bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,467.00 3.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,066.98 2.80%
bnb
BNB (BNB) $ 551.58 3.05%
solana
Solana (SOL) $ 142.08 7.09%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502338 1.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457556 3.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151874 2.83%

Bitcoin İlk Çıktığında Ne Kadardı? İlk Bitcoin (BTC) Fiyatı

Bitcoin 2009’dan beri en iyi getiri sağlayan kripto para oldu. Ama birçok kişi Bitcoin’in sağladığı getiriyi bilirken Bitcoin’in ilk çıktığı zaman ne kadar olduğu çok bilinen bir konu değildi. Biz de sizlere Bitcoin ilk çıktığında ne kadar olduğundan bahsedeceğiz. Peki Bitcoin nedir?

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, 2008 Finansal Krizinden sonra Satoshi Nakamoto tarafından tanıtılan ödeme sistemi ve kripto para birimi. Nakamoto makaleyi yazdıktan birkaç ay sonra ortaya çıktı.

Bitcoin Neden Ortaya Çıktı?

Bitcoin makalesine göre Bitcoin’in ortaya çıkması, başta merkez bankaları ve büyük yatırım bankaları olmak üzere para üzerinde tüm kontrole sahip olmaları ve sınırsız biçimde para basmaları ve sorumsuzca gerçekleştirdiği harcamalarla birlikte birçok kişinin hayatını yok ettiklerini söylüyor. Bunların önlenebilmesi için de paranın kontrolünün merkezi kuruluşlarda merkezsiz, dağıtık ve şeffaf bir süreç tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini yazdı. Sistemin ve kripto paranın da arzının sınırlı olması gerektiğini, böylece para deflasyonel olur ve birçok kişinin hayatı merkezi kuruluşlar tarafından yok edilmesi önlenir. 

Satoshi Nakamoto

Bitcoin Hangi Tarihte Ortaya Çıktı?

Bitcoin’in makalesi ekim 2008 yılında yayınlansa da, Bitcoin ağının çalıştırılıp ortaya çıkması 9 ocak 2009 yılında gerçekleşti. Böylelikle Bitcoin ağı çalışır hale geldi.

Geçmişten Günümüze Bitcoin Fiyatı

Aşağıdaki tabloda da çok net bir şekilde görüldüğü üzere Bitcoin fiyatı yıllar içerisinde sürekli yukarı yönlü bir trend çizmiş. Popüler kripto para birimi Bitcoin’in 2009 yılında piyasaya sürülmesinin ardından fiyat yıllar içerisinde astronomik bir yükseliş sergileyerek 2021 yılı itibariyle 65 bin dolarlık önenmli bir seviyeye yükselmiş durumda. Önde gelen analistler lider kripto para birimi Bitcoin için 100 bin ve 1 milyon dolarlık fiyat tahminlerine devam ederken Bitcoin’in bu ivmesini sürdürüp sürdüremeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Yıl Ortalama Bitcoin Fiyatı (ABD Doları)
2009 0
2010 0,06
2011 6
2012 8,46
2013 190
2014 526
2015 272
2016 570
2017 4.000
2018 7.600
2019 7.400
2020 29.000
2021 65.000

Bitcoin’in Özellikleri Nelerdir?

Bitcoin ilk başarılı Blockchain olarak 2009 yılında kullanıma sunuldu. Çok kısa bir sürede Bitcoin’e birçok alternatif geliştirilse de Bitcoin hala birçok farklı alanda liderliğini korumaktadır. Bitcoin şeffaf, sansürlenemez ve hızlı yapısı nedeniyle günümüzde hem sınır ötesi ödemeler hem de değer saklama aracı olarak kullanılmaktadır.

Merkezsiz Olması

Bitcoin’in en önemli özelliklerinden birisi, merkezsiz olması ile bilinir. Böylelikle hiçbir merkezi otorite kontrol edemez ve sistem hiçbir şekilde manipüle edilemez. Bu da, Bitcoin’in güçlü bir sisteme sahip olup manipülasyonunun zorlaştırılmasını sağlar.

İşlemlerin Geriye Alınamaması

Bitcoin bir blockchain olduğu için işlemler geriye alınamaz. Bu yüzden kripto paralar üzerinden işlemleri gerçekleştirmek isterseniz son derece dikkatli olmanız gerekir. Eğer işlem yaptıysanız, fonlarınızın tamamen alınması fonları alan kişinin fonları yollamasına bağlıdır. Başka türlü fonlarınıza erişimi kaybetmiş olursunuz. İşlem yapacaksanız ne kadar kripto para yollayacağınızı ve hangi cüzdan adresine yollayacağınızı dikkatlice inceleyip yapıştırmanız gerekir. 

bitcoin fiyati uc aydan beri ilk kez 50 000 dolari asti

Opak Olması

Bitcoin işlem detayları herkes tarafından görülebilse de, Bitcoin ağında işlem gerçekleştiren kişilerin isimleri gözükmez. Böylelikle yüksek seviyede gizlilik gerçekleşir ve kullanıcıların takip edilmesi oldukça zorlanır. Ama eğer kullanıcılar kendilerini gizlemek isterse belli başlı gizlilik önlemleri alınarak işlemlerin görünmesini daha da zorlaştırabilir. Ama eğer banka hesabından işlem yaparsanız, otoriteler sizden şüphelendikleri zaman banka hesabınızdaki tüm hareketleri takip edebilirler.

Şeffaf Olması

Blockchain şeffaf bir veri tabanı olarak bilinir ve Bitcoin ağında da aynı özellik bulunur. Bu sayede Bitcoin ağına erişimi bulunan her bir bilgisayar, Bitcoin’deki işlemleri görebilirler. Ayrıca bu özellik, on chain analizi yazılımlarının gerçekleştirilmesini sağlar ve bu sayede dolandırıcılıklar, saldırılar ve daha birçok detaya kolaylıkla erişilebilir. Eğer gerekirse şüpheli bir cüzdan takip edilebilir ve suça karışmış kişiler yakalanabilir. 

Dijital Formda Olması

Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar fiziksel formda oluşmaz. Onun yerine Bitcoin dijital formda olunur ve Bitcoin’lerin tutulması için özel cüzdanlara gerek duyulur. Bu cüzdanlar dijital cihazlar üzerinden rahatlıkla kurulabilir ve Bitcoin’lerinizi rahatlıkla saklayabilirsiniz. Bu sayede hırsızlardan fonlarınızı kolaylıkla saklayabilirsiniz.

Cüzdan Açmanın Kolay Olması

Bitcoin cüzdanını açmak kolaydır. Bitcoin cüzdanı açmak için cüzdan uygulamasını bilgisayarınıza veya cüzdanınıza indirmeniz gerekir. Ardından cüzdan hesabını açmak için güçlü bir şifre girip anahtarlarınızı kaydedin. Eğer isterseniz, güvenlik için şifrenizi periyodik olarak değiştirebilirsiniz. Ama şifrenizi, anahtar kelimeleri ve anahtarlarınızı kaybederseniz fonlarınıza erişimi sonsuza kadar kaybedebilirsiniz. Ama eğer banka hesabı açmak için özel bilgilerinizle birlikte birçok dokümanı vermeniz gerekir ve her bir işleminiz devlet otoritelerince izlenebilir ve bir banka hesabı açmak bir haftayı alabilir. 

Sansürlenememesi

Bitcoin’in en büyük özelliklerinden biri, ağın sansürlenememesidir. Bu sayede devletlerden ve kuruluşlardan bağımsız olarak Bitcoin işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ama banka hesabınız farklı nedenlerden dolayı sansürlenmesi durumunda banka fonlarınıza erişemezsiniz ve sansürün kalkması için sizin hakkınızdaki tedbirin kaldırılması gerekir. Eğer fonlarınızı kriptoda tutarsanız, banka hesabındaki sansürlerden daha az etkilenmiş olursunuz. 

Hızlı Olması

Bitcoin sayesinde işlemlerinizi dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir zamanda gerçekleştirebilirsiniz ve bu işlem en fazla birkaç saat sürer. Ama siz bankalarla uluslararası işlem gerçekleştirmek isterseniz bu süreç yüksek maliyetlerle birlikte en az bir hafta sonra gerçekleşir.

Komisyonun Tercihe Bağlı Olması

Bitcoin ağındaki komisyonlar kullanıcının kendi isteğine bağlıdır. Ama finansal piyasalarda işlem gerçekleştirmek isterseniz, finansal kuruluşlar sizden belli bir oranda komisyon olur. Bitcoin’de komisyon, sadece işlemlerin hızlandırılmasını sağlar ve ağdaki temel işlem ücretinden bağımsız olarak ödenir. Onun dışında Bitcoin’de komisyon ödeme seçeneği tamamen size bağlıdır. Gelin Bitcoin nasıl çalışır yakından bakalım.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin’in çalışması için ilk olarak kullanıcıların işlem gerçekleştirmeleri gerekir. İşlemin gerçekleşmeye başlaması için kullanıcıların cüzdanları ile ne kadar Bitcoin yollayacaklarını ve hangi cüzdan adresine Bitcoin yollayacaklarını kararlaştırıp işlem detaylarını onaylamaları gerekir. Ardından işlem onaylandıktan sonra gerçekleştirilmek istenen işlem ağdaki tüm bilgisayarlara duyurulur. Bitcoin işlemi ağdaki tüm bilgisayarlara duyurulduğu zaman, işlemler mutabakat algoritması ile onaylanır. Sonrasında işlemler kronolojik bir sıraya yerleştirilir ve bloklar çıkarılmaya başlar.

btc mining

Bu aşamada madenciler bloktaki problemi çözmek için birbiriyle yarışmaya girerler ve bunun için hesaplama güçlerinden faydalanırlar. Madencilik sürecinde en çok hesaplama gücüne sahip olan kişilerin blok kazanma oranları en yüksektir. Sonrasında blok çıkarıldıktan sonra işlemler blok içine kronolojik bir şekilde sıralanır ve ardından zincire kaydedilir. Tüm bu işlemler ortalama 10 dakika sürer ve bloklar eklendikten sonra tüm süreç baştan sona yeniden başlar.

Bitcoin Fiyatını Değiştiren İlk Olaylar Nelerdir?

Bitcoin fiyatını değiştiren ilk olay, Laszlo Hanyecz’in Papa Johns’dan çocukları için 2 büyük boy pizzayı 10.000 BTC ile satın alarak Bitcoin’in para olarak kullanımını sağladı ve Bitcoin’in fiyatının belli bir değere sahip olmasını sağladı.

Bitcoin’in fiyatını değiştiren ikinci olay da, Bitcoin’in The Good Wife dizisinde Bitcoin’in tanıtımının ve ne olduğunun anlatıldığı ilk televizyon gösterisi oldu. Bu sayede Bitcoin’in fiyatı yükselişe geçti.

Bitcoin’in fiyatını değiştiren ikinci olay da, dünyanın önde gelen ödeme uygulaması olan Paxom’un Bitcoin ile ödemeleri engellemesi ve ellerindeki Bitcoin’lerini sattı. Bu da Bitcoin’in ödemeler için kullanılmasını ciddi oranda baltaladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner