Stablecoin dünyası kripto para piyasası için önemli likidite sağlayıcısıdır. Şu an kripto para piyasalarında birçok farklı stablecoin’ler olsa da, bu türden kripto paraların çoğu ABD Doları’na endekslidir ve fiyatları genel olarak sabittir. ABD Doları’na endeksli stablecoin’ler çok sık kullanılsalar ve çok farklı çeşitleri olsa da, en sık kullanılanları Tether USD (USDT), Terra USD (UST), Binance USD (BUSD) ve bahsedeceğimiz USD Coin (USDC). Biz de sizlere şirketler tarafından popülerleşen US Dollar Coin’den (USDC) bahsedeceğiz.
USD Coin, ABD’nin ve dünyanın önde gelen kripto para borsalarından birisi olan Coinbase ve ticari banka kurmak isteyen Circle firması tarafından çıkarılan ABD Doları’na endeksli stablecoin’dir ve Center isminde olan konsorsiyum tarafından yönetilir. Şu ana kadar Ethereum (ETH), Algorand (ALGO), Stellar (XLM) ve Solana (SOL) ağlarında çalışıyor.
USD Coin diğer dolar endeksli stablecoin’ler gibi, tüm rezervlerini kendi bankalarındaki ABD Dolarları ile karşılar ve. Diğer bir şekilde açıklarsak, piyasadaki tüm USDC’lerin değerleri tamamen ABD Doları ile karşılanır ve yatırımcılar istedikleri zaman ellerindeki tüm dolarları USDC ile değiştirebilir veya USDC’lerini dolarlar ile değiştirebilir. İlk olarak ERC-20 üzerinde çalışsa da, Solana, Algorand ve Stellar ağlarında da çalışır ve rahatlıkla kullanılabilir.
USD Coin (USDC) Kimler Tarafından Oluşturuldu?
US Dollar Coin, ABD merkezli dünyanın en güvenilir kripto para borsası olan Paribu ve Boston merkezli dünyanın önde gelen kripto finans şirketlerinden biri olan Circle tarafından Centre konsorsiyumu oluşturularak bulunmuş bir kripto para şirketidir. Circle da Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi yatırım bankaları başta olmak üzere birçok şirket tarafından desteklenir.
Circle 2013 yılında paranın daha kolay ve daha etkili transferini gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. Circle kuruluşundan itibaren milyonlarca dolarlık yatırım aldı ve operasyonlarını genişletip daha etkin hale gelmeyi başardı. Ama sonrasında Circle, dünyanın önde gelen kripto para borsalarından biri olan Poloniex tarafından satın alındı.
USDC’nin Kısa Tarihi
- 2018 Mayıs: Circle US Dollar Coin projesini risk sermayesi fonlarından 110 milyon dolarlık yatırım aldıktan sonra lansmanını yapıyor.
- 2018 Eylül: US Dollar Coin resmi olarak piyasaya sürülüyor.
- 2018 Aralık: CoinMarketCap’in metriklerine göre 5. Sıraya yerleşiyor.
- 2019 Ocak: Circle Grant Thornton açıklamasında USDC için 251 milyon dolarlık rezerv tuttuğunu açıkladı.
- 2019 Mayıs: USDC 85 ülkeye açılıyor.
- 2020 Mart: Ethereum’a endekslenmiş olan stablecoin DAI, USDC’nin karşılık olarak kullanılabileceğini kabul etti. Her gün 10 milyon dolarlık USDC arzı covid salgınından beri basılıyor.
- 2020 Haziran: Merkezsiz finans (DeFi) patlamasında popülerliği arttı.
- 2020 Eylül: USDC Algorand ile ortaklık kuruyor.
- 2020 Ekim: USDC’nin piyasa değeri 2.6 milyar doları buluyor. Ayrıca USDC Stellar ve Solana ile ortaklık kuruyor.
- 2020 Kasım: Bitcoin boğa piyasası başlıyor ve USDC’ye duyulan para talebi artıyor.
- 2021 Ocak: USDC’nin 4.7 milyar dolarlık sirkülasyonu bulunuyor.
- Günümüz: USDC’nin piyasa değeri 27.9 milyar dolar ve piyasa değeri açısından en değerli 8. kripto para birimi haline geliyor.
USDC’nin Özellikleri Nelerdir?
USD Coin en popüler dolar endeksli olamasa da, Tether Limited’in yaşadığı soruşturmalardan kendisini koruyarak güçlü bir itibar kazandı. Tether kendi rezervlerinin toplam arzı destekleyeceğini iddia etse de, New York Başsavcılığının bu iddianın doğru olmadığını ortaya çıkmasıyla Tether’e güven sarsıldı ve soruşturma sonuçlanmış durumda.
Bu durum, birçok kişinin ve kuruluşun ABD Doları’na endeksli diğer stablecoin’lerin daha şeffaf ve daha iyi denetlenen Gemini doları, True USD, Paxos ve USDC’ye duyulan talebin artmasını sağladı. Ama bu durumdan en çok faydalanan US Dollar Coin oldu.
USDC tamamen kendisine özel olmasa da, birçok stablecoin’den bu özellikleri ile sıyrılmayı başardı.
Denetleme: USDC’nin ortakları ABD’de para hizmetleri sunan şirketler olarak belgelenmiş durumda. Bu da, USDC’nin Finansal Suçları Önleme Birimi olan FinCEN tarafından denetlenmesi anlamına gelir ve rezervler desteklenmediği zaman USDC için ciddi sonuçlar doğabilir.
Bağımsız Denetimlerin Gerçekleştirilmesi: Dünyanın en iyi 10 denetim şirketinden biri olan Grant Thornton, USDC’nin hesap kayıtlarını her çeyrek araştırır.
Hızlı Olması: USDC, birçok farklı ağda çalıştığı için işlem süreçleri en fazla birkaç saniye içinde gerçekleştirilir. Bu da, USDC’nin bankalardan daha hızlı olmasını sağlar.
USD Coin Nasıl Üretilir?
US Dollar Coin Ethereıum ERC-20, Algorand ASA ve Solana SPL standartlarında birkaç büyük borsada rahatlıkla kullanılabilir. Circle ve Coinmarketcap’in verilerine göre yaklaşık 28 milyar USDC bulunmaktadır.
USD Coin (USDC), Amerika Birleşik Devletleri dolarına sabitlenmiş ve Ethereum, Stellar, Algorand, Solana ve Tron blok zincirlerinin yanı sıra Hedera Hashgraph sisteminde çalışan dijital bir sabit paradır. USD Coin, Circle tarafından kuruldu ve üyeleri arasında kripto para borsası Coinbase ve Circle’da bir yatırımcısı olduğu Bitcoin madencilik şirketi Bitmain üyelerini içeren Centre adlı bir konsorsiyum tarafından yönetilmektedir. USD Coin Centre tarafından üretilmektedir.
US Dollar Coin Nasıl Çalışır?
Kullanıcılar finansal kuruluşlar için kimlik doğrulama gerekliliklerini sağladıktan sonra kendi banka hesaplarını bağlayarak ABD Doları transferi gerçekleştirerek alım satım işlemlerini gerçekleştirebilir. Ardından ABD Dolarları USDC’ye dönüştürülür ve müşteriler kripto para alımlarını rahatlıkla gerçekleştirebilir.
Müşteriler eğer isterlerse ellerindeki USDC’leri ABD Dolarlarına dönüştürerek banka hesaplarına fonlarını rahatlıkla aktarabilirler.
USDC Nereden Satın Alınır ve Nerede Kullanılır?
USD Coin (USDC), başta Coinbase, Binance ve Kraken’da hesap açıp ardından kimliğinizi doğruladıktan sonra alım satımını birçok işlem çiftinde gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca USDC’yi birçok farklı merkezsiz finans ürünlerinde kullanım mümkündür. Örneğin merkezsiz borç alıp verme (lending) protokolü olan Aave’da (AAVE) fon sağlayarak lending aktivitelerinde kullanabilirsiniz. Veya daha fazla getiri isterseniz, USDC kabul eden merkezsiz borsalarda (DEX) likidite sağlayarak faiz geliri elde edebilirsiniz.
USDC genellikle trader’lar tarafından kullanılır ve alım satım işlemlerinde sık kullanılır. Böylece kripto para alım satım işlemlerinde dolar gibi kullanılabilir. Bu da, kripto para alım satım işlemlerinde ciddi kolaylık sağlar.
USDC Hakkındaki Gelişmeler
2020 yılında USDC, Ethereum dışında Solana, Algorand ve Stellar ağlarına genişledi ve son olarak Tron (TRX) ağında çalışır duruma geldi.
2020 yılının kasım ayında Venezüela’daki sağlık çalışanlarına ABD Hükümeti’nin yardım sağlaması için ortaklık kuran Circle, ABD Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankasının Venezüela’nın sürgündeki başkanı Juan Guaido’nun hükümetine USDC basma yetkisi verdi ve bu fonların Airtm borsası üzerinden AirUSD’ye dönüştürülerek sağlık çalışanlarına yardım ediliyor.
2021 Ocak ayında ABD devleti, bankaların blockchain teknolojisini ve stablecoin’lerin ödemeleri gerçekleştirmek için nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bir metin sundu ve bu durum stablecoin’lerin ödemelerde kullanılması için önemli bir gelişme olarak yorumlandı.
USDC Hakkında Sık Sorulan Sorular
USDC rezervleri, bankalardaki ABD Dolarları ile destekleniyor mu?
Piyasadaki tüm USDC’ler, denetim firması Garry Thornton ve ABD’de finansal suçlarla mücadelede uzmanlaşmış FinCEN tarafından denetlenir. Circle, her USDC’nin rezervde tutulan bir dolar veya diğer “onaylanmış yatırımlar” tarafından desteklendiğini iddia ediyor, ancak bunlar ayrıntılı değil. Circle web sitesindeki ifade, önceki “ABD doları tarafından desteklenen” ifadesinden Haziran 2021’e kadar “tamamen ayrılmış varlıklar tarafından desteklenen” olarak değiştirildi
Şirketler kendi USDC’lerini oluşturabilir mi?
Şirketler Centre konsorsiyumuna üye olarak açık kaynak kodlu olan USDC alt yapısı ile kendilerine ait USDC’leri rahatlıkla oluşturabilir. Centre şu an birçok firmaya olanak tanısa da, gelecekte birçok kurumun USDC basması için çalışmalarını yürütüyor.
- USDC oluşturmak isteyen kullanıcı, USDC sağlayıcısının banka hesabına ABD doları gönderir.
- İhraççı, eşdeğer miktarda USD Coin oluşturmak için bir USD Coin akıllı sözleşmesi kullanır.
- Yeni basılan USD Coin’ler kullanıcıya gönderilir ve ikame edilen ABD doları rezervde tutulur.
- ABD Doları için USD Coin’in dolaşımdan çekilme süreci de, yukarıda listelenen süreci takip eder, ancak tam tersi şekilde.