bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,058.82 3.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,983.80 3.20%
bnb
BNB (BNB) $ 562.75 3.11%
solana
Solana (SOL) $ 138.04 11.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519347 3.85%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455312 5.28%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132847 8.10%

Binance’in Koruma Fonunda Toparlanma Sinyali

Binancein Koruma Fonunda Toparlanma Sinyali22

Kripto para borsası Binance, ABD’de artan baskılar ile boğuşuyor. Piyasayı alt üst eden davalarla birlikte gözler Binance‘in atacağı adımlara çevrilmişti. SEC‘in Binance US’in mal varlıkları dondurma talebine mahkemeden olumsuz yanıt geldi. Diğer taraftan Binance’in koruma fonu SAFU’da da sert kayıplar gözlenmişti. SAFU’daki gerileme Binance‘in nakit sorunu yaşayabileceği sorularını gündeme getirdi. SAFU’daki son verilere bakıldığında borsanın güvenlik fonuna yeni takviyeler yaptığı gözlendi.

Binancein Koruma Fonunda Toparlanma Sinyali222222

Binance’in Koruma Fonu Toparlanıyor

Binance ile ilgili olumsuz gelişmeler kripto piyasasında paniğe yol açıyor. SEC, geçen hafta borsayı menkul kıymet yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı. Bu gelişmenin ardından kripto para fiyatlarında önemli düşüşler görülmüştü. SEC, Binance US’e yönelik adımlarını da sertleştirdi. Binance US‘in mal varlıklarının dondurulması talebi mahkemeden döndü. Mahkeme, borsanın ABD operasyonları ile SEC’in masaya oturması yönünde karar verdi. Binance‘in yaşadığı gelişmelerle birlikte 1 milyar dolar olarak belirlenen koruma fonunda düşüşler görüldü. Bu durum, borsanın likidite sorunu yaşayabileceği şeklinde yorumlandı.

Geçen hafta Binance‘in fonu yüzde 10’un üzerinde düşüş kaydetmişti. Kullanıcı varlıklarını korumak için kurulan fonun değeri 840 milyon dolara kadar gerilemişti. Fonun ay başında değeri yaklaşık 950 milyon dolar civarındaydı. Yani 1 haftada yaklaşık 110 milyon dolarlık çıkış yaşanmıştı. Fondaki gevşeme, Binance kullanıcıları arasında paniğe yol açmıştı.

Borsanın koruma fonundaki verilere bakıldığında bugün itibarıyla 407,3 milyon dolarlık Bitcoin bulunduğu görülüyor. BNB, TUSD, USDT gibi varlıkların tutulduğu varlıklarda ise yaklaşık 519 milyon dolarlık kripto varlık bulunuyor. Toplam rakam ise 926 milyon dolara karşılık geliyor. Bu veriler az alındığında borsanın koruma fonunda toparlanma olduğu gözleniyor.

Nansen verilerine göre Binance cüzdanında 16 bin 277 BTC bulunuyor. Bitcoin dışı varlıkların tutulduğu cüzdanın yüzde 61,5’i BNB’den (1,36 milyon BNB) oluşuyor. Bu rakam yaklaşık 319 milyon dolara karşılık geliyor. Ayrıca 100’er milyon dolarlık TUSD ve USDT yer alıyor.

Diğer taraftan Nansen’in yayınladığı rapora göre FTX’in iflasının ardından kripto borsaları koruma fonları için adımlarını hızlandırdı. Borsalar, kullanıcılarını korumak için 2 milyar dolardan fazla fon ayırdı. Nansen raporunda rezerv kanıtının borsa endüstrisinde asgari standart haline gelmesi gerektiği belirtildi. Rezerv kanıtlarının borsalar için olumlu olduğu ancak ödeme gücünü garanti etmeyeceği kaydedildi.

Nansen’e göre Binance‘in hem spot hemde türev işlem hacminde ciddi bir hakimiyeti bulunuyor. Borsanın mayıs ayında spot piyasadaki pazar payı yüzde 69 olarak gerçekleşti. Borsa, 209,5 milyar dolarlık aylık işlem hacmine sahip oldu.

Borsanın SAFU ile ilgili bilgilendirme sayfasındanda 29 Ocak 2022 itibarıyla fonun değerinin 1 milyar dolar olarak belirlendiği ifade ediliyor. Fonun piyasadaki oynaklıktan etkilenebileceği ifade ediliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala