Yapay zekâ asistanları furyasında öne çıkan projeler

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Yılın son ayına girdiğimiz şu günlerde yeni trendin adı yapay zekâ asistanları. Bu yazımda öne çıkan yapay zekâ asistan geliştirme projelerini ve bu platformlarda öne çıkan yapay zekâ asistanlarını yorumlayacağım.

Yapay zekâ asistanı nedir?

2024 Mart ayında Andy Ayrey iki tane yapay zekâ modelini (LLM) iletişime geçirdi. Bu iki model konuşa konuşa bir din kurmaya kadar ilerlediler (Goatse of Gnosis).

2024 Haziran ayında Andy daha önceki çalışmalarını temel alarak Terminal of Truths (ToT) adında farklı bir model geliştirdi ve ona bir X (eski adıyla Twitter) hesabı sağladı. ToT insanlarla iletişime geçerek kendini geliştirdi ve konuyu a16z’den $50k yatırım almaya kadar götürdü.

2024 Ekim ayında anonim bir hesap tarafından $GOAT adında bir memecoin piyasaya çıkarıldı. ToT bu memecoini benimseyince bu memecoin 1,3 milyar dolar market değerine kadar ulaştı. Bugünkü değeri 750 milyon dolar seviyesinde.

Bu asistanlar ne işe yarıyor?

Yapay zekâ asistanları yazılımcıların isteğine göre takvim takibi, fikir karşılaştırması, otomatik al-sat, içerik üretme gibi işlevleri yerine getirebiliyor. Altyapı projeleri de bunların geliştirilmesini sağlıyor.

Olması gereken özellikler

Bu asistanların değerlenebilmesi için bol bol etkileşimde olmaları gerekiyor. Eğer trend konulara atak edebilirlerse bunu sağlayabilirler. Bu aralar Tiktok influencer gibi davranan yapay zekâ asistanları epey moda. Buna örnek olarak Virtuals üzerinde geliştirilen Luna verilebilir. Yakında müzik, spor, video konularında yetkinlik kazanan asistanların da öne çıkması bekleniyor.

Kalitesi iyi olmalı. Arayüzü, iletişimi, tweet atıyorsa sıklığı ve içerik kalitesi, müzik veya video üretiyorsa kalitesi, kullanıcılarla etkileşime giriyorsa cevaplarının tutarlılığı gibi özellikleri iyi olmalı.

Ekibi güçlü olmalı. Sektörde sözünün ve iş birliklerinin ağırlığı olan kişilerin geliştirdiği projeler çok daha az dirençle karşılaşarak hızlıca büyüyebilirler. Bu da bir döngü etkisi yaratır yani hızlı büyüme geliri artırır ve artan gelir de daha hızlı büyümeyi sağlar.

Öne çıkan projeler

Bu başlıkla her yapay zekâ asistan geliştirme projelerine örnek verip sonrasında ise ilgili platformda hangi yapay zekâ asistanlarının öne çıktığını paylaşacağım.

Virtuals ($VIRTUAL):

1,3 milyar dolarlık market değeriyle bu yeni alanın öncü projesi. Base ekosisteminde yer alıyor ve arkasında eski PathDAO ekibi var. Yapay zekâ üzerine yazılımcı ve araştırmacıları işe aldıkları için hızlı bir şekilde ürün geliştirebiliyorlar. Ayrıca piyasaya çıkan her Virtuals yapay zekâ asistanı için $VIRTUAL ile ödeme yapılması ve likidiye bağlanması gerekiyor. Bu da VIRTUAL token için geniş bir kullanım alanı sağlıyor.

Virtuals üzerinde günde bin kadar yapay zekâ asistanı piyasaya çıkıyor. Ancak bunların içinden $AIXBT $LUNA $VADER $SEKOIA $SAINT gibi asistanlar ön plana çıkıyor. Ayrıca $GAME de yapay zekâ asistanlarının GameFi sektöründe birlikte etkileşime girebilmesini sağladığı için önemli bir yerde duruyor.

CreatorBid:

Base ağında, Olas ve Bittensor ile entegre, Aethir’den destek almış bir proje CreatorBid yeni yeni ön plana çıkmaya başlıyor. Şu ana kadar ilk aktif asistanları $AGENT ve doğru bir pazarlama stratejisiyle iyi yerlere gelebilir.

Spectral Labs ($SPEC):

Yine Base ağı üzerinde beta bir proje olarak düşünülebilir. Spectral yapay zekâ asistanı oluşturulması için kullanılıyor ancak bu asistanlar al-sat odaklı olarak geliştiriliyor. Özellikle Hyperliquid üzerinde otonom işlemler yapabilmek için çeşitli asistanlar var. Öne çıkanlar $SPECTR $SPECY $YUKI gibi projeler.

Vvaifu ($DASHA):

Solana ekosistemi yapay zekâ asistanlarında geride kalmak istemiyor. Bu nedenle birkaç projeyi ön plana çıkarmak isteyebilirler. Bu konuda Vvaifu, Solana ekosisteminde ilk yapay zekâ asistanı altyapı projesi olduğu için kritik bir rolde. ai16z ile olan iş birlikleri ve epey dikkat çeken yapay zekâ asistanları $ELIZA ile likidite çekebilirler.

MoemateAI ($MATES):

Aethir’in açıkladığı 100 milyon dolarlık ödül programından faydalanacak olan ekip kaliteli yapay zekâ asistanları oluşturabilir. Şu ana kadarki en etkili projeleri $MOE ancak çok iyi pazarlayamıyorlar gibi görünüyor. Yakından takip etmek faydalı olabilir.

TopHat ($HAT):

Yine Aethir’in açıkladığı ödül havuzundan faydalanacak projelerden biri. Solana ekosisteminde Vvaifu ve MoemateAI ile birlikte ön plana çıkabilecek projelerden biri. Yapay zekâ asistan havuzlarında çok iyi projeler görünmüyor ama SirMemeAlot ve RoastMaster gibi asistanlar dikkat çekiyor. Daha çok eğlence üzerine hazırlanmış bir platform gibi durduğu için memecoin trendi devam ettikçe etkili olabilirler.

MyShell:

BNB ağında yer alan bu proje teknolojik olarak gayet iyi ancak henüz piyasada değiller. Ürünleri ne kadar iyi olacak, iş birlikleri nasıl, pazarlamayı nasıl yapacakların yakından takip etmekte fayda var.

SimulacrumIO ($EMP):

Sosyal medya etkileşimlerini blokzincir üzerine taşımak gibi bir fikirleri var. Bundan kasıtlarını mikro ödemeler gibi anlıyorum. Muhtemelen yapay zekâ asistanlarının kendi cüzdanları olacak ve bütçelerini harcamak için çeşitli kararlar vermeleri gerekecek. Burada öne çıkan asistan ise $SIMMI. Base ağında gayet güzel yapay zekâ altyapı projeleri ve asistanlar var gibi görünüyor.

FXN ($FXN):

Yapay zekâ asistanlarının bir araya gelerek oluşturdukları gruplara AI swarm deniyor. FXN beş tane yapay zekâ asistanının birlikte çalışması için bir proje geliştiriyor. Birkaç hafta içinde epey duyuru yapacaklar. Yakından incelemeye değer bir proje olduğunu düşünüyorum.

Bu altyapı projelerini inceledikten sonra yapay zekâ asistanlarını, hangi ağda işlem gördüklerini anlamanın daha kolay olacağını düşünüyorum.

Örneğin bir yapay zekâ asistan projesine yatırım yapmak istiyorum. Bunun için üstte edindiğim bilgilere cookie.fun üzerindeki metrikleri ekleyerek bir karar verebilirim.

Market değeri olarak 30 ile 200 milyon dolar aralığını aldım. Kaç kişinin cüzdanında bu yapay zekâ asistan proje tokenı var, takipçi sayısı kaç, akıllı takipçi sayısı kaç (smart follower – onaylı ve etkin içerik üreticileri) gibi bilgilere göre bir filtreleme yapabilirim.

Daha da ileri gidip akıllı takipçi / market değeri veya mindshare (etkileşim) / market değeri metriklerine göre daha yüksek market değerine çıkması gereken projeleri tespit edebilirim. Bunun için sadece biraz araştırma ve çaba gerekiyor.

Riskler

Halüsinasyonlar: Yapay zekâ asistanları yanlış bilgilerle veya harf hatalarıyla döngü halinde hatalara sürüklenebilir. Bu da onların yanlış tahminlerde bulunup ve hatalı kararlar vermelerine yol açabilir.

Her gün binlerce yapay zekâ asistanı oluşturuluyor. Yakında milyonlarca olacak ve bunlar blokzincir üstünde işlem yaparken Solana, Ethereum, Base gibi ağları kullanırlarsa ağları kilitleyebilir veya çok yüksek işlem ücretlerine yol açabilirler.

Bu yapay zekâ asistanları insanları gerçek hayatta yanlış şeyler yapmaya ve suç işlemeye teşvik edebilir. Bir de bazı yazılım uzmanları doğru prompt’ları kullanıp asistanları ikna edebilir ve cüzdanlarındaki tüm varlıkları ele geçirebilir.

Bu nedenlerle portföyünüzde küçük bir oran ayırarak bu yeni alanı deneyimlemeniz hem öğretici hem de risk yönetimi altında kazanç sağlayacak bir fırsat olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

Lido Staked Ether (STETH) Nedir?

Lido Staked Ether (stETH), Lido platformu aracılığıyla stake edilmiş Ethereum’un (ETH) tokenleştirilmiş bir temsilidir. Kullanıcıların varlıklarını kilitlemeden veya staking için gerekli altyapıyı çalıştırmaya ihtiyaç duymadan Ethereum’un Proof-of-Stake (PoS) sistemine katılmalarına olanak tanır. Kullanıcılar Lido staking sözleşmesine ETH yatırdıklarında, 1:1 bazında stETH tokenleri alırlar. Bu stETH tokenleri, stake edilmiş ETH’yi temsil eder ve staking ödülleri biriktikçe, ...

Bağlantıyı kopyala