bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,681.87 0.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,241.24 1.22%
bnb
BNB (BNB) $ 603.95 0.30%
solana
Solana (SOL) $ 156.48 0.68%
xrp
XRP (XRP) $ 0.546149 1.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.501066 2.40%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161916 1.12%

The Graph (GRT) Coin Nedir?

Graph GRT nedir

Graph (GRT), Ethereum (ETH) ve benzeri ağlar için veri endekslemesi hizmeti sunan bir protokoldür. Graph platformu hem merkezsiz finansta (DeFi) hem de web3 ekosisteminde yer alan uygulamalara destek veriyor. Bu platform sayesinde arzu eden herkesin kolaylıkla bir tür uygulama programlama ara yüzü geliştirmesine ve bunları herkesin kullanımına açmasına olanak veriliyor. Subgraph adı verilen bu arayüzler blockchain verilerini işleyen ve uygulamalara hizmet sağlayan bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Graph projesi Ethereum, IPFS ve POA gibi blockchain platformlarının veri endeksleme işlemlerine imkan veriyor. Graph tarafından desteklenen platformlara arasına yeni projelerin de dahil edileceği ifade ediliyor. Bu içerik boyunca Graph ekosisteminden ve bu projenin kripto para piyasasına kazandırdıklarından bahsedeceğiz. Bununla da kalmayarak platformun kripto parası GRT token’lere yönelik birtakım verilerden de söz edeceğiz.

Graph (GRT) platformu çeşitli blockchain’lerden elde ettiği verileri bir araya getirerek ilgili platformlara destek veriyor. Platform ilk olarak Ethereum (ETH) blockchain üzerinde çalışmalarına başladı. Graph ekibinin temel amacı geliştiricilere merkezsiz uygulamaların (dApps) daha iyi hale getirilmesi konusunda destek vermekti. Graph platformu bu amacına ilgili verileri geliştiricilere sağlayarak ulaşmayı istiyor. Böylece piyasada yer alan merkezsiz uygulamaların daha etkili hale gelmesi mümkün hale gelecek. Graph platformu blockchain’lerde yer alan verileri analiz ediyor ve bir araya getiriyor. Daha sonra bu veriler çeşitli endekslere platformun bileşenleri tarafından gönderiliyor. Bu endeksler ekip tarafından “subgraph” olarak adlandırıldı. Subgraph’lar tüm uygulamaların protokolü sorgulayabilmesini ve anında yanıt alabilmesini sağlayan sistemlerdir.

Graph GRT nedir

Graph ekosisteminde yer alan GRT token’ler platformun kripto parası olarak biliniyor. Bu kripto değerler platformda yer alan verilerin güvenliğinden ve platformun işlevselliğinden sorumlu yapılardır diyebiliriz. Graph ekosisteminde yer alan her bir kullanıcı, görevi her ne olursa olsun, belirli bir miktarda GRT token stake etmek zorunda. Kullanıcılar ancak bu şekilde platformdaki faaliyetlerini yerine getirebiliyor. GRT stake etme şartı sayesinde platformun kripto parasının mali bir değere sahip olması öyle ya da böyle sağlanmış.

Graph (GRT) ne zaman çıktı?

Graph (GRT) uygulaması, Aaeve ya da Curve gibi popüler Ethereum platformları tarafından sıklıkla kullanılan projeler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra Uniswap platformunun da ETH ağındaki bir oluşum olarak GRT token’leri sıklıkla kullandığını söyleyebiliriz. Kullanıcıların Graph platformuna duydukları ilgiyi kripto para alanında bulunan çok sayıda uzman teyit etmiş durumda. Graph projesi ilk olarak 2018 yılında ilk faaliyetlerine imza attı. Daha önceden çeşitli girişimlerde birlikte çalışmış üç geliştirici isim Graph projesini birlikte tasarladı. Bu isimler Yaniv Tal, Jannis Pohlmann ve Brandon Ramirez olarak biliniyor. Bu üçlünün geliştiricilerin istifade etmesi için belirli araçlar tasarladığı biliniyor.

Graph ekibi çalışmalarına başladıktan sonra devamlı bir şekilde projenin gelişimi için atılımlarda bulundu. 2019 yılından itibaren gerçekleştirilen token satışları sonucunda toplamda 19,5 milyon dolar değerinde fon elde edildi. Bu miktarın 10 milyonu 2020 yılının ekim ayında yapılan satışta toplandı. Yalnızca bu satışta toplam GRT arzının %21’lik bir kısmı kullanıcılara sunuldu. Bu oran yaklaşık 10 milyar adet GRT token’e karşılık geliyor. Bahsi geçen token satışına Coinbase Ventures, Digital Currency Group ve Multicoin Capital gibi sektörde tanınmış dev yatırımcılar dahil olmuştu.

Graph nedir

Graph (GRT) Fiyatı Nedir?

Graph platformunun kripto parası GRT token’lerin son fiyatına ilişkin verilere aşağıda yer alan başlıklardan ulaşabilirsiniz. Ekip tarafından projenin tanıtımı için hazırlanan evraklarda yer alan verilere göre piyasaya toplamda 10 milyar civarında GRT sunulacak. Bu miktarın şimdiye dek yaklaşık %47’si yani 4,7 milyar GRT token dolaşıma dahil edilmiş.


Graph Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Graph token 9,50 TL TL’den işlem görüyor. Graph token fiyatı son 24 saat içerisinde -4.56% değişim gösterdi. Graph token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 79,260,302 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 2,769,581,533 dolar seviyesinde.


Graph Kaç Dolar?                                      

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Graph token $ 0.291847 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının kasım ayı itibariyle Graph token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1,068 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Graph token yılın en düşük seviyesini ise 0,14 dolarla belirledi.

GRT token nedir

Graph (GRT) Nasıl Çalışmaktadır?

Graph (GRT) platformu blockchain verilerini endeksleyerek ilgili platformlara sunuyor. Platformun temel çalışma prensibi buna dayanıyor diyebiliriz. Peki Graph ekosisteminde gerçekleşen bu işlemler nasıl mümkün hale geliyor? Öncelikle ağda yer alan Graph node’ları ağın bloklarını ve akıllı sözleşmelerini sürekli tarıyor. Ağda yer alan uygulamalardan birisi yeni veri girince bu node’lar durumu fark ediyor. Aynı node’lar bu yeni veriyi uygun bir “subgraph” aracılığıyla tüm ilgili ağlara yönlendiriyor. İşte Graph (GRT) platformunun temel çalışma prensibi bu senaryoya dayanıyor. Platformda gerçekleşen her türlü işlemde GRT token’ler kullanılıyor.  

Graph (GRT) Nasıl Satın Alınır?

Graph platformunun kripto parası GRT token’ler çok sayıda borsa üzerinden temin edilebilir. Bu borsalara örnek olarak Binance, Coinbase, Huobi Global ya da Gate.io isimleri gösterilebilir. Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance üzerinde GRT token’ler için USDT, BTC, BUSD ve TRY cinsinden alım satım yapılmasına imkan veriyor. GRT token’lerin Binance platformunda doğrudan TRY ile yani Türk Lirasıyla alınabilmesi ise dikkat çekici nitelikte.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala