bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,410.26 0.28%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,141.84 0.06%
bnb
BNB (BNB) $ 611.26 1.20%
solana
Solana (SOL) $ 143.34 1.80%
xrp
XRP (XRP) $ 0.53042 1.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475844 0.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150886 0.80%

Internet Computer (ICP) Nedir? Nasıl Alınır

internet computer icp nedir

Internet Computer (ICP) çok kısa bir süre içerisinde en popüler kripto para birimlerinden biri haline geldi. Öyle ki piyasa değeri en yüksek olan ilk 10 kripto varlık arasına girmeyi başardı.

Şu an 10.000’den fazla kripto varlık piyasada olsa da, daha fazla kripto varlığın çok istendiğini söyleyemeyiz. Ama Internet Computer birçok kişinin ilgisini çekti ve birçok kripto varlıktan daha farklı hedefleri bulunur.

Biz de ICP hakkındaki popülerliği hesaba katarsak, bugünkü rehberimizde bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Internet Computer Nedir? 

internet computer coin nedir internet computer 14124112 5196 amp

ICP, kullanıcıların uygulamalar, internet siteleri ve diğer web tabanlı hizmetlerin oluşturulmasına izin veren kripto varlıktır. Dfinity Vakfı tarafından oluşturulan kripto varlık, Andreesen Horowitz ve Polychain Capital tarafından desteklenir.

Kripto varlık internetin yeniden oluşturulması olarak kullanılır ve daha da merkezsiz olması için çalışmalar yürütülüyor. Başka bir şekilde anlatacaksak, internetin farklı versiyonu olarak çalışır ve uygulamaların daha merkezsiz versiyonu bulunur. Bu yüzden ICP, Google, Facebook ve Amazon başta olmak üzere birçok farklı kuruluş için tehdit oluşturur.

Özellikle merkezsiz finans (DeFi) uygulamalarını ve uygulamaları destekler ve kripto varlıkların geleneksel finans süreçlerini yerleştirmesine yardımcı olur.

Internet Computer protokolünün merkezsizliğini hesaba katarsak, talebin artması durumunda ölçeklenebilirliğin de artacağını söyledi.

Yani Internet Computer’ı kripto varlık olarak düşünmek yerine blockchain ağı olarak düşünebiliriz.

Internet Computer Ne Zaman Çıktı?

Dfinity 2016 yılında seri girişimci Dominic Williams taradından bulundu. Kendisi Dfinity’yi kurmadan önce farklı girişimler oluşturdu ve hepsi de ciddi başarı sağladı. Kendisi ilk önce Dropbox’dan önce Smartdrivez’ı açtı ve sonrasında System 7 Airdocs firmasını açarak hizmet amaçlı yazılım sektörüne girdi. 2011 yılında farklı bir alanda olmak isteyen Williams, sonrasında Fight My Monster şirketini kurdu ve 2013 yılında projeden ayrıldı ve uzun süre boyunca blockchain alanında çalışmalar yürüttü. 2015 yılında kariyerine farklı bir alanda devam etmek isteyen Williams, sonrasında Dfinity’i kurdu ve piyasadaki en önemli kişilerden birisi oldu.

Internet Computer Nasıl Bu Kadar Popülerleşti?

  • Potansiyeli: ICP’nin kurucusu, kripto varlıkların finans sektörünü tamamen bozabileceğini iddia etti. Bu da hız, ölçeklenebilirlik ve hesaplama gücünün düşürülmesi olduğunu söyledi.

  • Büyük İsimler Tarafından Desteklenmesi: Andreesen Horowitz ve Polychain Capital tarafından desteklenen ICP, ayrıca iyi bilinen yatırımcıların desteğini de almasıyla birçok kişinin güvenini kazandı.
  • Promosyonlar: Bazı analistler ICP’nin fiyat hedeflerini yenilerler ve yıllar içerisinde artması da bekleniyor. Ama düşüşler olsa da ICP’ye yönelik ilgi hala azalmadı.

Tabi ICP’nin fiyatının artmasında boğa piyasası da önemli etkisi bulunur. Bu da ICP’nin tanıtımı için önemli bir etkisi oldu.

ICP Diğer Kripto Varlıklardan Nasıl Farklılaşıyor?

İnsanların İnternet İçinde Yazılım Oluşturmalarını Sağlaması

ICP protokolü, insanların kendi teknolojilerini açık bir şekilde kullanarak uygulamaların oluşturularak teknoloji şirketlerine karşı adım atmalarını sağlar.

Merkezsiz Ağda Çalışması: Birçok blockchain ağından farklı olarak, Internet Computer’ın ekipmanları bağımsız kuruluşlar tarafından oluşturulur ve bulut tabanlı ilerlemez. Bu da ağdaki dağıtıklığı arttırır.

Hızlı olması: Bazı ağlarda işlem saatleri alırken, ICP’de bu süreç saniyeler içerisinde gerçekleşir.

ICP Nasıl Çalışır?

ICP akıllı kontrat ve veri hesaplamalarının internetle aynı hızda ilerlemesi, işlemesi ve depolaması üzerine çalışır.

Bunların gerçekleştirilmesi için farklı yazılımlar oluşturarak yazılımcıların geliştirmelerini kolaylaştırır. Ayrıca tokenize edilmiş internet hizmetleri de oluşturarak internetin merkezsizleşmesi için önemli adımlar atıyor. Internet Computer bazı teknolojileri kendi protokolünde kulanır:

Anahtar Zincir Teknolojisi (CKT) 

Anahtar zincir teknolojisi, birden fazla şifreleme protokolünü Internet Computer’ın güvenliği için kullanılır ve tek bir anahtardan oluşur. CKT sayesinde herhangi bir cihaz üzerinden verilerin özgünlüğü doğrulanabilir.

İnteraktif Olmayan Dağıtık Anahtar Oluşturma (NIDKG)

İnteraktif olmayan, herkes tarafından doğrulanabilen gizli paylaşım protokolü sayesinde Shamir gizli paylaşımı gerçekleştirilebilir. Sonrasında insanlar birbirleriyle birden fazla partiyle etkileşime girebilir. 

Sinir Ağı Sistemi (NNS)

Tokenize edilmiş yönetişim ile birlikte Internet Computer daha rahat yönetilebilir. Bu da hangi ağlarda bilginin toplandığı ve bilginin ne zaman yenileneceğine kadar etkili olabilir.

İnternet Kimliği

İnternet kimliği, online topluluklar ve internet üzerinden iletişimin kurulmasına olanak tanır.

internet computer

Internet Computer Üzerine Hangi Uygulamalar İnşa Edildi?

Fleek

Fleek, Internet Computer ağı üzerinden web sitelerinin oluşturmasını sağlar. Şu ana kadar binden fazla internet sitesi inşa edildi ve Web 3.0 ile uyumlu bir şekilde çalışır.

Dscvr

Reddit’in merkezsiz versiyonu olan Dscvr, kullanıcılar tarafından yönetilen sosyal medya platformudur. Baştan sona merkezsiz olan platform, Internet Computer üzerinde inşa edildi ve tüm browser’lardan erişilebilir.

Distrikt

Linkedin’in merkezsiz versiyonu olan Distrikt, topluluğun sahip olduğu bir profesyonel ağ olarak karşımıza çıkar. Kullanıcılar geliştirmeler üzerine oy verir ve verilerin hiçbirine dokunulmaz. İsterseniz hesap oluşturabilirsiniz.

Origyn

Origyn Foundation tarafından inşa edilen uygulama, lüks ürünlerin NFT’ler ile doğrulanarak onaylanmasını sağlar. Şu ana kadar Internet Computer’da çalışıyor.

Openchat

Yıllardır birçok kişi merkezsiz mesajlaşmada çalışsalar da, Openchat ile birlikte bu hayalin gerçekleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Internet Computer üzerine inşa edilen programda şu ana kadar binlerce kullanıcı bulunuyor.

internet computer 1

ICP Fiyatı

ICP Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Internet Computer 443,02 TL TL‘den işlem görüyor. Internet Computer fiyatı son 24 saat içerisinde -0.30% değişim gösterdi. Internet Computer’ın son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 168,893,800 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 6,262,550,377 dolar seviyesinde.

ICP Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Internet Computer $ 13.60 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Internet Computer tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 737 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Internet Computer’da yılın en düşük seviyesini ise 20.38 dolarla belirledi.

ICP Nasıl Satın Alınır?

ICP satım almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Kredi Kartıyla ICP Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar ICP alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa ICP alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile ICP Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla ICP satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Internet Computer Hakkında Sık Sorulan Sorular

Internet Computer hakkında daha fazla bilgiye nereden erişebilirim?

ICP hakkında daha fazla bilgiye erişmek için Internet Computer’ın ve Dfinity’nin resmi sitesine ve dokümanlarına erişebilirsiniz. 

İnternet Bilgisayar ekosistemi hala geliştirme aşamasında olduğundan, yeni hizmetler ve çözümler için artan bir talep var. Ancak, bu kavramları hayata geçirmek için gerekli geliştiriciler olmadan, bu vizyonun gerçekleştirilmesi mümkün görünmüyor. Bu kapsamda DFINITY Vakfı, geliştiricilere ve ekiplere hibeler sunarak işleri hızlandırmayı planlıyor.

Yaklaşık iki hafta önce, toplam 1 milyon dolar değerindeki ilk hibeler verildi. Birkaç düzine geliştirici ve girişimci ekip, hibelerden paylarını alarak projelerini ve hizmetlerini geliştirmeye devam etmelerini sağladı. Hibeler için odak alanları arasında dApp’ler, açık internet, geliştirici araçları, altyapı vb. yer alıyor.

Hangi araçlar üzerinden Internet Computer geliştirmesi yapabilirim?

Dfinity SDK, Dfinity Canister SDK, Rust CDK, Vessel Package Manager ve Motoko VS Code Extension ile geliştirmeleri yapabilirsiniz. ICP protokolü üzerinden geliştirmeleri tamamladıktan sonra, canister üzerinden yazılımınızı ana ağa çekebilirsiniz. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala