bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,887.85 2.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,038.54 0.38%
bnb
BNB (BNB) $ 549.32 2.59%
solana
Solana (SOL) $ 137.36 0.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498008 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.448832 0.71%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148506 1.03%

0x (ZRX) Nedir?

ZRX1

0x, kullanıcıların ERC-20 token’i alıp satabildiği merkezsiz bir kripto para borsası şeklinde tanımlanabilir. 0x platformu kripto para piyasasında bulunan en bilindik merkezsiz alım satım platformları arasında yer alıyor.

0x projesinin kurucuları tasarladıkları platformu “zincire yerleştirilmiş zincir dışı bir işlem düzenleyicisi” şeklinde niteliyor. Platforma atfedilen benzetmeler arasında “kripto paralar için tasarlanmış bir Craiglist” ifadesi de yer alıyor. Bu “sözde Craiglist” kapsamında dileyen her geliştiricinin kendi kripto parasını inşa ederek paylaşabileceği dile getiriliyor.

0x platformunun kendi Ethereum token’i ZRX ise borsadaki kullanıcıların işlem ücretlerini ödemeleri için kullanılıyor. Bu durum da token’e hatrı sayılır bir mali değer sunuyor. Sonuç olarak 0x kripto para kullanıcılarının ve çeşitli yatırımcıların dikkatini çekmeyi başarıyor.

0x nedir

Merkezsiz Borsalar

Uniswap, SushiSwap ve PancakeSwap gibi merkezsiz kripto para borsaları üzerinden gerçekleştirilen varlık alım satımlarında alıcı ile satıcı doğrudan birbirleriyle bağlantı kuruyor. Bu platformların merkezsiz şeklinde nitelenmesinin temel sebebinin bu olduğunu söyleyebiliriz. Aslına bakılırsa merkeziyetsizlik fikri kripto paraların temel felsefesinin merkezinde yer alıyor. Tüm piyasanın ilk kripto parası Bitcoin’in bilgilendirici yazısında (whitepaper) yer alan merkeziyetsizlik ve aracıların ortadan kaldırılması fikri birçok kullanıcının dikkatini çekmişti. Bu bağlamda merkeziyetsiz borsaların, tıpkı BTC öncülüğünde seyrini sürdüren kripto para piyasası gibi, gelecek vadeden bir yapıya sahip olduğunu ifade etmek hiç de yanlış olmayacaktır. Küresel finansal sistemin geleceğinde merkezsiz borsalara yer vereceği çoğu kripto para severin ortak kanaati.

0x (ZRX) Ne Zaman Çıktı?

Will Warren ve Amir Bandeali tarafından 2016 yılında kurulan 0x projesi o günden bu yana ciddi bir mesafe kat etmeyi başardı. Bu iki isim projede kalmayı sürdürerek 0x’e ve kullanıcılarına hizmet etmeye devam ediyor. 0x platformu ise 2017 yılında gerçekleştirilen başarılı bir ilk halka arzın (ICO) ardından işlemlerine başladı. O yıllarda ICO’lar adeta bir patlama yaşamış olduğundan 0x ekibinin hedeflediği yatırımcı kitlesine ulaşması pek de zor olmadı.

Bu etkinlik neticesin toplamda 24 milyon dolar değerinde fon elde edilmişti. Projenin bu kadar büyük bir yatırım fonuna ulaşmasının ardında dev yatırım şirketlerinin sürece dahil olmasının etkisi var. Polychain Capital, Pantera Capital, FBG Capital gibi adını toplulukta duyurmayı başarmış büyük yatırım fonları 0x projesinin düzenlediği ICO’ya dahil olmuştu.

Bahsi geçen ICO gerçekleştirilmeden önce, projenin kurucularından Warren kripto para piyasasında pek çok başarıya imza atmıştı. Bu başarılar arasında Warren’ın Basic Attention Token (BAT) projesinde teknik danışmanlık unvanına erişmesi gibi örnekler bulunuyor. Diğer kurucu Bandeali ise University of Illinois’de bulunan finans bölümünden mezun olmuş başarılı bir “trader”. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda 0x projesinin bugünkü başarısına nasıl ulaştığını anlamak hiç de zor görünmüyor.

ZRX nedir

0x (ZRX) Fiyatı Nedir?

0x (ZRX) token şimdiye dek en yüksek 2,41 Amerikan dolarından işlem görmüş. İçeriğin hazırlandığı anda edinilen verilere göre belirttiğimiz bu değer şimdilerde 1 doların altında seyrediyor. 0x projesine göre toplamda 1 milyar ZRX’in piyasaya sürülmesine karar verilmiş. Geçmiş yıllarda gerçekleşen ICO’larda da bu miktarın tamamı tedavüle konmuş. Ancak yazının oluşturulduğu anda kontrol edilen verilere göre dolaşımda 845 milyon kadar ZRX bulunduğu görülüyor. Token’in eriştiği işlem hacmi ise önemi göz ardı edilemeyecek boyutta. Daha detaylı bilgi için kripto para piyasası sayfamız üzerinden dilediğiniz projenin fiyatını anlık olarak takip edebilirsiniz.

0x Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 0x token 16,06 TL TL’den işlem görüyor. 0x token fiyatı son 24 saat içerisinde -1.21% değişim gösterdi. 0x token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 18,588,643 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 418,797,706 dolar seviyesinde.

0x Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 0x Coin $ 0.494564 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle 0x tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 2.53 dolarla kaydetti. Bununla birlikte 0x’de yılın en düşük seviyesini ise 0.1 dolarla belirledi.

0x (ZRX) Nasıl Çalışmaktadır?

0x platformu Ethereum temelli token’lerin, örneğin ERC-20 token’lerinin, alınıp satıldığı bir borsa olarak dikkat çekiyor. Merkezsiz bir niteliğe sahip bu platformda kullanıcılar hiçbir aracı olmaksızın doğrudan birbiriyle bağlantı sağlıyor. 0x platformu paylaşılan bir altyapı vasıtasıyla ortak bir akıllı sözleşmeyi kullanıyor. Platformun sahip olduğu teknoloji iki temel stratejiyi bir araya getirerek kullanıcılarına hizmetlerini sunuyor. Bunlar dış kanallar ve otomatik piyasa yapıcılar şeklinde dilimize çevrilebilir.

Dış kanallar, işlemleri çevrimdışı gerçekleştirmek için kullanılıyor. Eğer bu yolla gerçekleşen işlem Ethereum ağında yapılıyorsa işlem ücreti bir hayli düşük oluyor. Otomatik piyasa yapıcılar ise geleneksel borsalardaki emir tahtalarının belirlediği varlık fiyatlarına alternatif olarak faaliyet gösteriyor diyebiliriz. Başka bir deyişle, 0x platformunda alınıp satılan varlıklar belirli bir eşiğe erişirse bu piyasa yapıcılar vasıtasıyla alım satım işlemlerini gerçekleştirmek mümkün hale geliyor. Yani piyasa yapıcılar taraflar arasındaki işlemlerin yürütülmesinin teminatı şeklinde görülebilir.

0x ZRX rehberi

Merkezsiz kripto para borsası 0x hakkında birtakım endişelerin kullanıcılar tarafından dile getirildiğini söylemekte fayda görüyoruz. Bunların başında platformun diğer merkezsiz borsalarla nasıl rekabet edeceği fikri geliyor. Kripto para piyasasında çok sayıda merkezsiz alım satım platformu bulunuyor. Platformların kullanıcılarına belirli özellikler sağlayarak rakiplerine göre öne çıkmaları onlar için iyi bir geleceğin bulunduğuna işaret edebilir. Öte yandan 0x platformunun herhangi bir itibari parayı kullanarak işlem çifti oluşturmamış olması da kullanıcıların dile getirdiği endişeler arsasında yerini almış. Bu durumda kullanıcıların işlem yapabilmek için varlıklarını ETH’ye çevirmeleri gerekiyor.

0x (ZRX) Nasıl Satın Alınır?

Kripto para piyasasının bilindik varlıkları arasında gösterilebilecek bu ZRX’i birçok platformdan satın almak mümkün. Coinbase, Binance, Bitfinex, Huobi, Gate.io ve FTX borsaları bu platformların başında geliyor. Bazı Türk kripto paraları üzerinden de bu kripto varlığa sahip olma imkanı bulunuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala