Algorand, blockchain’in güvenlik-ölçeklendirme-merkezsizlik düğümünü çözmek için algoritmik rastgelelik kullanan bir Pure Proof-of-Stake blok zinciri platformudur. Çoğu blok zinciri projesinden farklı olarak Algorand, Proof of work ve Proof of stake algoritmasının benzersiz kombinasyonunu gerçekleştirdiği için minimum hesaplama gerektirir. Algorand, halka açık bir blockchain platformu olduğundan geliştiriciler ağın üzerine merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için yola çıkabilir. Algorand adı, Algoritmik Rastgelelikten (Algo + Rand) türetilmiştir.
Proje Bitcoin, Ethereum veya başka herhangi bir blok zinciri projesinin kalbi olan defterlerin verimsizliklerini çözmeyi amaçlar. Bunlara ölçeklenebilirlik, enerji israfı ve yüksek işlem maliyetleri dahildir. Algorand, hem merkezi hem de merkezi olmayan blok zinciri projelerinin avantajlarını kullanır. Hesap verebilirliği sağlamak için merkezi bir platform ve merkezi olmayan projelerin yönetim modeli gibi verimli ve etkilidir.
Algorand (ALGO) Ne zaman Çıktı?
2017 yılında Silvio Micali tarafından kurulan Algorand blok zinciri platformunu işleten şirketin yasal adı Algorand Inc’dir. Silvio bir MIT profesörüdür ve aynı zamanda Turing ödülü ve Gödel ödülünün de sahibidir. MIT’de bilgisayar bilimi profesörüdür. Silvio’nun kendisi tanınmış bir kriptograftır ve aynı zamanda kripto dünyasındaki en önemli teknolojilerden birinin ortak mucidi olarak bilinir, özellikle birçok özel kripto para, sıfır bilgi kanıtı geliştirmeleri için çok önemli bir isimdir.
Eğitimine gelince, Sapienza Università di Roma’dan Matematik lisans derecesine ve Berkeley’deki California Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri alanında Felsefe Doktora derecesine sahiptir. Silvio’nun ayrıca Toronto Üniversitesi’nden Postdoc derecesi vardır. Silvio, LinkedIn profilinde Algorand’ı “türünün ilk örneği sınırsız işlem platformu” olarak özetliyor, Algorand “Blockchain Trilemma”yı çözerek blockchain teknolojisi vaadini yerine getiriyor: gerçek merkezsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik sunuyor.
Algorand Nasıl Çalışır?
Algorand’ın ne yapmayı amaçladığını anlamak için Algorand’ın başarısndan önce diğer blockchain platformlarının zayıflıklarını bilmemiz gerekiyor. Ne de olsa Algorand, diğer blok zinciri platformlarındaki defterlerin sahip olduğu verimsizlikleri çözmeyi hedefliyor.
Örneğin, Bitcoin ilk kripto para birimidir ve kripto alanında tartışmasız liderdir. Başından beri piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi unvanını elinde tutuyor. Yıllardır piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için başvurulan platform olarak bilinir. Bu ikisi arasında ortak olan nedir? Her ikisi de işlemleri, sözleşmeleri ve daha fazlasını depolamak için dağıtılmış bir defter kullanır. Ancak dağıtılmış defterleriyle ilgili sorun, mevcut formlarında verimsiz olmalarıdır. Ethereum, Bitcoin’den daha iyi olsa da. O da ölçeklenebilirlik sorunlarından müzdarip.
Kısacası, Algorand’dan önceki blockchain platformları, Blockchain Trilemma: Güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkezsizlik olarak bilinen kripto alanında çokça duyurulan sorunları çözemedi. Blockchain endüstrisini bir sonraki seviyeye taşımak için bu sorunları çözmek esastır. Algorand, Blockchain Trilemma’ya yenilikçi çözümleri ile yaklaşıyor.
Algorand Güvenli Mi?
Blockchain alanındaki güvenlik sorunları, malları gönderdikten veya hizmet sunduktan sonra tüccarların ödemelerini almaması gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Uzman bir bilgisayar korsanı, durumdan yararlanmak için bir boşluktan yararlanabilir ve blok zinciri terminolojisinde çift harcama olarak bilinen saldırıyla bir kripto para birimini iki kez harcayabilir. Çift harcama saldırısı gerçekleştirmek çok zor olsa da, bir bilgisayar korsanı herhangi bir platformun blok zinciri ağını bozabilirse bu gerçek olabilir.
%51 saldırısı olarak bilinen bir durum, %51 veya daha fazla Bitcoin madenciliği hash gücüne sahip olan bir madencinin veya madenci grubunun çifte harcama gerçekleştirmek için yeterli kaynağa sahip olacağı korkunç bir teorik senaryodur. Ocak 2021’de Bitcoin fiyatları, gerçekte bir Bitcoin çift harcama saldırısının gerçekleştiği korkuları üzerine %11’den fazla düştü. Haberlern yalan olduğu ortaya çıktı, ama her yine de panik yaratılmasına yetti.
Algorand, Algorand Ağı içinde güvenlik sağlamak için yaratıcı bir çözüm uyguladı. Bizans konsensüsüne dayalı Pure Proof-of-Stake (PPOS), Algorand’ın işleyişinin temel parçasıdır. Algorand’ın PPOS mekanizması, Proof-of-Stake mekanizmasının (POS) aksine, tüm ekosistemin küçük bir kısmına güvenmek yerine Algorand tokenlerinin dürüst çoğunluğuna dayanır. Algorand ağın güvenliğini bu şekilde sağlar. Blok önerenleri ve doğrulayıcıları seçme süreci rastgeledir.
Algorand’da hiçbir çoğunluk ağı kontrol etmiyor. Blok oluşturma, küçük bir kullanıcı grubuyla sınırlı değildir. Ayrıca Algorand’da delegasyon işlemi yoktur. Bunun yerine, her Algorand token sahibi, oylarını katılarak, önererek ve vererek Algorand blok zincirinde çok önemli bir rol oynar. Kullanıcılar, Bonded Proof-of-Stake’in aksine, fikir birliğine katılmak için Algorand belirteçlerini bir stake işlemi yoluyla kilitlemek zorunda değildir. Tokenleri cüzdanlarında veya Algorand tokenlerinin ağ içinde depolanmasını destekleyen diğer benzer araçlarda tutabilirler. Bu modelle ilgili iyi olan şey, kullanıcının isterse tokenlerini harcamakta özgür olmasıdır. Ayrıca, işlemin yeni bloğunu yöneten komitenin bir parçası olduğunu bilen tek kişi, seçilen kişilerin kendileridir. Bunu bir örnekle daha iyi anlayabiliriz:
Diyelim ki Bay X, komitenin bir parçası oldu. Bunu bilen tek kişi Bay X’in kendisi. Başka hiç kimse başlangıçta bu bilgiye sahip olmayacak. Şimdi, yeni bir işlem bloğunu yöneten komitede bir rolü olacak. Bay X, komite içindeki rollerini oynamak için biletlerini Alorand ağında bir M ile halka açık hale getirecektir. Bu bilet kendisi tarafından dijital olarak imzalanmıştır. Burada Bay X, işlemi doğrulamak için yalnızca bir mesaj gönderir ve bu, Bay X’in gerçekten de komitenin bir parçası olduğunu kanıtlayan dijital imzalı M ile birlikte dijital bileti yaymasını gerektirir.
Her yeni blok için komite üyeleri birden fazla mesaj göndermek zorundadır. Ancak sadece bir mesajdan sonra Bay X’in kimliği ortaya çıkar. Bu nedenle, kötü niyetli herkesin Bay X’e ulaşması ve onu ağda bir hizmet reddi saldırısı yapması için etkilemesi mümkündür. Ancak Algorand, işlem blokları oluşturmak için yeni mesaj turları göndermek için blok komite üyelerinin rastgele seçilmesiyle bu sorunu mükemmel bir şekilde çözüyor. Bu nedenle, Bay X, ikinci tur mesajları gönderen komitenin bir parçası olmayacaktır. Bu yüzden, mesajlarını gönderdikten sonra Bay X’in komitenin bir parçası olduğunu bilmenin bir faydası yok.
Peki, bu gizliliğin faydası nedir? Kötü niyetli bir kişi, komitenin bir parçası olmak için piyangoyu kimin kazandığını bilmiyorsa planlarını gerçekleştiremez. Bu bilgi olmadan komite üyesini yozlaştıramazlar. Kimlerin blok komitesinin bir parçası olduğunu öğreniyorlar. Ancak bu, bir mesaj göndermek olan rollerini oynadıktan sonra olur. Bu nedenle, bu rota üzerinden bir hizmet reddi saldırısı olasılığı ortadan kaldırılır. Bu nedenle, Algorand blockchain bugün mevcut olan diğer birçok blok zinciri ağından çok daha güvenlidir.
Algorand (ALGO) Nasıl Satın Alınır?
Algorand tokenleri birçok popüler borsada listelenmiş durumda. ALGO’nun listelendiği borsalardan bazıları şöyle sıralanıyor: Binance, Huobi Global, KuCoin, Kraken. Algo tokenleri bu borsalar üzerinden USDT, BTC, ETH gibi popüler kripto paralar ile satın alınabilir.
Algorand (ALGO) Fiyatı Nedir?
Algorand tokenlerinin maksimum arzı 10 milyar iken, toplam arzı 5,54 milyarın üzerindedir. Beş yıl boyunca dolaşımdaki arzını artırmak için toplam 3 milyar ALGO tokeni ayrılırken, 1.75 milyar ALGO token zaman içinde dağıtılacak katılım ödülleri içindir. Bu süreç içerisinde Algorand Foundation & Algorand, Inc. 2,5 milyar ALGO tokeni alacak. Algorand ayrıca, zaman içinde dağıtılacak olan son kullanıcı hibeleri için 0,25 milyar token ayırdı.
ALGO 2019 yılında ilk piyasaya çıktığında 2,16 dolar seviyesindeydi ve bu seviyeden gerileyerek uzun süre suskunluk yaşadı. 2021 yılının ortalarına gelene dek 0,2 dolar ve 1,4 dolar arasında fiyatı değişkenlik gösterdi.
Algorand (ALGO) Kaç Dolar?
Algorand kaç dolar? Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Algorand Coin $ 0.115902 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Algorand Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 3.28 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Algorand yılın en düşük seviyesini ise 0.10 dolarla belirledi.
Algorand (ALGO) Kaç TL?
Algorand kaç TL sorusuna gelecek olursak güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Algorand Coin 3,97 TL TL’den işlem görüyor. Algorand Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -1.18% değişim gösterdi. Algorand Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 61,066,243 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 966,609,238 dolar seviyesinde.