bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,399.65 3.75%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,976.86 1.39%
bnb
BNB (BNB) $ 561.92 2.66%
solana
Solana (SOL) $ 134.53 6.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.51751 3.29%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.450111 2.11%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130463 2.16%

Dencun yükseltmesi Ethereum (ETH) ana ağında yayına girdi

ethereum dencun

Birleşmeden bu yana en büyük yükseltme Dencun, Ethereum ağında başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Dencun yükseltmesi 13 Mart’ta Türkiye saatiyle 16:55’te Ethereum ana ağında başarıyla kullanıma sunuldu. Söz konusu güncellemenin, Birleşme’den (Ethereum Merge) bu yana en çok beklenen hard fork olarak, katman-2 ağlarının işlem ücretlerini önemli ölçüde azaltması ve Ethereum’un genel ölçeklenebilirliğini artırması bekleniyor.

Tezos blok zincirinin kurucu ortağı Arthur Breitman’a göre, Dencun yükseltmesi doğru yönde atılmış bir adım. Ancak bu, katman-2 çözümlerinin tüm eksikliklerini iyileştirmeyecek.

Cointelegraph’a konuşan Breitman, “Dencun yükseltmesi, bu L2 çözümlerinde işlem maliyetlerini düşürmesi gereken Ethereum’daki rollup’lar tarafından kullanılabilen verileri genişletmek için asgari düzeyde bir adımdır. Bu doğru yönde atılmış bir adımdır, ancak nihayetinde Ethereum üzerine inşa edilen rollup’lar çok kısıtlı işlem hacmine sahiptir ve aşırı merkezileştirme önlemleri almak zorunda kalmaktadır” diye konuştu.

Şangay güncellemesi geçen yıl yapılmıştı

Dencun’un lansmanı, geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen ve ağ katılımcılarının, Birleşmenin ardından ağın bir proof-of-stake ağına geçişinden sonra ilk kez Ether’lerini geri almalarını sağlayan Şangay yükseltmesinden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti.

Dencun hard fork’u dokuz farklı Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) içeriyor. Yükseltmenin adı, Ethereum’un yürütme katmanındaki Cancun yükseltmesi ile mutabakat katmanındaki Deneb yükseltmesini birleştiriyor. İlk kısım olan Cancun, işlemlerin yürütme katmanında nasıl yönetildiğini ve işlendiğini iyileştirmeye odaklanırken, ikinci kısım olan Deneb, ağ katılımcılarının blok zincirinin durumu üzerinde nasıl anlaştığını ifade eden fikir birliği katmanını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Ethereum ağında işlem maliyetleri azalacak mı?

Ancak Fidelity Investments araştırma analisti Max Wadington tarafından 6 Mart’ta yayımlanan bir rapora göre, söz verilen işlem maliyetlerinde indirimler Ethereum ana ağ kullanıcılarını etkilemeyecek.

“Kısa vadede, bu ücret değişikliğinden faydalanmak isteyen kullanıcıların Ethereum yerine L2’lerde işlem yaparak bir miktar merkeziyetsizlik ve güvenlikten feragat etmesi gerekiyor. Bu kesinlikle daha fazla kullanıcıyı varlıkları başka bir yerde köprülemeye teşvik edecektir” ifadelerini kullanan analist, ekledi: “Ancak, L2 platformları olgunlaşmaya devam ettikçe, uygulamaya özel amaçlar için Ethereum üzerinde işlem yapmanın orta vadede (özellikle yüksek değerli işlemler için) hâlâ en iyi seçenek olarak kabul edileceğine inanıyoruz.”

Ethereum ana ağındaki işlem maliyetleri 72 gwei’nin üzerinde yüksek kalmaya devam ediyor. Etherscan verilerine göre, ortalama bir takas kullanıcılara 86,15 dolarlık işlem maliyetine mal olurken, NFT token satış ortalamaları 145,60 dolarlık işlem maliyetine neden olmakta.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala