Zilliqa çoğu blockchain ağındaki ölçeklenebilirlik sınırlamalarına yönelik geliştirilmiş bir akıllı sözleşme platformudur. Platformun sahip olduğu parçalı yapı, farklı blok zincirlerinin işlemleri paralel olarak yürütebilmesine olanak tanıyor.
Zilliqa, girişimciler için blockchain çözümleri sunan yenilikçi ve kullanışlı bir platform şeklinde karşımıza çıkıyor. Platformun kullanıcılarına sağladığı çözümler yüksek seviyedeki ölçeklenebilirliğiyle dikkat çekiyor. Blockchain’in en eski tartışma konularından birisi olarak bilinen ölçeklenebilirliğin, Zilliqa platformu tarafından geride bırakılabilmesinin en büyük nedeni ise proje kapsamında benimsenen “sharding” teknolojisi. Kabaca tanımlamak gerekirse “sharding”, platformun parçalı bir formatta hizmet vermesi anlamına geliyor. Bu teknoloji sayesinde platform kullanıcılarına birçok avantaj sunabiliyor.
Zilliqa ve Sharding
Sharding algoritmasını blockhain’inde kullanan ilk teşebbüs Ethereum projesiydi. Bu algoritma bloklarda depolanan işlemlerin ya da hesaplamaların “demetler” halinde başka bir deyişle parçalar halinde kullanılabilmesini sağlıyor. Aslına bakılırsa bu fikir ilk Bitcoin geliştiricilerinin ileri sürdüğü kavramlar arasında yer alıyor. Her ne kadar bu kavramı benimseyen ilk ağ olarak Ethereum ortaya çıkmış olsa da bu alandaki sorunların üstesinden gelerek kullanıcılarına ölçeklendirme çözümleri sunmak için Zilliqa sahneye çıkmayı başardı.
Zilliqa blockchain’lerdeki ölçeklenebilirlik sorunlarını gidermek için benzeri bulunmayan bir yaklaşım sergiliyor. Platform, zincirler arası işlemleri bir tür hibrid mekanizma kullanarak gerçekleştiriyor. Üstelik bunları müşterilerinin bilgi güvenliğini temin ederek sağlamayı başarıyor. Bu noktada Zilliqa ağının işlemlerinde ve geliştirme faaliyetlerinde kullandığı Scilla programlama dilinden de bahsetmek gerekiyor. Scilla, Zilliqa için geliştirilmiş bir programlama dili olmasıyla biliniyor ve akıllı sözleşmelerdeki merkezsiz uygulamaların (dApps) güvenliği konusunda geliştiricilerin elini rahatlatıyor.
Zilliqa (ZIL) Ne Zaman Çıktı?
Zilliqa projesi Singapur Ulusal Üniversitesi bünyesinde hizmet veren bir grup girişimci araştırmacı tarafından 2017 yılında başlatıldı. Ekibin üyeleri arasında daha önceden farklı blockchain ağlarında çalışma yürüten tecrübeli uzmanlar da bulunuyordu. Proje başlatıldıktan birkaç ay sonra Zilliqa’nın test ağı ilk işlemlerine başladı. Proje ekibinin sahip olduğu geniş yelpazeli danışma ekibi ZIL’in yol haritasını emin adımlarla takip etmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kripto para piyasasının çalkantılı serüveninde meydana gelebilecek muhtemel sorunlar konusunda ekibi destekliyor.
Zilliqa (ZIL) Fiyatı Nedir?
Zilliqa (ZIL) içeriğin oluşturulduğu anda edinilen verilere göre 0,085 Amerikan dolarından alınıp satılıyor. Çok sayıda kripto para borsasında işlem gören ZIL için işlem hacmi değeri 90 milyon dolar seviyesine yaklaştı. Son yirmi dört saatte %4 civarında değer kaybına uğradığı görülen ZIL kripto para piyasasının geneline uygun hareket ediyor.
Proje tarihi boyunca ZIL coin’in ulaşabildiği en yüksek fiyat 0,25 Amerikan dolarına karşılık geliyor. Son verilere göre ZIL için tespit edilen piyasa değeri ise 1 milyar doları aşıyor. Dolaşımda 11,77 milyar değerin ZIL bulunduğu belirtiliyor. Proje ayrıntılarına göre ise toplamda 21 milyar ZIL üretilecek. Son olarak ZIL topluluğunun üyeleri coin’lerinin 1 dolarlık fiyatı göreceğini savunuyorlar. Zilliqa platformu şimdiye dek çok sayıda yatırım şirketinden ve çok sayıda büyük ölçekli bireysel yatırımcıdan fon toplamayı başardı.
Zilliqa Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Zilliqa 0,503889 TL TL’den işlem görüyor. Zilliqa fiyatı son 24 saat içerisinde 4.19% değişim gösterdi. Zilliqa’nın son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 12,529,088 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 279,795,357 dolar seviyesinde.
Zilliqa Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Binance Coin $ 575.47 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Binance Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 0.256 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 0.015 dolarla belirledi.
Zilliqa (ZIL) Nasıl Çalışmaktadır?
Zilliqa’nın kripto para ekosisteminde işlem gören diğer değerlerden belirli özellikler itibariyle ayrıldığını belirtmek gerekiyor. Zilliqa ağı yazının başında da belirttiğimiz “sharding” üzerine yoğunlaşmış ağlar arasında yer alıyor ve uyguladığı yöntemle diğer ağların önüne geçiyor. 2019 yılının Ocak ayında işlemlerine başlayan esas Zilliqa ağı, sharding teknolojisi aracılığıyla blockchain node’larını farklı gruplara ayırıyor. Her grup hemen hemen aynı sayıda node içeriyor. Bu durumda bir grup node saniyede on işlem gerçekleştirebiliyorsa bütün gruplar aynı anda çalıştığında saniyede gerçekleşen işlem sayısı yüzü buluyor. Ekip bilgi güvenliğini önemseyerek node’ların olabildiğince büyük olması gerektiği anlayışını benimsemiş.
Zilliqa blockchain’i üzerinde gerçekleşebilecek iki tür işlemden bahsedebiliriz: Transfer işlemleri ve madencilik işlemleri. Transfer işlemleri, bir kullanıcı bir sözleşmede ZIL aktardığında meydana gelirken madenciler yeni blok kazdığında madencilik işlemi gerçekleşiyor. Zilliqa ağının konsensüs mekanizması ise bir iş kanıtı (PoW) algoritmayla temin ediliyor.
Zilliqa ağının kullanıcılarına sunduğu avantajları bir defa daha nitelemekte fayda var. Ağın merkezsiz yapısı kullanıcılarına herhangi bir sansürün uygulanmayacağı bir platformda işlem gerçekleştirme olanağı sunuyor. Platformun ölçeklenebilir oluşu ve işlevselliği sayesinde kullanıcılar yabancı para birimleriyle küçük ya da büyük boyutta para transferi gerçekleştirebiliyor. Ağın sunduğu küçük ölçekli işlemler, geliştiricilerin daha detaylı uygulamalara hayat vermesine böylece müşterilerinin daha küçük masraflarla işlemlerini tamamlamasına olanak sunuyor.
Bunların yanında Zilliqa’nın Bitcoin’den daha çevre dostu bir yapıya sahip olduğunu belirtmek çevrecilerin yüzünü güldürecektir. BTC ağındaki transfer işlemleri ve madencilik faaliyetleri için gerekli olan enerjinin çok daha azıyla Zilliqa ağı çalışmalarını sürdürebiliyor. Sonuç olarak Zilliqa’nın benimsediği sharding tasarımı kripto para piyasası için ölçeklendirme çözümleri sağlıyor. Ölçeklendirmenin bu piyasadaki en eski tartışma konularından birisi olduğunu hatırda tutarsak ZIL için sürdürülebilir bir gelecekten bahsetmek yanlış olmaz.
Zilliqa (ZIL) Nasıl Satın Alınır?
Zilliqa (ZIL) çok sayıda kripto para alım satım platformu üzerinden temin edilebilir. Bu platformlar arasında Binance, KuCoin, Huobi, Bittrex, Bithumb, Gate.io gibi bilindik borsalar yer alıyor. Binance borsası ZIL için BIDR, ETH, BTC, BNB, BUSD gibi işlem çiftlerini sunarak kullanıcılarına imkan sunuyor. Kullanıcılar diledikleri platformlardan çeşitli para birimleriyle ZIL alıp satabilirler.