işlem ücretleri üzerinden gelir kazanabilirler. Bu sayede Bitcoin ağının güvenliği sonsuza dek sağlanmış olur. 

2021 Yılında Nasıl Bitcoin Üretilir?

2021 yılında Bitcoin nasıl üretilir sorusunun cevabı farklı yollardan geçer. Bunlar CPU madenciliği, GPU madenciliği, ASIC madenciliği, madencilik havuzları ve bulut madenciliği yöntemleri üzerinden gerçekleştirilir. 

CPU Madenciliği

Bitcoin nasıl üretilir 2021’in en kolay yöntem CPU madenciliğidir. CPU madenciliği yapmak için bilgisayar, soğutma cihazı, bilgisayarınıza yüklenen Bitcoin madencilik (Bitcoin mining) yazılımı, internet bağlantısı, Bitcoin cüzdanı ve elektriğe bağlı olmanız gerekir. Ardından gerekli yüklemeleri gerçekleştirdikten sonra madencilik yazılımı üzerinden madencilik işlemlerini başlatabilirsiniz. Ama bu yöntem eskiden çok kullanılsa da, zaman içinde artan hesaplama gücü gerekliliğinden dolayı yerlerini hesaplama gücü daha yüksek olan GPU cihazlarına bıraktı.

GPU Madenciliği

Bitcoin nasıl üretilir 2021’in en kolay gerçekleştirilen yöntemlerinden birisi olarak bilinen madencilik yöntemidir. Bu yöntemde CPU madenciliğini gerçekleştirmek için kullanılan tüm gerekliliklerin yanına daha geniş bir oda, GPU cihazları ve daha büyük soğutma cihazı kullanmanız gerekir. GPU cihazları üzerinden madencilik CPU cihazlarından daha verimli olsa da, giderek artan hesaplama gücü gereksinimlerinden dolayı GPU madenciliği, kendi yerini daha verimli olan ASIC cihazlarına bıraktı.

ASIC Cihazları

Bitcoin nasıl üretilir 2021’in en verimli yöntemi olarak bilinen ASIC madenciliği, gittikçe yükselen hesaplama gücü gereksinimleri sonucu ortaya çıktı. ASIC cihazları ile üretim gerçekleştirmek için ilk olarak CPU madenciliği ekipmanlarıyla birlikte en az bir ASIC cihazı almanız gerekir. Genelde ASIC cihazları tek başlarına madencilik için yeterli olsa da, ödül kazanma olasılığınızı artırmak için büyük bir odada en az bir düzine ASIC cihazı almanız gerekir. Bunun sonucu olarak ASIC cihazları üzerinden madencilik pahalı olsa da, ölçeklenebilirlik konusunda en avantajlı cihazlardır çünkü ASIC’ler sadece madencilik için kullanılan cihazlardır ve bazı cihazlar scrypt algoritması kullanan kripto paraları da çıkarabilirler.

Kripto Para Madenciligi Nedir

Hesaplama gücü açısından en güçlü olan ASIC cihazları, Bitcoin madenciliği için en etkili ve en ölçeklenebilir cihazlardır. Bunun sonucu olarak, sadece ASIC cihazı üreten firmalar ortaya çıktı ve en çok kullanılan madencilik cihazları da Bitmain, Halong Mining, Avalon Canaan Creative, Ebang gibi ASIC cihaz üreticileri hem müşteriler için hem de karlılıklarını artırıp madencilerin daha fazla kazanmaları için mücadele ettiklerini söyleyebiliriz. Bunun sonucunda sadece kripto para madenciliği son derece rekabetçi bir pazar haline geldi ve ayrıca ASIC cihaz pazarı da kripto para madencilik pazarı kadar rekabetçi hale geldi ve küçük oyuncuların çoğu bu iki pazardan da sürülmüş oldu.

Bulut Madenciliği

Bitcoin nasıl üretilir 2021’in alternatif yöntemlerinden birisi de bulut madenciliğidir. Bulut madenciliği, madencilik firmalarının bulut tabanlı hizmetler kullanarak düşük madencilik maliyetleri üzerinden yüksek kar elde etmeyi hedefler. Normal şartlar altında bulut tabanlı madencilik maliyetleri düşük olsa da, birçok dolandırıcının Bitcoin kazandırmak amacıyla saadet zincirleri kurarak birçok kişiyi mağdur edebilirler. Bu durumla karşılaşmamak için şirketleri araştırıp sözleşmeleri dikkatli incelemeniz gerekir. Eğer şirket ve sözleşme sizin için yeterince ikna edici konumdalarsa sözleşmeyi imzalayabilirsiniz. Ama bu sözleşmelerin fiyatı, sözleşme süresi ve hesaplama gücü üzerinden gerçekleştirildiği için fiyatı 5.000 dolara kadar çıkan iki senelik sözleşmelerle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bulut tabanlı madencilik, kripto para çıkarmak için en ucuz madencilik yöntemi olarak bilinir. Son olarak, bulut tabanlı madencilik şirketleri, bulut hizmetleri kullandıkları için siber saldırılara maruz kalabilir. Eğer mümkünse bulut madencilik şirketlerinin güvenliğini araştırmanız sizin için faydalı olur.

Madencilik Havuzları

Bitcoin nasıl üretilir 2021’in en kolay yöntemlerinden biri olarak tanımlanan madencilik havuzları, birbirlerini tanımayan insanların hesaplama güçlerini birleştirerek Bitcoin çıkarma işlemlerini tanımlamak için kullanılır. Madencilik havuzları üzerinden Bitcoin madenciliği yapmak isterseniz, ilk olarak CPU madenciliğinde gerekenleri kurun ve ardından internetteki madencilik havuzlarından birisine katılarak start düğmesine basarak madenciliğe başlayabilirsiniz. Bu madencilik yöntemi de herhangi bir cihaz sınırlaması olmadan gerçekleştirilse de, bu tür madencilik için blok ödülünün sadece kendinize düşen kısmını elde edebilirsiniz. Ayrıca, kötü niyetli insanlar sizin bilgisayarınızı kullanarak virüslerin bulaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden bulut madenciliği gibi dolandırıcılık ve siber saldırılara açık olduğu için madencilik havuzlarına katılmadan önce sıkı araştırma yapmanızı öneririz.

Altcoin ve Bitcoin Üretimi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Altcoin ve Bitcoin üretimi arasındaki farkların başında zorluk seviyeleri ve blok ödülü kazanılması için geçecek süreler arasında farklar vardır. Blok ödülleri Bitcoin başına ortalama 10 dakikada birdir ve ortalama 4 yılda bir ve 210.000 blokta blok ödülü gittikçe yarılanır ve son olarak 2140 yılında çıkarılır ve bir daha çıkarılmaz.

Bitcoin ve altcoin üretimi arasındaki farklar ise madencilik algoritmaları ile alakalıdır. Bitcoin normal iş ispatı (PoW) algoritmasını kullandıysa da, Litecoin (LTC) ve diğer altcoin’ler ise Scrypt algoritması kullanarak ASIC cihazları için daha zordur. Ama giderek artan madencilik zorluğu ile birlikte scrypt algoritmalı kripto paralar ile uyumlu ASIC cihazları da kullanılması gerekir. Diğer bir özellik de, altcoin’ler sayesinde akıllı kontratlar aracılığıyla uygulamalar geliştirilir ve bu coin’ler de ayrıca madencilik yöntemi ile çıkarılabilir. Bu sayede, dünyanın birçok yerinde bilgisayarlar daha merkezsiz şekilde çalıştırılabilir. Son olarak, madencilik algoritmaları üzerinden madencilik gerçekleştirme süreçleri farklı özelliklerden dolayı farklılıklar gerçekleştirebilir ve kimi kripto paraların arz limiti yoktur.

Altcoin ve Bitcoin üretimi arasındaki farklardan biri de, üretim süreçleriyle yorumlanabilir. Bitcoin başta olmak üzere madencilik sayesinde çıkarılan kripto paralarda belli bir oranda rekabet vardır. Ama rekabetteki önemli fark, Bitcoin’deki rekabetin diğer altcoin’lerde olduğunu söyleyemeyiz. İkinci olarak, bazı kripto paralar, normal madencilik yerine ayarlanabilecek türden zorluk oluşturdukları ve bazıları da ASIC cihazlarına izin vermedikleri için diğer altcoin’lerin çıkarılması daha demokratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner