bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,440.00 0.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,094.73 0.67%
bnb
BNB (BNB) $ 583.12 0.62%
solana
Solana (SOL) $ 145.10 0.04%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527999 0.38%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455702 2.44%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161122 7.02%

Çin’de Dijital Yuan ile Maaş Dönemi

Cinde Dijital Yuan ile Maas Donemi

Çin’de kamu görevlilerine dijital yuan ile maaş ödeme dönemi başlıyor. Changshu şehrinde çalışan memurlar mayıs ayından itibaren maaşlarını dijital yuan (dijital RMB) ile alacak. CBDC‘yi yaygınlaştırmayı hedefleyen ülkede, bu tip uygulamaları diğer yerel yönetimlerin de benimseyebileceği belirtiliyor.

Cinde Dijital Yuan ile Maas Donemi4

Çin’de Dijital Yuan ile Maaş Verilecek

Changshu yetkili kurumlarından yapılan açıklamaya göre kamu hizmet personeli, kamu kurum personeli ve şehirdeki her düzeydeki devlete ait birimlerin personeli de dahil olmak üzere memurlara dijital RMB ödemesi yapılacak. Dijital yuan ödemeleri, self-servis terminaller aracılığıyla alınabilecek.

Çin’de dijital yuan kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla son dönemlerde bazı adımlar atılmıştı. Ülkedeki çok sayıda şehir yönetimi şubat ayında 180 milyon dijital yuan dağıtmıştı. Changshu’nun bağlı olduğu Jiangsu Eyaleti, 2023 yılının ilk çeyreğinde dijital yuan için pilot program başlatmıştı.

CBDC’lere yönelik endişeler, kullanımının yaygınlaşmasını engelliyor. Bu konudaki en önemli eleştirilerin başında gözetim ve kontrol geliyor. Ülkelerin CBDC aracılığıyla tüketimi ve kişisel finansı kontrol altına alması risklerinin olduğu belirtiliyor. Bu durum ise kullanımının benimsenmesini zorlaştırıyor. Dijital yuan dağıtımını yapılan Çin, CBDC ile ödeme alan işletmeleri sübvanse ediyor. Bu işletmeler yüzde 20’ye varan indirimler uyguluyor.

Şubat ayında Çin Merkez Bankası’nın eski bir yetkilisi, dijital yuanın kullanımının düşük kaldığını açıklamıştı. Merkez Bankası’nın dijital yuan için yeni politika setleri arayışında olduğunu bildirmişti. Çin’in Hong Kong’a yaptığı CBDC baskısı da hoş karşılanmadı. Hong Kong‘dan dijital yuan cüzdanına ilk dört günde sadece 625 kişi başvuru geldi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala