bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,875.31 0.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,876.18 1.48%
bnb
BNB (BNB) $ 586.84 0.64%
solana
Solana (SOL) $ 139.23 4.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.489979 3.44%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.429061 2.66%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.136667 4.82%

Vitalik Buterin’i heyecanlandıran yerli proje BTCHaber’e konuştu

clave

Ethereum mucidi Vitalik Buterin, Kasım ayında Türkiye’yi ziyaretinin ardından kripto basınına dikkat çeken bir demeç verdi. Türk kripto ekosistemi ve gelecek potansiyeli hakkında konuşan Buterin, dikkatini çeken yerli blokzincir projeleri arasında Clave’i işaret etti. Buterin’in demecinde yer verdiği Clave’in kurucu ortağı Rafi Ersözlü, BTCHaber’e verdiği röportajda projesinin detayları hakkında konuştu.

Logo with Black Text

Buterin’in global basına verdiği röportajda kendilerinden bahsetmesinden onur duyduklarını söyleyen Ersözlü, geliştirdikleri blokzincir platformunun işleyişini anlattı:

“Clave, Account Abstraction teknolojisini kullanarak kişilerin blokzincire erişimini kolaylaştıran, bunu yaparken de telefon gibi gündelik cihazlarımızı soğuk cüzdan güvenliğine çeken bir altyapı sunuyor. Geçtiğimiz senelerde merkezi borsalar yerine merkeziyetsiz teknolojileri kullanmak isteyen kullanıcıların 12 kelimelik seed veya gizli anahtarlarını saklaması ve kompleks cüzdanlar kullanmaları gerekiyordu.”

Yerli kripto projesinin uzun şifreleme sorununa çözüm getirdiğini vurgulayan Rafi Ersözlü, Clave’in aynı zamanda kullanıcı dostu bir arayüze sahip olacağını belirtti.

2023 11 27 19.24.45
Clave’in kurucu ortağı Rafi Ersözlü

“Vitalik’le İstanbul’da üç kez görüştük”

İstanbul’da ikamet ettiği süre boyunca ünlü isim ile üç kez görüştüklerini belirten Ersözlü, kripto ekosistemi ve kendi projeleri özelinde iki kez sohbet ettiklerini belirtti. Ethereum geliştiricilerinin bir sonraki hamlesi hakkında konuşan Clave kurucusu, kendi ekiplerinin hazırladığı protokol geliştirme teklifinin ilk sırayı alacağına inanıyor:

“Ethereum önümüzdeki süreçte protokol geliştirme tekliflerini (EIP), katman 2’ler üzerinden başlatmayı planlıyor. Bunlara ‘rollup improvement proposal’ adı verilecek. EIP-7212 ile söz konusu geliştirmeyi hayata geçiren ilk ekibin biz olacağı kanaatindeyim. Böylelikle Türk blokzincir ekosistemi olarak sadece projelerle değil, protokol seviyesinde Ethereum’a büyük bir katkı sunacağız.”

Clave kurucusu Rafi Ersözlü son olarak projesinin rakiplerine kıyasla ne tür avantajlar sağladığını aktardı. Türkiye’de kripto piyasasının daha çok merkezi borsa cüzdanları üzerinden şekillendiğini belirten Ersözlü, Clave’in tamamen merkeziyetsiz bir protokol olarak borsalara kıyasla güvenlik bir alternatif olacağının altını çizdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala