bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,443.27 3.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.05 2.55%
bnb
BNB (BNB) $ 608.45 0.70%
solana
Solana (SOL) $ 146.58 6.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527931 3.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475488 5.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151235 7.52%

Ethereum PoW (ETHW) Nedir?

EthereumPoW ETHW nedir

Ethereum PoW (ETHW) için başlangıçtan bu yana yaşanan her şeyi anlatalım… Ethereum, 15 Eylül 2022 tarihinde Merge yükseltmesiyle birlikte Proof-of-Work (PoW) fikir birliği algoritmasını terk etti ve Proof-of-Stake’e (PoS) geçiş yaptı.

  • PoW’dan PoS’a geçiş, 19 milyar dolarlık Ethereum madencilik sektörünün de ölümü anlamına geliyordu. Zira Proof-of-Stake, kripto para madenciliğini desteklemiyor.
  • İşte tam da bu noktada Ethereum madencileri ve topluluğun bir kısmının desteğiyle Ethereum ağının çatallanmasıyla Ethereum PoW ortaya çıktı. Bu yazımızda Ethereum PoW’a kapsamlı bir şekilde ışık tutağız.

Ethereum PoW (ETHW) nedir, nasıl çalışır, Ethereum’dan farkları neler?

ETHW (EthereumPoW), orijinal Ethereum blockchain’inin Merge yükseltmesinden sonra yayına giren bir hard fork’udur.

EthereumPoW tartışmalı PoW fikir birliği mekanizmasıyla devam ederken, Ethereum enerji tasarrufu sağlayan PoS fikir birliği mekanizmasına geçiş yaptı.

ETHW, bir grup Ethereum madencisi tarafından oluşturuldu. Zira en popüler altcoin Ethereum’un Proof-of-Stake’e geçişi, madencilik cihazlarını etkili bir şekilde kullanamamaları ve zor durumda kalmaları anlamına geliyordu.

EthereumPoW ETHW Ekosisteminin Temellerini Atiyor1

ETHW Core olarak bilinen ETHW’nin arkasındaki grup, 13 Eylül 2022’de ETHW ana ağının Merge yükseltmesinden sonraki 24 saat içinde başlatılacağını duyurdu.

ETHW Core üyeleri anonim kalırken, bazı önde gelen destekçiler arasında ETH madencisi Chandler Guo ve başlangıçta TRON kurucusu Justin Sun yer alıyordu. Ancak Justin Sun daha sonra ETHW’ye rakip bir hard fork’u desteklemeye karar verdi.

Justin Sun destekli Poloniex, ETHW’yi listeleyen ilk borsa oldu. ETHW sonrasında Gate.io, Phemex, MEXC, CoinW™ ve DigiFinex borsalarında da listelendi.

ETHW hard fork’unun nedenleri

Ethereum madenciliği 19 milyar dolarlık bir endüstriydi. PoS’a geçiş ise bu endüstrinin yok olması anlamına geliyordu. Üstelik Ethereum madencilerinin GPU madencilik ekipmanları, PoS’a geçiş sonrasında boşa çıktı. Zira GPU madenciliği, Bitcoin’in ASIC cihazlara elverişli olması nedeniyle etkili bir şekilde kullanılamıyor.

İşte böyle bir ortamda, Ethereum’un Proof-of-Work fikir birliği mutabakatını kullanmaya devam etmesini isteyenlerin desteğiyle Ethereum PoW ortaya çıktı.

EthereumPoW destekçileri PoW mutabakat mekanizmasının PoS’tan daha üstün olduğuna inanıyor. ETHW destekçileri, PoW’un daha güvenilir, güvenli ve basit olduğunu ve merkeziyetsizliği desteklediğini düşünüyor.

Öte yandan Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin ise PoS’a geçiş sonrası Ethereum Classic’in (ETC) madenciler için iyi bir alternatif olduğunu iddia etmişti.

Chandler Guo kimdir
Ethereum PoW (ETW) öncüsü Chandler Guo. Kaynak: Arşiv

EthereumPoW’un poster çocuğu Chandler Guo ise Buterin ile aynı fikirde değil. ETC’nin ekosistemi olmadığını ve bu nedenle de madenciler için yeterli olmadığını savunuyor.

EthereumPoW neden bu kadar popüler?

Ethereum PoW fikri, Merge yükseltmesinden önce de kripto para topluluğunda popüler bir fikirdi. Zira Ethereum madenciliği, Bitcoin madenciliğinden daha kazançlı.

Arcane Research tarafından yakın zamanda hazırlanan bir rapora göre, Ethereum PoW madencilerinin 2021 yılı madencilik gelirleri 18 milyar dolarla Bitcoin madenciliklerinin 1 milyar dolar üzerindeydi.

Bu nedenle Ethereum madencileri için, PoS’a geçiş, madencilik ekipmanlarına yapılan yatırım ve elde edilebilecek madencilik gelirleri açısından vazgeçilmesi zordu.

Ethereum PoW’un popülaritesindeki artışın en büyük katalizörlerinden biri de ETHW airdrop’u oldu.

Birçok kripto para borsası olası bir ETHW airdrop’unu destekleyeceğini açıkladı bu da topluluğu heyecanlandırdı.

ETHW iyi bir yatırım mı?

ETH korkunun yayına girmesinden sonraki bir hafta içinde ETHW %80’in üzerinde düşüşle 8 dolardan işlem görmeye başladı.

ETHW Core’un ve Chandler Guo’nun vaatlerine rağmen Ethereum PoW hard fork’u teknik sorunların gölgesinde kaldı.

Birçok kullanıcı blockchain tarafından sağlanan bilgilerle EthereumPoW sunucularına erişim sağlayamadıklarından şikayet etti.

Bu yetmezmiş gibi, Poloniex destekçisi ve ETHW’nin ilk destekçilerinden biri olan Justin Sun, ortalığı kızıştırdıktan sonra daha önce duyulmamış yeni bir Ethereum hard fork’una destek vermeye başladı.

ETHW coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Ethereum PoW coin 122,73 TL‘den işlem görüyor. Ethereum PoW fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Ethereum PoW token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

ETHW coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Ethereum PoW token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Şubat ayı itibariyle Ethereum PoW coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 58,54 dolarla kaydetti. Bununla birlikte ETHW token yılın en düşük seviyesini ise 2,87 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala