bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,088.90 3.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,955.29 1.10%
bnb
BNB (BNB) $ 594.93 0.42%
solana
Solana (SOL) $ 148.89 2.87%
xrp
XRP (XRP) $ 0.507436 1.38%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.441293 0.85%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150599 6.73%

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’den Türkiye seyahati hakkında çarpıcı açıklamalar

vitalik buterin turkiye

Kripto dünyasının en ünlü isimlerinden Ethereum blokzincirinin kurucusu Vitalik Buterin, Türkiye ziyaretinin ardından Defiant’a konuştu. Buterin, 13-19 Kasım tarihlerinde İstanbul’da katıldığı Devconnect etkinliğinin ardından izlenimlerini aktardı.

Türkiye’de kaldığı yaklaşık üç haftalık sürede Devconnect etkinliği kapsamında aralarında yerli geliştiricilerin de yer aldığı birçok buluşmaya katıldığını aktaran Buterin, sosyal medyada Türk kripto kullanıcılarının yakın ilgisiyle karşılaştığını saklamadı. Buterin, X’te (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımların altına gelen çok sayıda Türkçe yorumun ne anlama geldiğini merak ettiğini ve bu mesajların çevirilerini okuduğunu belirti:

“Türkiye’de kripto paralar uzun zamandır benimseniyor ve ilgi çok büyük. Rakamların haricinde bu duruma bizzat şahit oldum. Sosyal medyada paylaşım yaptığım zaman Türk kriptoseverlerin yoğun etkileşimiyle karşılaşıyorum. Tweetlerime gelen yanıtları merak edip, çevirisini okuyorum.”

Yerli projeler Clave ve Chainway, Buterin’in radarında

2013 yılında bir uçak seyahatinde İstanbul’dan yaptığı aktarma esnasında dolar kurunun 3,5 TL olduğunu hatırlatan Buterin, günümüzde kur seviyesinin 28’e ulaştığını belirterek kripto paraların finansal rolüne atıf yaptı. Vitalik, ülkemizde kripto piyasasının yanı sıra blokzincir geliştiriciliği tarafında devam eden çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi:

“Türkiye uluslararası alanda tanınan birçok kripto projesine ev sahipliği yapıyor. Buradaki etkinlikte karşıma çıkan projelerden Clave Wallet ve Chainway dikkatimi çekti. Bunun haricinde Türk geliştiricilerin uluslararası ekiplerde de rol oynadığına şahit oluyoruz. Yalınlaştıran ve gizliliği ön plana alan projeler özellikle dikkat çekici.”

Türkiye’de Ethereum topluluğunun oldukça aktif olduğunu belirten Buterin, ülkemizi yeniden ziyaret etmek istediğinin altını çizdi.

Buterin’den Türkiye ve Arjantin kıyaslaması

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, röportaj esnasında yöneltilen “Tahminlere göre Türkiye’de vatandaşların yüzde 25 ila 52’si kripto paraları kullanıyor. Türkiye’nin ekosistemdeki rolü nedir?” sorusuna yanıt verdi. İlk olarak ekonomik şartlara parmak basan Buterin, Türkiye’yi yüksek enflasyonla boğuşan bir başka ülke olan Arjantin’e benzetti.

“Kripto ekosisteminde bu ülkenin rolü kesinlikle kritik. Türkiye’de gördüklerim ile Arjantin’de karşıma çıkanlar kesinlikle birbirine benziyor. Böyle ülkelerde bazı açılardan işlevsiz ortamların yanında çok yetenekli insanlara şahit oluyorsunuz. Bu bağlamda kendileri ve aileleri için ekonomik olarak ayakta kalmanın yollarını arayanlar yeni şeyler geliştiriyor.”

Daha iyi şartlarda yaşamak isteyenlerin geliştirmeye açık olduğu gerekçesiyle Türk topluluklarının büyük potansiyeline vurgu yapan Buterin, kripto paraların kullanım alanları için ise “gidilecek çok yol olduğu” görüşünde. Ethereum kurucusu, uygulamalar sadeleştiği takdirde kripto ve merkeziyetsiz sistemlere katılımın artacağına inanıyor.

İkamet ettiği otel çevresinde en az beş kripto alım-satım bürosuyla karşılaştığını belirten ünlü isim son olarak Türk mutfağı hakkında konuştu. Yeşil çay içmeyi çok seven Vitalik Buterin, siyah çayın tadını beğendiğini ve ülkemizi bir kez daha ziyaret etmek için sabırsızlandığını belirtti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala