bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,528.29 5.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,084.06 3.56%
bnb
BNB (BNB) $ 554.99 2.02%
solana
Solana (SOL) $ 143.55 10.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.495614 0.94%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455892 3.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1522 6.33%

Ethereum Blokzinciri Nedir?

Untitled 1

Ethereum, blok zincir üzerinde akıllı uygulama çalıştırmaya olanak sağlayan yapısına olanak sağlayan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zincir projesidir. 

Blokzincir bir ağdaki bilgisayarlar arasında güncellenen ve paylaşılan bir veri tabanıdır. Yeni eklenen işlem kümelerine “blok” denir, blokzincir adı da buradan gelir. Çoğu blokzincirler kamuya açıktır ve veriler sadece eklenebilir, kaldırılamaz. Eğer birisi herhangi bir bilgiyi değiştirmeye veya sistemi kandırmaya çalışırsa bunu, ağdaki bilgisayarların büyük bir kısmında yapması gerekir. Bu, çok sayıda bilgisayar demektir. Ethereum gibi kabul görmüş blokzincirleri oldukça güvenli kılar.

Ethereum açık kaynak kodlu bir tür işletim sistemidir. Kripto para biriminin adı ise Ether’dir (ETH). Ethereum projesi 2014 yılında duyurulması ile hızla gelişmiş ve kripto para dünyasında halihazırdaki birçok sektör ve yeni tokenların oluşmasına olanak sağlamıştır.

Ethereum Blokzinciri Coinleri

Ethereum ile kendi blok zinciri üzerinde birçok token’a ev sahipliği yapmaktadır. Ethereum tabanlı bazı popüler altcoinler şu şekildedir:

  • Uniswap (UNI)
  • Compound (COMP)
  • Apecoin (APE)
  • Aave (Aave)
  • Axie Infinity (AXS)
  • Ethereum Name Service (ENS)
  • Curve (CRV)
  • Chainlink (LINK)
  • Sandbox (SAND)
  • Decentraland (MANA)

Ethereum Blokzinciri Kullanan Şirketler

Herkes Bitcoin ve diğer şifrelenmiş para birimleriyle zengin olmayı düşünürken onların temelinde yatan blockchain teknolojisi keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir. Elbette bu hazineyi keşfedenler de yok değil; Sony, yeni eğitim platformunun temelinde kullanırken, Estonya sağlık kayıtları koruma altına almak için blockchain teknolojisinden faydalanmaktadır.

Microsoft, Merrill Lynch ile blockchain tabanlı finansal işlem altyapısı geliştirirken, IBM blockchaini direkt ticari bir servis olarak sunmaya başladı. Spotify ise, lisans takibi sorunlarını çözmek için blockchain temelli Mediachain’i satın aldı.

Blokzinciri Teknolojisinin Özellikleri

Blok zinciri teknolojisi aşağıdaki ana özelliklere sahiptir:

Merkeziyetsizlik

Blok zincirinde merkeziyetsizlik, kontrol ve karar verme yetkilerinin merkezi bir tüzel kişiden (birey, kuruluş veya grup) dağıtılmış bir ağa devredilmesini içerir. Merkezi olmayan blok zinciri ağları, katılımcılar arasındaki güven ihtiyacını azaltmak için şeffaflık ilkesini kullanır. Bu ağlar, katılımcıları ağın işlevselliğini azaltacak şekilde birbiri üzerinde yetki veya kontrol uygulamaktan caydırır.

Değişmezlik

Değişmezlik bir şeyin değiştirilemeyeceği veya tahrif edilemeyeceği anlamına gelir. Bir kişi bir işlemi paylaşılan deftere kaydettikten sonra işlem hiçbir katılımcı tarafından tahrif edilemez. Bir işlem kaydı hata içeriyorsa hatayı tersine çevirmek için yeni bir işlem eklemeniz gerekir ve her iki işlemde ağda görünür olur.

Oy birliği

Bir blok zinciri sistemi, işlemlerin kaydedilmesiyle ilgili olarak katılımcıların onayına ilişkin kuralları belirler. Yeni işlemleri yalnızca ağdaki katılımcıların çoğunluğu onay verdikten sonra kaydedebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala