bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,431.26 0.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,150.97 0.13%
bnb
BNB (BNB) $ 612.83 0.76%
solana
Solana (SOL) $ 143.96 1.62%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52514 0.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470913 1.00%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150384 0.44%

Afganistan Halkının Kripto İlgisi, Ekonomiyi Canlandırıyor

afganistan halkinin kripto ilgisi ekonomiyi canlandiriyor1

Taliban‘ın hakim olduğu Afganistan‘da halk, yurtdışında tutulan milyarlarca dolarlık varlığa el konulmasının neden olduğu bir krizin pençesinde. Fakat Ağustos ayındaki yönetim değişikliğinden bu yana çöken ekonomi içinde gençler başta olmak üzere önemli bir topluluk kripto ile nefes alıyor.

AFP’nin haberine göre, kripto, krizden etkilenen Afganistan’da bazıları için düzeltme sağlıyor. Herat‘taki kadınlara bilgisayar programlamayı öğretmek için kurulan Amerikan sivil toplum kuruluşu (STK) Code To Inspire Afgan halkının kriptoya dahil olabilmesinde rol oynadı.

Eylül ayından bu yana yaklaşık 200 dolarlık kripto alan 19 yaşındaki Arezo Akrimi, AFP‘ye verdiği demeçte, “Bunun Afganistan’da kullanılabileceğini öğrenmek benim için çok şaşırtıcıydı. Gerçekten yardımcı oldu.” diye konuştu.

Arezo, kullanımının kira ödemek ve 6 kişilik ailesinin geçiminde işe yaradığını belirtiyor.

Fonların Taliban yönetimi eline geçmesini önlemeden banka havalesi yapılmasının şu anda neredeyse imkansız olduğu Afganistan’da, STK, öğrencilerinin ödemelerini de finansal güvenliğini garanti altına almak için stablecoin BUSD ile yapıyor.

Afganistan Halkının Kripto İlgisi Chainalysis’e Göre 20. Sırada

Bankalardan haftada bireylerin 200, işletmelerin 2.000 dolar eşdeğerini çekmekle sınırlı olduğu ülkede, bu işlemler saatler alıyor. Onun yerine kriptonun işlevsel yanından bahseden Forex bayisi Hamidullah Temori, “Taliban iktidara geldiğinden beri (kripto para birimi) yurt dışına ve yurt dışına yapılan transferler yüzde 80 arttı.” dedi.

Bayi, son 6 ay içinde, gelen yeni müşterilerin akınını görüyor. Afganlar, birçoğu düzenli olarak yurtdışındaki akrabalar tarafından gönderilen kripto varlıkları bayi aracılığıyla dönüştürüyor.

Kabil’de Noor Ahmad Haidar, koşulların zorlaması sonucunda kripto ile işlerini görenlerden birisi oldu.

2021’in başlarında ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada‘ya safran ihracatına başlayan genç adam, şimdi siparişlerinin yüzde 90’ını Bitcoin olarak ödediğini belirtiyor. Haidar, “Banka havalelerinin kaotik sürecinden geçmekten kaçınıyorum.” diyor.

Afganistan’da artan popülaritesi Chainalysis tarafından 2021 Küresel Kripto Para Birimi Benimseme Endeksi‘nde not edildi. Ülke “taban alımı” için 154 ülke arasında 20. sırada geliyor.

Chainalysis araştırma direktörü Kim Grauer, “Bunun sadece Taliban’ın yönetimi ele geçirmesine bir tepki olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca, telefonunuzda kripto para ticareti yapmanıza olanak tanıyan daha fazla çözümün olduğu ve daha fazla insanın bunun ne olduğunu anladığı bir zamandayız.” diye konuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hasan Selçuk Turan

Hasan Selçuk 1991’de Ankara’da doğdu. İlköğretim ve lise sürecini tamamlayana kadar burada hayatına devam etti. Lise yıllarından itibaren bilim-teknoloji ve medyaya ilgi duydu. 2010’da Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe bölümüne başlayan Hasan Selçuk, buradaki eğitimi esnasında ilgilendiği alanlara yönelik adımlar attı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala