Ethereum blockchain’i üzerindeki en büyük merkezi olmayan uygulamalardan (dApp’ler) biri olan Maker Protokolü lider bir geliştirici grubu tarafından tasarlandı ve MakerDAO tarafından yönetiliyor.
MakerDAO, tamamen dünyanın dört bir yanından MKR sahiplerinden oluşan merkezi olmayan özerk bir organizasyondur (DAO). MKR sahipleri, Maker Protokolünde önerilen değişiklikleri oylamak ve Dai’nin verimliliğini, şeffaflığını ve istikrarını sağlamak için MKR tokenleri stake edebilirler.
Tüm büyük farklılıklarına rağmen, MKR’yi elinde tutmak, hissedarların şirketin nasıl işlediğini belirlemede söz sahibi olması anlamında, geleneksel bir şirkette hisse sahibi olmaya benzer. Maker ekosistemi, gerçekten merkezi olmayan yönetimin etkinliğinin bir kanıtı olarak önemli başarılar elde eden ilk DeFi projelerinden biriydi.
Dai Nedir?
DAI ABD dolarına soft sabitlenmiş merkezi olmayan, tarafsız, teminatlandırılmış bir stabilcoin’dir. Bu kulağa karmaşık gelebilir ancak özünde bunun anlamı, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan fiyatı kabaca doların değerini takip eden bir kripto para birimi olmasıdır.
Blockchain teknolojisi finans sektörü için heyecan verici yeni fırsatlar sunarken, birçoğu inanılmaz derecede değişken doğası nedeniyle Bitcoin’i bir değişim aracı olarak kullanmak konusunda isteksiz. Dai işte bu yüzden blockchain teknolojisinin tüm potansiyelini gerçekleştirmemizi sağlayan daha istikrarlı bir dijital para birimi talebini karşılamak için yaratıldı.
Dai tarafsızdır çünkü öreğin USDT gibi diğer sabit paralardan farklı olarak özel bir şirket tarafından yönetilmemektedir. Dai teminatlandırılmıştır yani, yeni Dai yalnızca uygun miktarda başka kripto para birimini akıllı bir sözleşmeye yatıran bir Maker Protocol kullanıcısı tarafından basılabilir. Dai sahipleri, “Dai Tasarruf Oranı” tarafından belirlenen tutarla, sabit paralarından faiz kazanmak için Maker protokolünü de kullanabilirler.
Maker (MKR) Ne Zaman Çıktı?
Maker ekosisteminin tarihi, ilki MakerDAO olan çeşitli aşamalardan geçti. Başlangıçta 2014 yılında Danimarkalı bir girişimci ve Kopenhag Üniversitesi mezunu Rune Christensen tarafından oluşturuldu. Uluslararası işletme ve biyokimya okuduktan sonra Christensen, blockchain’e geçmeden önce işe alım şirketi Try China’nın kurucu ortağı oldu.
Dai, 2017 yılında Ethereum ağında resmi olarak başlatıldı ve sonraki yıl, ekosistemin büyümesini hızlandırmayı amaçlayan ve geliştirmeleri merkezileştirme çabalarına öncülük eden bir kuruluş olan Maker Vakfı’nın kurulması izledi. Christensen vakfın CEO’su olarak görev yaparken, yönetim kurulundaki diğerleri isimler arasında daha önce Cubit Capital’i kuran COO Steven Becker ve ekonomist Shefali Roy yer alıyor.
Başlangıçta, Ethereum, Maker Protokolü aracılığıyla teminatlandırılabilen tek varlıktı ve üretilen Dai tek teminatlı Dai veya Sai olarak biliniyordu. 2019’da MCD sistemi uygulandı, bu nedenle bugün, MKR sahipleri topluluğu tarafından onaylanan her türlü Ethereum tabanlı varlık yatırılabiliyor.
Maker (MKR) Nasıl Çalışır?
Maker protokolü, Maker Vaults olarak bilinen akıllı sözleşmeler aracılığıyla yeni Dai üretir. Bu sözleşmeler, çeşitli web kullanıcı ara yüzleri ve esasen ağa erişmek için portallar gibi davranan uygulamalar (Oasis veya Borrow gibi) aracılığıyla oluşturulabilir. Bir kullanıcı teminatlı kriptosunu akıllı sözleşmeden almak istediğinde, önce oluşturduğu Dai’yi bir istikrar ücreti ile birlikte geri ödemelidir.
Maker’ı Benzersiz Yapan Nedir?
Maker, MKR sahiplerinden oluşan topluluğuna, piyasadaki en popüler sabit paralardan biri olan Dai’nin yönetimine doğrudan katılma konusunda eşsiz bir fırsat sunuyor. Aşağıdaki teklif türlerine oy vermek için MKR tokenleri kullanılabiliyor.
Ethereum tabanlı bir kripto tokeni Maker Vaults için teminat olarak onaylandığında, topluluk risk açısından için belirli parametrelere karar vermelidir. Bunlar, varlığın risk profiline göre belirlenir ve aşağıdakileri içerir:
Borç Tavanı: Belirli türdeki kripto para varlıkları tarafından yaratılabilecek maksimum borç miktarı. Bu değere ulaşıldığında, borcun bir kısmı veya tamamı geri ödenene kadar o kasa tarafından daha fazla Dai basılamaz.
İstikrar Ücreti: Akıllı sözleşmeden teminat almak için ödenmesi gereken (Dai cinsinden) bir ücret. Ne kadar Dai üretildiğine bağlı olarak hesaplanan yıllık yüzde oranında verimi belirler.
Tasfiye Oranı: Bu değer, MakerDAO’nun kripto para birimi varlığından ne kadar piyasa fiyatı dalgalanması beklediğini yansıtır.
Tasfiye Cezası: Tasfiye durumunda kasa borcunun değerine eklenen ücret.
Bu parametrelere göre bir kasa çok riskli bulunursa, otomatik açık artırmalarla tasfiye edilir.
Maker Risk Sistemi
MKR tokeni, Maker protokolünü yönetmek için de kullanılabilir. Oylanacak teklifler akıllı sözleşme şeklini alır ve herhangi bir Ethereum adresi tarafından dağıtılabilir. MKR sahipleri topluluğu daha sonra hangi teklifi geçmek istediklerine oy verebilir ve MKR şeklinde daha fazla onay oyu alan Ethereum adresine, Maker Protokolünde önerilen değişikliği yapmak için idari erişim verilir. Yapılabilecek bazı değişimler şunlardır:
- Daha fazla Dai basmak için teminatlı varlıklar olarak hangi yeni kripto para birimleri eklenmeli?
- Bu kripto para birimlerinin risk parametrelerini değiştirme gücü
- Dai Tasarruf Oranında değişiklik yapma
- Orcale seçme (bunlar, Maker ekosistemine piyasa fiyatları hakkında gerçek zamanlı veriler sağlayan araçlardır)
- Sistemi yükseltme
- Her kullanıcının oylama gücü, MKR stake’lerinin boyutuna bağlıdır.
Maker Nasıl Kullanılır?
Maker tokenlerinin ana faydası, protokolün ve Dai’nin yönetimine oy hakkı vermesidir. Her MKR tokeni bir oylama sözleşmesinde kilitlendiğinde bir oya eşittir. Kullanıcılar Maker tokenlerini bir teklife taahhüt eder ve sonuca aldığı MKR tokenlerin sayısına göre karar verilir (MKR sahiplerinin sayısı değil).
Maker tokenleri ayrıca bir yeniden sermayelendirme kaynağı olarak değere sahiptir, çünkü sistem borcu limiti aşarsa MKR arzı artabilir. Bu, Maker token sahiplerini aşırı risk almaktan kaçınmaya ve Maker ekosistemini sorumlu bir şekilde yönetmeye teşvik eder.
Maker (MKR) Fiyatı Nedir?
Maker fiyatı oldukça değişkendir, bu nedenle MKR genellikle bir değişim aracı olarak kullanılmaz, ancak bazı yatırımcılar bunu spekülatif bir yatırım olarak seçebilir. Maker fiyatı, proje haberleri ve gelişmeleri, piyasa duyarlılığı, borsalardaki kripto para akışı ve genel olarak ekonomi gibi birçok geleneksel faktörden etkilenir. Ancak çoğu kripto para biriminden farklı olarak Maker fiyatı, MKR’nin basılması ve yakılmasıyla sonuçlanan piyasa dalgalanmalarından da etkilenir, böylece toplam MKR arzını ve değerini değiştirir.
BTCHaber’deki Maker fiyat sayfasını kontrol ederek en son Maker fiyat hareketi ve diğer önemli kripto para istatistikleri hakkında güncel kalabilirsiniz.
Maker (MKR) Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Maker Coin 50.056,46 TL TL’den işlem görüyor. Maker Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 0.21% değişim gösterdi. Maker Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 31,591,496 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,282,451,106 dolar seviyesinde.
Maker (MKR) Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Maker Coin $ 1,462.06 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Maker Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 691 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Maker’de yılın en düşük seviyesini ise 18 dolarla belirledi.
Maker (MKR) Nereden Alınır?
MKR tokenleri piyasa değerine göre 54. sırada bulunuyor. Bu yüzden oldukça popüler sayılır. Dolayısıyla birçok popüler borsada listelenmektedir. Binance, Huobi Global, FTX üzerinden satın alınabilir. USDT, BTC ve ETH ile işlem çiftleri bulunmaktadır.