bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,698.94 1.26%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,579.28 0.38%
bnb
BNB (BNB) $ 590.21 2.53%
solana
Solana (SOL) $ 187.79 0.45%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622491 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651113 0.48%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.200628 9.81%

Paylaş

IOTA (MIOTA) Nedir?

IOTA protokolü, nesnelerin interneti (IoT) düşünülerek oluşturulmuş açık kaynaklı bir dağıtılmış defterdir. Makineler için hissiz mikro işlemler ve veri bütünlüğü ile çalışabilmektedir. IOTA protokolü, kripto alanında özünde sorunlu olarak gördüğü bir sorunun üstesinden gelmek için tasarlanmıştır: ölçeklenebilirlik.

Ölçeklenebilirlik, ana ödeme seviyelerini idare edemeyen kripto para ağlarına atıfta bulunan bir konudur. Örneğin, Bitcoin yalnızca sınırlı sayıda işlemi gerçekleştirebilir, bu da PayPal veya Visa ile aynı düzeyde gerçekleştiremeyeceği anlamına gelir.

Katman 2 ölçeklendirme çözümü olan Lightning Network ile Bitcoin için bu sorun giderildi. Bununla birlikte, IOTA protokolü, bu sorunu çözmek için bir ölçeklendirme çözümüne güvenmek zorunda kalacak şekilde özel olarak oluşturulmuştur.

IOTA hakkında fiyat bilgilerini IOTA Kaç TL? sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

IOTA (MIOTA) Ne Zaman Çıktı?

Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, David Sønstebø ve Dominik Schiener, birlikte IOTA’yı kurdular.

Proje, Ekim 2015’te çevrimiçi bir bitcoin forumunda bir token satışını duyuran gönderiyle duyuruldu.

IOTA’nın kökleri Jinn projesine kadar uzanır. Bu proje, IoT ekosisteminde kullanılmak üzere, öncelikle genel amaçlı işlemciler olmak üzere üçlü donanım veya düşük maliyetli ve enerji verimli donanım geliştirmeyi amaçladı. Jinn, Eylül 2014’te tokenleri için bir kitle satışı gerçekleştirdi. Kalabalık satış sırasında yaklaşık 100.000 token satıldı ve bu toplam 250.000 ABD Doları tutarında fona ulaştı.

IOTA ve Tangle Nedir?

Çoğu kripto para projesi, işlemleri işlemek ve doğrulamak için dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) olarak da bilinen blok zinciri teknolojisine güvenir. İşlemler, bilgi “blokları” halinde gruplandırılır. Daha sonra işlemleri gözden geçirmek ve doğrulamak için veri madencileri çalışırlar. Ancak, madenciler hizmetleri için ücret talep ederler.

tabgele

Madencilik ücretleri, madencileri teşvik etmede esastır. Bu, ölçeklenebilirlik sorunuyla birleştiğinde, IOTA’nın bir blok zinciri kullanmamayı seçmesinin nedeni budur. IOTA protokolü, Nesnelerin İnterneti (IoT) için dağıtılmış bir defterdir. Geleneksel bir blok zinciri yerine IOTA, bir “yönlendirilmiş akrilik grafik” (DAG) kullanır.

‘The Tangle’ olarak bilinen kuantum bilgisayarlara karşı dirençli bir protokole sahiptir. IOTA Tangle DAG’ın işlemlerinde herhangi bir ücreti yoktur ve saniyede kaç işlemin onaylanabileceği konusunda sabit bir sınır yoktur. Verim, ağdaki etkinlikle birlikte artacaktır. Gerçekleşen daha fazla etkinlik, daha hızlı bir ağ ile sonuçlanacaktır.

IOTA Tangle nasıl çalışır?

Blockchain olmadan, madenciler tarafından işlenecek ve doğrulanacak hiçbir işlem bloğu da var olmamış oluyor. Bunun yerine IOTA protokolü işlemleri bir veya daha fazla takip eden işlemle onaylanır. Çünkü Tangle iki ana işlem gerektirir. Sonuç olarak, ağın yapısı, sıfır yönlendirilmiş döngülerle doğrudan bir grafik olarak çizilebilir.

Ağa katılmak için, tüm kullanıcıların yapması gereken, önceki iki işlemi doğrulayan az miktarda hesaplama çalışması yapmaktır. Bu, sırayla herkesin eşit teşvik ve ödüllere sahip olmasına neden olan hiyerarşik bir yapı ağını geçersiz kılar.

IOTA web siteleri buna ‘ileri öde’ adını veriyor. Konsept basit: iki işlemi doğrulayın ve ödülünüz kendi işleminiz olsun. Bu biraz sıkıcı bir süreç gibi görünse de, finansal ödüller sunma ihtiyacını da ortadan kaldırır. İşlem ücretleri böylece önemsiz olacaktır.

Para odaklı olmadığı için, Tangle işlemleri içinde bilgileri güvenli bir şekilde saklayabilir, bu nedenle işlem değeri yerleşimleriyle sınırlı değildir. Ağda ne kadar çok kişi aktif olursa, işlemler o kadar daha hızlı sonuçlanır. Ancak bu ücretsiz değildir. Ağ tamamen, önceki iki işlemi onaylayan kişilere bağlıdır, eğer biri hızlı bir şekilde işlem yapmak istiyorsa, başka bir ağ seçecektir.

iota

IOTA Güvenilir Mi?

Geleneksel blok zincirlerinde insanlar, onay sayısına bağlı olarak bir işlem bloğuna ne kadar güvenebileceklerini bilirler. İşlem/bilgi blokları olmadan, IOTA protokolü farklı şekilde çalışır.

Bunun yerine işlemlerin bir ağırlığı ve kümülatif ağırlığı vardır. İşlem ağırlığı, işlemi doğrulamak için ne kadar hesaplama çalışması yapılması gerektiğini belirler. Kümülatif ağırlık, bir işlemin ağırlığını ve ilk işlemi onaylayan işlemlerin toplam ağırlığını ifade eder.

Proof of Work (PoW) algoritmaları, Bitcoin dahil bir dizi kripto projesinde kullanılmaktadır. PoW, spam saldırılarını önlemeye yardımcı olur. Hashcash, PoW’da kullanılan bir teknoloji parçasıdır. Bir bulmacayı çözmeyi içerir. Bilgisayar cihazları, “nonce” olarak bilinen alfasayısal bir kodu başarılı bir şekilde tahmin etmelidir. Hash gücü, bulmacanın ne kadar hızlı ve kolay çözüleceğini belirler. Daha hızlı işleme, daha fazla bilgi işlem gücü gerektirir.

Bitcoin’de PoW, işlemleri onaylamak ve doğrulamak için kullanılır. Bununla birlikte, IOTA, birçok bilgisayar cihazının IOTA platformunu kullanabileceği anlamına gelen Hashcash Lite’ı kullanır.

resim 2021 09 23 000842

Eleştiriler

IOTA’nın eleştirisi esas olarak teknik kusurları etrafında toplanmıştır. Çoğu kripto para biriminde olduğu gibi, IOTA’nın sistemi yeni ve kanıtlanmamıştır. Ağına yapılan bir kimlik avı saldırısı, 3,94 milyon dolar değerinde mIOTA’nın çalınmasıyla sonuçlandı. Saldırıya yanıt olarak, IOTA geliştirme ekibi, kripto para birimini kullanmak için güçlü bir tohum oluşturma adımlarını özetleyen bir blog yazısı yazdı.

IOTA’nın geliştiricilerinin kriptolarını “yuvarlamaları” gerekiyordu. Başka bir deyişle, Bitcoin’de yaygın olarak kullanılan SHA-256 karma işlevinden vazgeçerek şifreleme yöntemlerini sıfırdan oluşturdular. MIT’nin Dijital Para Birimi Girişimi’ndeki ekip, IOTA’nın Curl adı verilen hash işleviyle ilgili ciddi güvenlik açıkları buldu. İşlev, iki farklı girdi verildiğinde aynı çıktıyı üretti. Bu özellik çakışma olarak bilinir ve bozuk bir karma işlevi belirtir. MIT ekibi, güvenlik açığına ilişkin analizlerinde, kötü bir aktörün kendi teknikleri ile Tangle’daki kullanıcı fonlarını yok edebileceğini veya çalmış olabileceğini belirtti. IOTA ekibi güvenlik açığını düzeltti.

IOTA (MIOTA) Fiyatı Nedir?

IOTA (MIOTA) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 IOTA Coin TL’den işlem görüyor. IOTA Coin fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. IOTA Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

IOTA (MIOTA) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MIOTA dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Eylül ayı itibariyle MIOTA tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 5,3 dolarla kaydetti. Bununla birlikte MIOTA yılın en düşük seviyesini ise 0,5 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala