bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,502.48 1.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,032.93 4.45%
bnb
BNB (BNB) $ 576.40 1.84%
solana
Solana (SOL) $ 129.37 4.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498796 1.81%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.434624 4.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.136581 3.14%

DAI (DAI) Nedir?

dai

Birçok dolar endeksli stablecoin’den farklı olarak, sadece algoritmalar üzerinden stablecoin oluşturmak kulağa tuhaf gelebilir. Ama Tether (USDT) ile başlayan bu yolculuk, sonrasında diğer firmaların çıkması ve diğer merkezsiz finans (DeFi) protokollerinin kendi dolar endeksli stablecoin’lerini çıkarması ile büyüyen bir piyasa haline geldi. Bu durum kripto varlık piyasasında likiditenin artmasına yardımcı olsa da, stablecoin’lerin kullanım alanlarının artmasına yardımcı oldu. Biz de bunun sonucu olarak, sizlere piyasada en çok bilinen DAI kaç dolar ve DAI kaç TL‘den bahsedeceğiz.

DAI Nedir?

Ethereum (ETH) ERC-20 standardında oluşturulmuş olan DAI, Maker DAO (MKR) ABD Dolarına endeksli stablecoin’dir. Ayrıca DAI, Maker DAO’da borç alıp verme işlemleri (lending) için önemli rol oynar. Ne zaman Maker DAO üzerinden borç alındığı zaman, DAI oluşturulur ve protokole kaydedilmiş olur. Bu da kullanıcıların ödemelerini DAI üzerinden yapmalarını sağlar.

DAI oluşturulduktan sonra, Ethereum token’ı oluşturulur ve borçların ödenmesi için de Ethereum cüzdanları üzerinden fonların aktarılması gerekir.

DAI ne zaman çıktı?

Rune e1557163374771

DAI, Rune Christensen ve Maker protokolü tarafından aralık 2017’de çıktı. 

DAI Kim Tarafından Oluşturuldu?

Maker

Maker DAO ekibi tarafından oluşturulan DAI’ın ilk fikri, Maker DAO’nun CEO’su Rune Christensen tarafından oluşturuldu.

DAI Hakkında Özellikleri Nelerdir?

DAI’ın fiyatı akıllı kontratlar üzerinden denetlenir. Eğer DAI’ın fiyatı 1 dolardan uzaklaşırsa, Maker (MKR) token’ları duruma göre oluşturulabilir ve yakılabilir.

Maker DAO DAI’ın fiyatını algoritmalarla sabitlediği için kimsenin ekstradan para tutmasına gerek kalmaz. Eğer sistem çalışırsa, MKR sahipleri bu durumdan faydalanır ve token’ların değeri artmış olur.

2018’den beri çalışan uygulamada sadece birkaç durumda fiyatta dalgalanmalar oldu.

DAI Ethereum ağında bir token olduğu için kullanıcılar istedikleri zaman protokolün inşasına katkıda bulunabilir. Bu da, DAI’ın herhangi bir merkezsiz uygulamada (dApps) kullanılmasını sağlar.

Ayrıca yazılımcılar DAI’ı farklı amaçlar için kullanabilirler. Örneğin xDAI, transfer maliyetlerinin düşük olmasına yardımcı olur. Chai ve rDAI ise DAI’ın faiz alarak daha fazla kazanılmasını sağlar.

DAI Nasıl Çalışır?

DAI ERC-20 token’ı olup hem merkezi borsalardan hem de merkezsiz borsalardan alım satımı gerçekleştirilebilir. Ayrıca Maker protokolü üzerinden DAI oluşturup lending aktivitelerine katılabilirsiniz ve Ethereum tabanlı varlıkları teminat olarak gösterebilirsiniz. Maker’ın teminat kasaları da akıllı kontratlar olup borçlar ödenene kadar kasalarda tutulur. Kripto varlıkların dalgalanmasını da göz önüne alırsak, borçların ödenmesi için devamlı daha fazla DAI tutmanız gerekir, aksi takdirde teminatınız nakde çevrilir. Bu da DAI’ı en fazla uygulama ile entegre olmuş bir stablecoin olmasını sağlar.

DAI Nasıl Üretilir?

Herhangi bir kişi Maker protokolü üzerinden borç alma işlemi gerçekleştiği zaman DAI oluşturulur. Ama borç ödendiği zaman DAI yok edilir.

DAI ile Neler Yapılabilir?

Kripto varlık piyasalarında DAI, pozisyonların korunması için sıklıkla kullanılır. DAI’ın değeri genelde sabit kaldığı için, piyasanın aşağıya gitme olasılığına karşı iyi bir önlem olarak karşımıza çıkar.

DAI istikrarlı olduğu için harcanması da en kolay kripto varlıklardan birisidir. Coinbase Card DAI harcamalarına olanak tanır ve Visa üzerinden de harcamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Binance ve PayPal da DAI ile harcamalara olanak tanır.

DAI Fiyatı

DAI Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 DAI 32,42 TL TL TL‘den işlem görüyor. DAI fiyatı son 24 saat içerisinde -0.08% değişim gösterdi. DAI’ın  son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 502,246,505 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 5,282,428,464 seviyesinde.

DAI Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre $ 0.999637 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle DAI tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.15 dolarla kaydetti. Bununla birlikte DAI, yılın en düşük seviyesini ise 1 dolarla belirledi. 

DAI Nasıl Satın Alınır?

DAI almanın en kolay yolu, Maker DAO’nun Oasis platformundan borç alma işlemidir. Onun dışında DAI almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise, DAI kabul eden merkezsiz borsalar üzerinden destekledikleri varlıklarla birlikte alım satım işlemi gerçekleştirmektir.

Kredi Kartıyla DAI (DAI) Satın Alma

credit cards 4 steps 1920x1152 1
  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar DAI alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa DAI alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile DAI Satın Alma

1200x627 havale ve eft nedir havale ve eft farklari nelerdir 1587381277470

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla DAI satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

DAI Hakkında Sık Sorulan Sorular

DAI’ın değeri devamlı 1 dolar mıdır?

DAI’ın değeri çoğu durumda 1 dolar olsa da, bazı durumlarda değerinde dalgalanmalar yaşanabiliyor. DAI’ın karşılığı sıkı bir şekilde karşılanmaz ve bu durumda dalgalanmalar meydana gelebilir. Ama acil kapatma durumu olduğu zaman DAI’ın değeri devamlı 1 dolar olur.

DAI fiyatı nasıl sabit kalır?

DAI fiyatı, piyasa etkileri, ekonomik teşvikler ve MKR token sahiplerinin oluşturduğu politika kombinasyonları üzerinden gerçekleştirilir. DAI fiyatını CoinMarketCap ve Coingecko üzerinden takip edebilirsiniz. Aynı zamanda BTCHaber’in DAI Kaç Dolar ve DAI kaç TL sayfaları üzerinden de DAI fiyatını anlık olarak takip etmek mümkün.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala