bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,261.22 3.57%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,146.01 2.88%
bnb
BNB (BNB) $ 605.65 0.11%
solana
Solana (SOL) $ 145.87 6.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525988 3.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47306 5.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150481 7.66%

Binance Oracle Nedir?

binance fransa

Blockchain oracle’ları, Blockchain’ler ile gerçek dünya arasında köprü görevi gören ve akıllı sözleşmelerin kendi yerel ağlarının dışındaki veri kaynaklarına erişmesini sağlayan hizmetlerdir. Başka bir deyişle, zincir içi uygulamalar ve zincir dışı veriler arasında bir bağlantı görevi görürler.

Bu nedenle, zincir dışı olaylar, akıllı sözleşmeler tarafından tanınan zincir içi olaylara aktarılabilir. Bu bilgi, token veya hisse senedi fiyatlarından bir futbol maçının sonuçlarına veya hava tahminine kadar her şey olabilir.

Blockchain oracle’ları, veri kaynağının kendisi olmasa da verilerin doğru olup olmadığını da doğrulayabilir. Bilgileri toplayan ve doğrulayan ve doğru hedefe ileten ek bir katmana benzerler.

Blockchain oracle’ları ayrıca insanların Blockchain’lerin sözleşmeye dayalı anlaşmalarda kullanmasına izin verir. Örneğin, siz ve arkadaşınız bir futbol maçına şu şekilde bahis oynayabilirsiniz: ilk olarak, ikiniz de şartlar üzerinde anlaşır ve paranızı akıllı bir sözleşmeyle kilitlersiniz. İkinci aşamada Blockchain oracle, oyunun sonucunu akıllı sözleşmeye bildirecektir. Son olarak, oyun sona erdikten sonra akıllı sözleşme, parayı bahsin kazananına bırakacaktır.

Farklı Blockchain oracle türleri vardır ve bir oracle birden fazla kategoriye ayrılabilir: yazılım, merkezi, merkezi olmayan, gelen ve giden oraclelar. Esasen, bir Blockchain oracle’ının nasıl çalıştığı, inşa edilme amacına bağlıdır.

Binance Oracle Nedir?

859C50B2CD4CF6A2E815FFAF5C3AB4461C3B92D339A5D8331D3F8B4DC9DDBAC7

Akıllı bir sözleşme, yardım olmadan harici verilerle etkileşime giremez. Bunun yerine, gerekli bilgileri alabilmek için bir oracle’a işi düşer. Binance Oracle bu yönüyle diğer Blockchain oracle’larına benzer. Blockchain’e güvenilir zincir içi veri sağlamaya çalışan Binance tarafından sunulan bir veri hizmetidir.

Binance Oracle, şu anda BNB Chain için özel olarak oluşturulmuştur. Ancak bu, gelecekte diğer zincirlere genişletilemeyeceği anlamına gelmez. Ayrıca BNB Chain’in üzerine inşa edilen tüm projeler servislerini kullanabilir.

BNB Chain ekosistemi, Binance Oracle’dan birçok yönden yararlanır. İlk olarak, yerel bir Blockchain oracle’ına sahip olmak, Blockchain verilerinin güvenilirliğini güçlendirir. İkinci olarak, daha güvenilir veriler, mevcut ve yeni projeler için çeşitli olanaklara yol açar.

Son olarak Binance Oracle, yeni geliştiricileri BNB Chain ekosistemine çekebilir. Herhangi bir geliştiricinin BNB Chain tabanlı projelerini zincir dışı verilere bağlamasını sağlar, böylece onları mevcut verileri koruma, yeni kaynaklar bulma ve güvenilmez olanları kullanma riskinden kurtarır.

Ne Tür Çözümler Sunuluyor?

Blockchain projeleri güvenilir verilere dayanır. Binance Oracle, oracle’ın güvenilir, zamanında ve kurcalanmaya karşı dayanıklı olmasını sağlayan dört özellikten oluşur. BNB Chain’i gerçek dünyaya bağlayan Binance Oracle özelliklerine daha derinden dalalım.

1- Veri Kaynakları

Binance Oracle, özenle seçilmiş veri kaynaklarını kullanır. Bu, bilgilerin doğru ve kaynağının güvenilir olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Örneğin, Binance Oracle, birden fazla merkezi borsadan (CEX) ve merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarından fiyat verilerini alır ve verileri ağırlıklı ortalama formülü kullanarak toplar.

2- Veri İşleme ve İmzalama

Binance Oracle, verileri kurcalamaya karşı korumalı hale getirmeyi amaçlayan bir veri işleme ve imzalama özelliğine sahiptir. Threshold Signature Scheme adı verilen dağıtık bir imzalama sistemi kurmuştur ve farklı kaynaklardan gelen en son verileri imzalamaktadır. Halka açık anahtara sahip olan herkes, bir dijital imzanın doğruluğunu ve gerçekliğini doğrulayabilir ve hiç kimse, bir dizi özel anahtar olmadan verileri değiştiremez.

3- Veri Yayınlama

Veriler, yalnızca imzalanmış bilgileri yayınlayan çoklu-düğümler aracılığıyla Blockchain’de yayınlanır. Verileri saklayan akıllı sözleşmeler güvenli ve denetlenmiştir. Çoklu-düğümler de, farklı piyasa koşullarına göre veri yayınlama sıklığını ayarlayabilir. Bu, yüksek fiyat oynaklığı sırasında doğru verilerin elde edilebileceği anlamına gelir. Çoklu-düğümler ayrıca en uç senaryolarda bile veri yayınlamanın güvenilirliğini sağlar.

4- Veri İzleme

Binance Oracle’daki veriler, haftanın yedi günü, günde 24 saat çalışan bağımsız bir izleme hizmeti ile güncel tutulur. Farklı veri kaynaklarından fiyatları alır ve bunları yayınlanan Blockchain verileriyle karşılaştırır. Önemli bir sapma tespit edilirse Binance Oracle destek ekibi müdahale eder.

Binance Oracle Nasıl Kullanılır?

Blockchain uygulamalarını kullandıysanız, muhtemelen Binance Oracle’ı nasıl kullanacağınızı öğrenmenize gerek yoktur. Gerektiğinde, geliştiriciler uygulamalarını belirli verilere zaten bağladılar. Ancak, Binance Oracle’ı kullanması gereken bir Blockchain geliştiricisiyseniz, resmi kılavuz, entegrasyon konusunda size adım adım rehberlik edecektir.

Kapanış Düşünceleri

Blockchain’ler bilgileri dahilndeki verilerle sınırlı olacağından, oracle olmadan kitlesel benimseme için daha az potansiyele ve daha az olasılığa sahip olacaktır. Blockchain oracle’ları veri kullanılabilirliği sorununu çözmese de, harici kaynakları kullanarak zincir dışı verileri zincir üzerinde kullanılabilir hale getirebilirler.

Binance Oracle, akıllı sözleşmelerin ağının dışındaki tüm onaylanmış verilere bağlanmasını sağlar. Süreci verilerin sürekli olarak doğru, güvenli ve güncel olmasını sağlamak için kullanır. Binance Oracle, verilerin güvenilir olmasını ve olası sorunlar için sürekli izlenmesini sağlamak adına dört çözüm geliştirdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala