bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,584.04 1.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,121.06 1.36%
bnb
BNB (BNB) $ 600.66 2.33%
solana
Solana (SOL) $ 142.30 4.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522889 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.464909 2.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14847 2.78%

Api3 Coin Nedir?

API3 coin nedir

API3, eski üçüncü taraf oracle’lardan kaynaklanan sorunları ortadan kaldıran güvenilir birinci taraf oracle’lar geliştirdiğini iddia ediyor. Peki ama oracle nedir? Api3 coin’e geçmeden önce API’lerin ne olduğuna bakalım.

  • API3, Aralık 2020’deki lansmanından bu yana inişli çıkışlı bir grafik çiziyor.

API3 (API3) nedir?

API, iki uygulamanın birbiriyle ‘konuşmasını’ sağlayan bir yazılım parçasıdır. Örneğin, telefonunuzda bir uygulama kullanıyorsanız, bu uygulama internete bağlanır ve verileri sunucuya aktarır. Sunucu bilgileri yorumlar, bazı eylemler gerçekleştirir ve telefona geri gönderir. Uygulama daha sonra bu bilgileri okunabilir bir şekilde sunar.

API’ler temelde bilgi habercileridir. Tıpkı eski teknolojilerin habercilere ihtiyaç duyması gibi, blockchain ve özellikle de akıllı sözleşmeler de habercilere ihtiyaç duyar. Akıllı sözleşmeler, blockchain’lerin verimli, güvenilir ve güvenli harici veri beslemelerine sahip olmasını gerektirir. Oracle’lar blockchain ağlarına bu tür beslemeleri sağlamak için geliştirilmiştir.

Blockchain ağlarının ölçeği büyüdükçe, doğru veri gereksinimi de artar. Örneğin, belirli koşulların yerine getirilmesiyle belirli eylemleri yerine getiren bilgisayar programları olarak tabir edilen akıllı sözleşmeler, oracle’lardan verileri alır, doğrular ve bunları blockchain’lere aktarır. Bu veriler hava durumu raporlarından kripto para fiyatlarına kadar her şeyi içerebilir.

Oracle’lar bu bilgileri almak için ilk önce web API’larla etkileşime girmelidir. Oracle‘ler daha sonra blockchain tarafından tüketilebilir hale getirmek için bilgileri yeniden oluşturur.

Eski üçüncü parti oracle’ların yetersiz kılan birkaç nokta var. Bunlardan en önemlisi, API’ler ve blockchain’ler arasında yer aldıkları için önemli ölçüde ekstra masraf ve merkezileşme yaratmaları. Akıllı sözleşmelerin merkezsiz olmaları gerektiği göz önünde bulundurulduğunda sisteme aktarılacak bilgiler için üçüncü taraflara güvenmek zorunda kalmak önemli bir sorun.

Oracle’lar ayrıca akıllı sözleşmelerin nasıl ve hangi koşullar altında çalışacağını belirlediği için çok fazla güce sahipler. API3 işte burada devreye giriyor. Platform, üçüncü tarafları ortadan kaldırarak, API ve akıllı sözleşme arasındaki akışı düzenleyerek bu sorunları çözdüğünü iddia ediyor.

Web sitesine göre, API3 bir merkezi olmayan otonom organizasyon (DAO) olarak yönetiliyor.

API3 nasıl çalışıyor?

API3, birinci taraf oracle’ların sorunlu eski üçüncü taraf oracle’lara kıyasla “daha fazla güvenlik, verimlilik ve veri kaynağı şeffaflığı” sunduğunu söylüyor.

api3 coin nasil calisir
API3 nasıl çalışıyor? Kaynak: Arşiv

API3 web sitesine göre beacon’lar, geliştiricilerin kripto uygulamalarını sürekli güncellenen zincir dışı veri akışlarına bağlamalarını sağlayan birinci taraf veri akışlarıdır.

API3 kurucuları

API3’ün kurucuları arasında Heikki Vanttinen, Burak Benligiray ve Sasa Milic yer almaktadır.

Aslen Finlandiyalı olan ancak Portekiz’de yaşayan Vanttinen, Finlandiya’daki Aalto Üniversitesi’nde uluslararası işletme diploması almadan önce Ohio Northern Üniversitesi’nde okudu. Mezun olduktan sonra aralarında Aava & Bang, Oddshot, Equilibrium Labs ve Zippie‘nin de bulunduğu çeşitli şirketlerde pazarlama alanında çalıştı. API3’ü kurmadan önce Vanttinen, akıllı sözleşme çözümlerinin geliştirilmesine odaklanan bir blockchain laboratuvarı olan CLC Group’u kurdu.

Api3 kuruculari
API3 kurucuları sırasıyla Heikki Vanttinen, Burak Benligiray ve Sasa Milic . Kaynak: Arşiv

Burak Benligiray, Ankara’daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde elektrik ve elektronik mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans derecesi aldı ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde elektronik mühendisliği alanında doktorası yaptı. CLC Group’ta CTO olarak çalışmaya başlamadan önce üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Milic, API3 white paper’ının ortak yazarıdır. Doktorasını Toronto Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında tamamladı. Milic, Facebook‘un New York ofisinde yazılım mühendisi olarak çalışmadan önce çeşitli üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalıştı. API3 teknik raporunun yazarlarından biri olan Milic, aynı zamanda kripto ve blockchain araştırmacısı.

Api3 coin hangi borsalardan alınır?

Şu anda birçok borsa üzerinden API3 coin alınabilir. Bu projeyi listeleyen en büyük kripto para borsaları şu şekilde: Binance, Coinbase, CryptoCom, KuCoin, OKX, Huobi. Bu borsalar üzerinden hesap açtıktan sonra Müşterini Tanı (KYC) gerekliliklerini yerine getirdikten sonra hesabıza bakiye yükleyerek alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz.

API3 coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Api3 Coin 78,10 TL‘den işlem görüyor. Api3 fiyatı son 24 saat içerisinde -4.55% değişim gösterdi. Api3 token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 14,077,883 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 275,833,391 dolar seviyesinde.

API3 coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 API3 token $ 2.40 dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Api3 token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 10.30 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Api3 token yılın en düşük seviyesini ise 0.999416 dolarla belirledi.

API3 coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Api3 coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte Api3 coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala