İki-üç haftadır Chain of Thought ekibini ve yazılarını yakından takip ediyorum. Bu hafta yapay zekâ kategorisindeki gelişmeleri derledikleri için kendi yorumlarımla beraber paylaşmak istiyorum. Hızlıca başlayalım:
Hızlı yükselenler
Son bir haftada $GRIFFAIN ve $FARTCOIN yaklaşık yüzde 300 değer kazandı. İki hafta önceki yazımda $GOAT memecoin projesini sahiplenen Terminal of Truths yapay zekâ projesinden bahsetmiştim. Projenin geliştiricisi aslında $FARTCOIN ile $GOAT arasında yakın bir bağ olduğunu ve asıl hedefinin $FARTCOIN olduğunu belirtti. Bu yükselişin fitilini ateşleyen haber buydu.
$GRIFFAIN ise Solana kurucusu Anatoly tarafından bol bol destek gördü. Solana Mobile üzerinde bir uygulama olabileceğinden bahsedilmesi fiyata çok pozitif yansıdı.
Son dönemde ön plana çıkan ai16z ekibi, yapay zekâ asistanlarının geliştirilmesi için bir yazılım geliştirme kiti hazırladı ve buna Eliza adını verdi. Son iki ayda Eliza, Github üzerinde geliştirme yapan kişi sayısında dünyada ilk sıraya yerleşti. Şu anda 200-300 kadar yazılımcı Eliza kullanarak yapay zekâ asistanı geliştirmeye çalışıyor.
Bunun karşılığında $AI16Z ve $ELIZA güçlü fiyat aksiyonları gösterdi. Bu trend devam ederse Eliza kullanılarak geliştirilen yapay zekâ asistanları arasından yeni fırsatlar aranabilir.
Yeni çıkanlar
Heurist sıfır bilgi kanıtı kullanarak model geliştirme sürecindeki maliyetleri düşüren bir ürün sunuyor. $HEU 9 Aralık’ta 20 milyon dolarlık değerlemeyle piyasaya çıktı. Base (Aerodrome), zkSync Era (Pancakeswap), Gate, MEXC gibi yerlerde likidite sağlandı. Yazıyı yazdığım esnada 35 milyon dolarlık market değerlemesiyle işlem görüyor.
KIP ise yapay zekâ projeleri arasında veri sağlama ve ödeme sistemleri için bir ürün sunuyor. Proje 2023 Chainlink Hackathon ödülünü kazandı ve Animoca’dan yatırım aldı. Geçtiğimiz hafta 25 milyon dolar değerleme ile piyasaya çıktı. Yazıyı yazdığım esnada 35 milyon dolarlık market değerlemesiyle el değiştiriyor.
Creator Bid de piyasaya çıkacaktı ancak Fjord Founry üzerinden yapılan ön satış sırasında DDoS atağı gerçekleştiği için süreç tamamlanamadı ve yatırımcılara geri ödeme yapıldı. Umarım yeni ön satış ile birlikte güzel bir çıkış yakalarlar çünkü yapay zekâ launchpad (fırlatma rampası) olarak bir ürün sunacaklar.
Yatırım alanlar
- Hyperbolic, Variant ve Polychain Capital’den 12 milyon dolarlık yatırım aldı.
- DWF Labs, yapay zekâ asistanlarına yatırım yapmak için 20 milyon dolarlık bütçe ayırdı.
- Latent Holding, OSS Capital tarafından 3 milyon dolar yatırım aldı. Bu ekip Bittensor üzerinde yapay zekâ üzerine bir subnet inşa edecek.
- Scrypted, Palm Tree Crypto ve a16z CSX üzerinden 1,5 milyon dolar yatırım aldı. Tahmin edeceğiniz üzere yine yapay zekâ asistanları geliştirmek için bu miktarı topladılar.
Proje güncellemeleri
- Vana, 16 Aralık’ta (bugün) piyasaya çıkıyor. Uygun değerlemeye göre bir fırsat oluşturabilir, yakından takip etmeye değer bir proje.
- Morpheus, ETH stake ederek $MOR token kazanılmasını sağlayan bir yapay zekâ asistanı geliştirmek isteyen yazılımcılara işlemci gücü ve kaynak sağlayan bir proje. Şu anda platformda kilitlenen Ether miktarı 1,25 milyar doları geçmiş durumda.
- Delphi Digital, yapacağı yeni yatırımları tespit edebilmek için DelphAI adında bir asistan geliştirdi. Bu proje için 1 milyon dolar ayıran ekip bu sayede daha doğru yatırımlar yapmayı hedefliyor.
- Kaito AI, yaps adında bir puan programı açıkladı. Kripto ekosisteminde ne kadar etkin olduğunuzu görüp puan toplamak için programa dahil olabilirsiniz.
Yapay zekâ asistanları
- Moemates, Solana ağında bir asistan launchpad projesi. 18 Aralık’ta piyasada olacak. Bu projenin özelliği Web2 dünyasında da aktif bir şekilde platformlarını kullanan 100 bin kullanıcısının olması.
- Talus Protokol, Tria ile zincirler arası etkileşim sağlayabilmek için bir partnerlik anlaşması yaptı. Bu anlaşma, farklı blokzincirler üzerinde işlem yapan asistanların etkileşimini görmek için güzel bir fırsat sunacak.
- Virtuals, G.A.M.E asistan motoru ile daha hızlı ve etkili asistanlar oluşturulması için bir ortam sağladı. Bu sayede Virtuals üzerinden çıkan asistanların daha doğru kararlar verebilmesi bekleniyor.
- ACT 1, Act Swap duyurusu yaptı. Platformla etkileşime girip size cevap verecek asistana komutlar vererek asistanın cevaplarını X üzerinde paylaşabiliyorsunuz.
- Sosyal medya fenomeni $BULLY asistanını geliştirilen Khouba isimli yazılımcı, Llama ve Claude kullanarak Dolion isimli bir yazılım kiti geliştirdiğini açıkladı. Kullanıcıların kendi asistanlarını geliştirmesi için $BULLY yakması gerekecek.
- Fungi, kendi asistanını çıkaracağını duyurdu. Özellikle DeFi alanında hizmet verecek asistan trendinin o tarafa kayması ihtimalinde değerlenebilir.
- Mira, yapay zekâ asistanlarının en büyük problemi olan yanlış karar verme (halüsinasyon) senaryolarını çözmeye dair bir ürün geliştiriyor. Yapay zekâ alanında katman-1 projesi gibi çalışacak proje 2025’in ilk çeyreğinde piyasada olacak. Şimdiden geliştirmeleri takibe alabilirsiniz.
Yapay zekâ alanında çok hızlı ve çok fazla gelişme yaşanıyor. Bir-iki hafta trend olan bir proje yerini hemen bir başka projeye bırakıyor. Bu nedenle benim yapay zekâ asistanlarına dair bakış açım altyapı projelerinin detaylarını anlamaya çalışmak. Yatırımlarımı da buna göre şekillendiriyorum. Örneğin asistan geliştirme ürünü sunan AI16Z, ELIZA veya VIRTUAL, GAME gibi projelere portföyümde yer veriyorum.
Siz de araştırmalarınızı yeni yeni büyümeye başlayan ve yakında daha da büyük bir hâle gelecek bu sektöre yoğunlaştırabilirsiniz. 2025’te en çok trend olacak konulardan birini erkenden yakaladığımızı düşünüyorum. Sadece biraz araştırmacı ve seçici olmamız gerekiyor.