bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,290.42 1.74%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,007.07 5.03%
bnb
BNB (BNB) $ 567.25 3.33%
solana
Solana (SOL) $ 128.51 4.89%
xrp
XRP (XRP) $ 0.494404 2.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.431323 4.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.134457 4.65%

PayPal Bitcoin Alım Satımını Destekleyecek Ama…

PayPal Bitcoin Alim Satimini Destekleyecek Ama...

346 milyon aktif kullanıcı sayısına sahip ödeme sağlayıcı PayPal Bitcoin, Ethereum, Bitcoin cash ve Litecoin için alım-satım ve saklama hizmeti sağlayacağını duyurdu. Aslında PayPal’dan önce de bir kaç farklı mobil ödeme sağlayıcı üzerinden kripto alım satımı yapmak mümkündü ancak Paypal ABD Kaliforniya merkezli 250 milyar dolarlık bir dev. Bu devin Bitcoin ve kripto paralar ile anılmasının, kripto para piyasalarına yansımaları da oldukça olumlu yönde oldu.

Dün itibariyle Bitcoin Türk Lirası değerinde 100.000 TL’ye ulaşarak rekor kırdı. Bitcoin Dolar bazında değeri de bir süredir durağan takip eden grafiği yukarı yönlü ateşledi. Bir çok farklı sektör öncüsünün ortak görüşü bu haberin bitcoin ve diğer kripto paralar için yükselişine işaret ettiği yönünde. PayPal üzerinde henüz işlemlerin başlamamış olması, destekler şekilde ilerleyen günlerde daha da olumlu gelişmeler olabileceğine dikkat çekiyor.

PayPal haberine ek olarak küresel dev şirketler enflasyondan korunmak için Bitcoin’i rezerv varlık haline getirmeye devam ediyor. ABD merkezli teknoloji firması Microstratedgy son iki ayda 425 milyon dolarlık Bitcoin satın aldı. Bu yatırımlar Bitcoin’in güvenli bir değer saklama
ürünü olduğunun ve uzun vadede değer kazanma potansiyeline sahip bir yatırım aracı olduğunu kanıtlar nitelikte.

PayPal Hamlesinin Altında Ne Var?

PayPal yöneticileri konuyla alakalı yaptıkları açıklamalarda CBDC’leri (Merkez Bankası Dijital Paraları) hedef gösteriyor. Her geçen gün farklı bir ülkeden CBDC haberi alıyoruz. Paypal tam da bu noktada geniş kullanıcı kitlesini konuya ısındırmaya çalışıyor gibi gözüküyor. Öte yandan merkez bankalarına yakın durduklarını söylemekten çekinmeyen PayPal yöneticileri olası bir teklifte, PayPal’ı CBDC’leri erken benimseyen şirketler arasında konumlandıracak gibi.

Paxos,aracılığıyla NewYork Finansal Hizmetler Depatmanı’ndan ilk koşullu krpto para birimi lisansını alan PayPal Bitcoin ve diğer kripto paraların alım, satım ve saklama işlemine şimdilik sadece Amerika’da olanak tanıyabilecek. İlerleyen zamanda bu işlemlerin farklı ülkelerde de sağlanabilmesi ajandada.

2021 yılı itibariyle PayPal, 26 milyon kullanıya sahip ticaret ağı için kripto para ile ödeme hizmeti sağlayarak kripto paralar ile ticaretin finanse edilebilmesine olanak tanıyacağını da duyurdu. Kripto paralar ile ödeme yapmaya olanak tanıyan farklı ödeme sağlayıcıları hali hazırda bulunuyor. Özellikle kripto kredi kartları keskin hamleler ve kampanyalarla yerlerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Muhasebeleştirme tarafında işler şimdilik kripto ile yürütülmese de bu tarz ödeme sağlayıcıların yaygınlaşması hem ekosistemin büyümesi adına sevindirici hem de kripto para ile alakalı şirketlerde maaşlarını kripto para ile alan çalışanlar gibi bu alternatif ekonominin paydaşlarını sistem içinde kalmaya zorluyor.

Tüm bu gelişmelerin Bitcoin ve kripto para imajını güçlendirdiği ve güven verdiği kesin. Fakat PayPal haberine başka bir penceren baktığımızda; PayPal’ın kripto valıkları entegre ederken onları hesapları dışına transfer edebilme özgürlüğünü kullanıcılara sağlamadığını görüyoruz. En azından şimdilik durum böyle. Gelecekte PayPal, kullanıcıların Bitcoin’i bir hesaptan diğerine aktarmasına izin verebilir, ancak bu yakın gelecekte desteklenecek mi bilemiyoruz. Bu kısıtlamanın neden gerekli olduğunu da bilemiyoruz. Bu durumda PayPal hesaplarında tutulan varlıkların, 2008 yılında yayınladığı “Bitcoin: Eşten-eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” makalesiyle gönüllerimizde taht kurmuş Bitcoin olduğunu söylemek ne kadar doğru olur onu da bilemiyoruz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Başak Burcu Yiğit

Başak Burcu Yiğit, lisans ve yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Mühendisliği bölümünden aldı. Yüksek lisans derecesi sırasında Kanada'da Vancouver Island University’de döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir tarım ile alakalı bir süre eğitim alan Başak; Kanada’dan döndükten sonra akademik çalışmalar yürütmek için Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretimine başladı.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala