Canlı yayın endüstrisi bir aralar çok ciddiye alınmasa da, video oyunlarının tanıtımında önemli rol oynaması sayesinde popülerleşen bir endüstri oldu. Şu an endüstrinin değeri 100 milyar doları aştı ve sadece artması bekleniyor. Özellikle birçok kişinin yüksek ölçüde online videoları tüketmesi ve Twitch’in popülerleşmesi ile birlikte popülerleşen yayın platformları, bu alanda blockchain girişimlerinin çıkmasına yardımcı oluyor. Bu alandaki girişimlerden birisi olan Theta Network (THETA), blockchain alanında bilinen girişimlerden biri oldu. Biz de bugün sizlere Theta Network hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Theta Nedir?
Theta, açık kaynaklı blockchain protokolüdür ve merkezsiz uygulamaların (dApps) inşa edilmesini sağlar.
Merkezsiz ve kişiler arası (P2P) video ağı, bant genişliğinin kolayca içerik üretiminde kullanılmasını sağlar. Kullanıcılar da video izledikçe hesaplama güçlerini harmanlarlar ve karşılığında THETA token kazanırlar.
Theta Network’ün amacı sonraki nesil video paylaşma platformu olmak olsa da, maliyetler merkezi platformlardan daha ucuzdur. Özellikle kullanıcılar tarafından desteklenen bir platform olduğu için birçok farklı içeriğin kolayca çıkarılmasını sağlar.
Theta Nasıl Başladı?
2017 yılında Mitch Liu tarafından bulunan Theta Network, öncesinden oyun endüstrisi ve tanıtım alanında tecrübeli bir ekip tarafından oluşturuldu. Ekibin önemli kişilerinden biri olan Jieyi Long, öncesinde farklı yerlerde sanal gerçeklik üzerine çalışmalar gerçekleştirmiş bir kişidir.
2017 yılında 1 milyar arz sınırı olan token’ın %30’u, projenin başlaması için 20 milyon dolarlık fonun yaratılması için kullanıldı.
Theta Network’ün geliştirilmesinden sorumlu Theta Labs, Theta.tv ile kendi canlı yayın platformunu oluşturdu. Site içinde video izleyenler Theta Fuel Token (TFUEL) kazanırlar ve diğer kullanıcıların işlem gücünün de kullanılmasında önemli rol oynar.
Theta Network’ün yönetiminde Twitch’in kurucularından Justin Kana, YouTube’un kurucularından Steve Chen ve birkaç Verizon yöneticisi bulunur.
Theta Nasıl Çalışır?
Theta ağı, kişiler arası protokole sahip olarak içerik tüketmeleri karşılığı ödüllendirilir. Ayrıca ağın içerisinde dApp’ler inşa ederek açık kaynaklı geliştirmeye olanak tanır.
Theta’nın hisse ispatı (PoS) protokolü Tendermint ile benzer bir şekilde işler. Bu da, kullanıcıların belli miktarda THETA token’larını kilitleyip işlemleri onaylamalarını gerektirir.
Onun dışında Theta Network’ün içinde üç farklı node bulunur:
Kurumsal Onaylayıcı Node’lar
Şirketler THETA stake ettirerek işlemlerin onaylanmasında önemli rol oynar. Şu an Theta Network’te bu rolde Sony, Creative Artists Agency, Google ve Samsung bulunuyor. Kurumsal onaylayıcılar ağın ilk savunma hattıdır ve en az 1 milyon THETA kilitlemeleri gerekir.
Koruyucu Node’lar
Koruyucu node’lar mutabakatın korunmasında rol oynarlar. Bunlar işlem bloklarının güvenilir bir şekilde oluşturulmasını sağlar ve güvenlik katmanının ikinci kısmını oluştururlar. Eğer saldırgan bloklar onaylayıcılardan sızarsa koruyucu node’ların durdurmaları gerekir. Bunun için de en az 1.000 THETA’nın kilitlenmesi gerekir.
Uç Node’lar
Uç node’lar, Theta.tv’deki bant genişliğinin video yayınlar için kullanılmasını sağlayıp paylaşırlar. İşlemlerinin karşılığı TFUEL kazanırlar ve ağın desteklenmesinde önemli rol oynarlar. Ayrıca uç node’lar sayesinde tüm işlemlerin kişiler arası gerçekleşmesi sağlanır.
THETA ve TFUEL Nasıl Çalışır?
Theta Network’ün ağında iki farklı token bulunur: bunlar THETA ve TFUEL’dır.
Theta Network katılımcıları, videoların paylaşılması karşılığı TFUEL ile ödüllendirilirler ve içerik dağıtımı karşılığı belli bir miktar ödenir.
Uç node’lar videoların tamamını yayınlamasalar da, kullanıcıların birçok node’tan video izlemelerine yardımcı olur. BitTorrent (BTT) gibi işleyen özellikte kullanıcılar içerik yollamaları ve ağa katkı sağlamaları için belli bir miktar ödül kazanırlar.
THETA token da ağdaki geliştirme ve yönetişim kararlarının verilmesi için kullanılır. Enflasyonun önlenmesi için de 1 milyar THETA sınırı konuldu.
THETA ödül kazanmak için stake edilebilir ama koruyucu node olmak için en az 1.000 THETA, kurumsal node olmak için de 1 milyon THETA’ya ihtiyaç duyarsınız.
Theta Network’ün Arkasındaki Düşünce Nedir?
Theta Network, video yayıncılık platformlarının arkasındaki düşünceyi değiştirmeyi hedefler. Yazılımı da global ölçekte katılımı hedefler ve kullanıcıların platforma destek vermelerine yardımcı olur.
Teknolojik gelişmeler hızlı olsa da, video yayınlama kalitesi ve yükleme konusunda gelişmeler o kadar hızlı gitmeyebiliyor. Özellikle server’ların olduğu yerler sınırlı olduğu için ciddi sınırlamalarla karşı karşıya olurlar. Normal içerik dağıtım ağlar da merkezi ve ücret karşılığı olduğu için talebi karşılayamayabilirler.
Bu da video kalitesinin olumsuz seviyede etkilenmesini sağlar ve bazı durumlarda yıkıcı sonuçları olabilir. Kullanıcılar da Theta Network’e katıldıkça video kalitesi ve bant uzunluğu da artmış olacak.
Theta Network de içerik üreticilerinin daha serbest olmalarını sağlar ve kazandıkları ödülleri de videoların popülerliğine göre gerçekleştiriyor. Yatırımcılar da video kalitesinden emin oldukları için de Theta’yı destekliyorlar.
THETA Fiyatı
THETA Fiyatı Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Theta Token 42,45 TL TL‘den işlem görüyor. Theta Token fiyatı son 24 saat içerisinde 1.45% değişim gösterdi. Theta Token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 29,176,640 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,248,051,504 dolar seviyesinde.
THETA Fiyatı Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Theta Token $ 1.24 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Theta Token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 15.880 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 0.37 dolarla belirledi.
Theta Token Nasıl Satın Alınır?
Theta Token satım almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
Kredi Kartıyla Theta Token (THETA) Satın Alma
- Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
- Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
- Ardından ne kadar THETA alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
- Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
- İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa THETA alım işleminiz gerçekleşmiştir.
EFT/Havale İşlemleri ile THETA Satın Alma
EFT/Havale işlemleri aracılığıyla THETA satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.
Theta Network Hakkında Sık Sorulan Sorular
Theta Network hakkında daha fazla bilgiye nereden erişebilirim?
Theta Network hakkında daha fazla bilgiye erişmek için Discord, Reddit ve GitHub gruplarına aktif olarak katılabilirsiniz. Ayrıca Theta Network, gelişmeleri kendi web sitelerinden, dokümantasyonlarından ve Medium hesabından erişebilirsiniz. Theta Network altcoin haberleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için web sitemiz BTCHaber’i takip edebilirsiniz. Eğer istediğiniz cevabı bulamazsanız [email protected] adresine mail yollayabilirsiniz.
Bilgisayarıma koruyucu node’u nasıl yükleyebilirim?
Bilgisayara koruyucu node yüklemek için GN uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Ardından dosyaları GN’den alın ve yeni bilgisayarınıza aktarın.
Doğrulayıcı node’lar zincirde yeni bloklar önerir ve üretirken, Koruyucu Düğümler blokları mühürler ve kötü niyetli veya başka şekilde işlevsel olmayan Doğrulayıcı node’ları üzerinde bir kontrol görevi görür. Aralık 2020 itibarıyla Theta’daki Enterprise Validator Node’ları, Google, Blockchain Ventures, Samsung, Sony Europe, Binance, gumi Cryptos ve Theta Labs tarafından yürütülüyor ve daha büyük şirketler katılma sürecinde. 2020 yılının Mayıs ayında Theta 2.0 lansmanından sonra, Guardian node sayıları hızla arttı. Şu anda Theta topluluğu üyeleri tarafından yönetilen 3.000’den fazla koruyucu node var.