bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,981.87 2.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.43 0.73%
bnb
BNB (BNB) $ 593.62 2.65%
solana
Solana (SOL) $ 136.53 5.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514806 1.97%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454775 2.84%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.145119 3.76%

Bitcoin ve Ether’de soğuk duş: Neden düşüyor?

bitcoin ether düşüş

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) ve altcoin’lerin öncüsü Ether (ETH), gece saatlerinden bu yana yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti. Bitcoin ve Ether’in düşüşü sürecek mi? Kripto para piyasasında pozitif görünüm devam ediyor mu?

Kripto yatırımcıları güne kırmızı bir görünüm ile başladı. Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH) öncülüğünde piyasa, gece saatlerinde başladığı düşüşü sabaha karşı şiddetlendirdi. BTC’de düşüş yüzde 7,5’e ulaşırken, ETH’de 7,35 seviyesinde gerçekleşti. BTC ve ETH’nin gerçekleştirdiği keskin düşüş altcoin’leri de etkisi altına aldı.

Likidasyon verileri ise dudak uçuklattı. Son 24 saatte 680 milyon dolar borsalarda tasfiye edildi. Bu tasfiyelerin 545 milyon dolarını long (yükseliş) yönlü işlemler oluşturdu.

Bitcoin (BTC) tutunamadı

Spot Bitcoin ETF’lerine net para girişi sürdükçe boğa koşusunu sürdüreceği söylenen Bitcoin (BTC), güne büyük bir düşüş ile başladı. Lider kripto para birimi 72.000 dolar seviyesinden 66.700 dolara kadar sert bir şekilde düştü.

Bitcoin grafik

70.000 doları kaybeten BTC, satış baskısının artması sonucu 68.500 dolar desteğini de kolay bir şekilde kırdı. Lider kripto para birimi, 66.700 dolarda düşüşü durdurabildi.

680 milyon dolarlık tasfiye verisinin 242 milyon dolarını BTC işlemleri oluşturdu. Son 24 saatte BTC, 74 milyar dolar işlem hacmi elde etti. Volatilite arttı ve alım satım hızlandı.

Ether (ETH) kan kaybetti

13 Mart tarihinde Dencun yükseltmesini gerçekleştiren ve bu yükseltme sonrası tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaşacağı konuşulan Ether (ETH), büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Altcoin’lerin lideri, Dencun yükseltmesine tepki vermediği gibi, piyasa düşüşünde de BTC’ye karşı bir hareket sergileyemedi.

Ether grafik

4.000 dolar seviyesini kaybeden ETH, keskin bir düşüş ile 3.623 dolara kadar geri çekildi. ETH, bu noktadan destek bulsa da güçsüzlüğüyle dikkat çekti. BTC paritesinde bir türlü beklenen çıkışı veremeyen ETH, yaşadığı düşüş ile altcoin’lerin de geri çekilmesine yol açtı.

680 milyon dolarlık tasfiye verisinin 115 milyon dolarlık kısmı ETH’de gerçekleşti. Son 24 saatte ETH, 32 milyar dolar işlem hacmi elde etti.

Bitcoin ve Ether neden düştü?

Kripto yatırımcılarının en çok merak ettiği soru ise Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH) fiyatının neden düştüğü oldu. Bilindiği üzere ETH, Dencun yükseltmesine rağmen BTC’ye karşı bir güç kazanamadı ve parite olarak zayıf kaldı. Bu nedenle BTC’nin olası hareketleri, ETH’yi de etkisi altına alıyor.

BTC tarafındaki düşüşün sebebi ise madencilerin oluşturduğu satış baskısıyla ilişkilendirildi. Önümüzdeki ay Bitcoin halving’inin gerçekleşecek olması madencileri tedirgin ediyor. Halving sonrası ağ zorluğu artacak ve blok ödülleri yarıya indirilecek. Bu nedenle madenciler zorlu süreçlerden geçecek. Zarar etmek istemeyen veya nakit sermaye oluşturmak isteyen madenciler ise kazıdıkları BTC’leri satmaya başladılar.

Madenciler, biriktirdikleri BTC’lerde büyük bir kârlılık oranına sahip durumdaydı. Bu nedenle yapılan satışlar, madencilerin yüksek kazanç elde etmesini sağladı. Halving sonrasında ise madencilik gelirleri düşeceği için zarar edebilirler. Şimdiden BTC’leri satıp nakite çevirmek, ilerleyen dönemler için sigorta görevi görecektir.

JPMorgan, madencilere değindirdiği bir analizinde BTC fiyatının 42.000 dolara kadar düşeceğini iddia etmişti. Diğer tarafta, düşüşe rağmen analistlerin görüşü halen daha boğa koşusunun sürdüğü yönünde.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala