bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,304.23 0.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.85 0.07%
bnb
BNB (BNB) $ 610.06 0.89%
solana
Solana (SOL) $ 143.96 1.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524179 0.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469709 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150146 0.52%

Kriptopara Madenciliği (Mining) Nedir? Evde Bitcoin (BTC) Madenciliği

digital process cryptocurrency mining using 920209

Kriptopara madenciliği 2009’dan beri Bitcoin (BTC) madenciliğiyle hayatımıza girmişken, yatırımcılar, madenciler ve suçlular tarafından ilgiyle karşılandı. Kriptopara madenciliği ve Bitcoin madenciliği hakkında bilmeniz gerekenler.

Kriptopara Madenciliği Nedir?

Kriptopara madenciliği, yaptığınız iş sonucu ödül aldığınız bir süreç olarak yorumlanabilir. Ama neden insanlar kripto para madenciliği yapar? Kimisi için ek gelir, kimisi için de finansal özgürlük amacıyla yapar. Ama neden ne olursa olsun, birçok kişi bu alana ilgi duyuyor.

Kriptopara Madenciliğini Açıklıyoruz

Kriptopara madenciliği, hesaplama gücü kullanarak kriptografik denklemlerin çözülmesi sonucu ödül kazanma işlemidir. Süreç veri bloklarının doğrulanması ve işlem kayıtlarının blockchaine eklenmesinden oluşur.

Teknik yönden, kriptopara madenciliği bilgisayarlar ve kriptografik süreçler kullanılarak karmaşık fonksiyonları çözüp tüm kayıtları blockchaine kaydetme işlemi olarak yorumlanır.

Kriptopara Madenciliği Nasıl Yapılır?

Nodelar İşlemlerinizin Geçerliliğini Onaylar

İşlemler kriptoparaların blockchain platformları için temel oluşturur. Konuyu daha iyi anlamak için bir örnekle pekiştirelim:

Kriptopara madencisisiniz ve bir arkadaşınız bilgisayar almak için sizden 10.000 TL borç aldı. Size borcunu ödemek için, arkadaşınız size Bitcoin yolladı. Ama işlemin başarılı olması için, onaylama sürecinden geçmesi gerekiyor.

Ayrı İşlemler Aynı Blok İçine Ekleniyor

İkinci adım, bloktaki tüm işlemlerin listelenerek yeni bir veri bloğunda eklenmesini içerir. Örneğimize devam edersek, arkadaşınızın Bitcoin ödemesi bir nevi işlem olarak görülebilir.

Blockchaine işlem ekleyerek çifte harcama sorununu kalıcı biçimde önlüyor. Kayıtlar üzerinden değiştirme işlemi yapılamaz.

Hash ve Diğer Veri Türleri Doğrulanmamış Bloğa Ekleniyor

Yeterli miktarda işlemler bloğa eklendiği zaman, önceki blok ve yeni blok yeni bir hash için bir araya gelir. Yeni bloğun hashi doğrulanmayan bloğa eklenir ve madenci nodeları tarafından doğrulanması gerekir.

Şu anki durumda kriptografik denklemi çözen sizsiniz. Siz gidip tüm ağa denklemi çözdüğünüzü ve bloğu doğrulamaları gerektiğini söylüyorsunuz.

Madenciler Blok Hashinin Geçerli Olması İçin Doğrular

Bu adımda, diğer madenciler sizin işleminizin doğrulanması için blok hashine bakar.

Ama hashler ne kadar karmaşık olabilir? Diyelim ki, siz “Kriptopara madenciliğini seviyorum” mesajını SHA-256 hesaplayıcı kullandınız. Bu da, yazdığınız mesajın hashi “21cd28d6b0b355306cb583d6d58b272f1237db38785e5b39896099b25192dccd” olur.

Blok Doğrulandıktan Sonra Tüm Ağda Yayınlanır

Örneğimizin son kısmında, arkadaşınızın borcunu ödemek için yaptığı Bitcoin transferi doğrulandı ve blockchain ağında bir blok olarak eklendi. En son doğrulanan blok sizin işleminiz olduğu için yeni bir blok, blockchain ağına eklenir çünkü blockchain defterleri kronolojik sırada önceden girilen tarihlere göre ilerler.

Evde Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin, iş ispatı (PoW) algoritması kullandığı için yeni blokları eklemek gittikçe zorlaşır. Bu da sizin devamlı ekipmanlarınızı yenilemenizi gerekitirir. Evde madencilik yapmak için olması gerekenler:

Dijital Cüzdan Kurun

Kullanacağınız ekipmanı seçtikten sonra, Bitcoin ödüllerinizi tutmak için dijital cüzdan kurmanız lazım.

Eğer Bitcoin’leri yatırım olarak görmek isterseniz, kağıt cüzdanı kullanmanızı öneririz. Eğer al sat yapacaksanız ise normal ödemeler için cüzdan seçebilirsiniz.

Madencilik Havuzu Seçin

Sonrasında Bitcoin wikisine gidin ve katılabileceğiniz madencilik havuzu arayın.

Madencilik havuzları kâr elde etme şansını artırsa da, ödüller çaba gösteren her madenci arasında paylaştırılır.

Hesabınızı Oluşturun ve Ödeme Detayları Hakkında Bilgi Verin

Madencilik havuzunuzu bulduktan sonra, internet sitesinde şifreniz ve mailiniz ile hesap oluşturun.

Sonrasında hesabınızı doğrulayın ve ödeme detaylarını eksiksiz doldurun. Öncesinde sınırlamaları incelemenizi öneririz.

Madencilik Yazılımı Yükleyin

Cüzdanınızı hazırladıktan sonra ve madencilik havuzuna katıldıktan sonra, geçerli Bitcoin madencilik yazılımını bilgisayarınıza yükleyin.

Programı çalıştırın, katıldığınız havuzu seçin ve kullanıcı isminizle şifrenizi girin. Sonrasında cihazlar üzerinden GPU seçin ve madenciliğe başlayın butonuna tıklayın.

Yazılım Bitcoin Madenciliğine Başlayacak

Madenciliğe başladığınızdan beri, yazılımınız serverlarla iletişim kurarak makinenizin iş birliği yaptığını tüm havuza duyuracak.

Sayfanın altında hash seviyesini ve bir günde ne kadar Bitcoin çıkarabileceğinizi gösterecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala