bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,357.51 4.95%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.31 3.84%
bnb
BNB (BNB) $ 562.99 4.44%
solana
Solana (SOL) $ 144.87 8.92%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502215 2.57%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469086 4.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152974 4.72%

Tezos (XTZ) Kaç Dolar?

tezos 1


1 Tezos ne kadar? 1 Tezos kaç dolar? 1 XTZ kaç USD‘ye karşılık geliyor? Anlık XTZ fiyat bilgisine ve Tezos ile ilgili detaylı verilerle anlık olarak bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

XTZ Grafiği

XTZ/USD Fiyat Dönüştürücü


Tezos Nedir?

Tezos ağı, doğrulayıcılar, araştırmacılar ve uygulama geliştiriciler tarafından desteklenen açık kaynaklı platformdur. Tezos’un amacı ise akıllı kontrat güvenliğini, uzun vadeli yenileme işlemlerini ve açık katılım sorunlarını çözmeye çalışır.

Tezos’un Özellikleri Nelerdir?

Tezos, varlıklar konusunda Michelson sayesinde akıllı kontratların güvenliğini ve doğruluğunu sağlayacak şekilde yararlandı. Tezos’un tasarımı ise kritik alanlarda bulunan endüstrilerin çalışma prensibine göre ayarlandı.

Yenilenebilirlik

Tezos’un modüler yapısı ve formel yenileme mekanizması sayesinde ağdaki teknolojilerin geliştirilmesi için zorlu bir sürece gerek kalmaz. Bu özelliklerle beraber Tezos’un zincir içi faturalandırma yöntemiyle beraber, protokolün yenilenme süreçleri için mutabakata varılması gerekmez.

Açık Katılım ve Teşvik Ayarlamaları

Tezos ağındaki tüm hissedarlar ağdaki uygulamaları değerlendirir, önerir ve maddeleri onaylar. İş ispatı (PoW) ve hisse ispatı (PoS) tabanlı ağlardan farklı olarak, Tezos ağında güvenliği baking ve delegasyon yöntemi kullanarak enflasyondan etkilenmezsiniz.

Tezos Nasıl Çalışır?

Tezos, Network Shell isminde agnostik bir ağ kullanır. Bu sayede değiştirilebilir deftere olanak sağlar. Ama genel olarak Tezos ağı üç farklı katmandan oluşur:

Ağ Protokolü

Ağ protokolü, gossip (dedikodu) protokolü olarak işlev görür. Bu protokol, kişiler arası iletişimi ve yayınlamayı node’lar üzerinden gerçekleştirir.

İşlem Protokolü

Blockchain tarafından işlem protokolü uygulaması olarak çalışır. Bu protokolde işlemler gerçekleşir.

Mutabakat Protokolü

Bu protokol, Tezos ağındaki işlem durumlarını sonuçlandırmasına yarar.

Tezos’un son iki protokolü beraber birleşerek blockchain protokolünü oluşturur. Network Shell’ın yardımıyla ağ ve blockchain protokolleri arasında iletişim sağlanır.

Tezos Yorumları

İlk olarak 2014 yılında kurulan Tezos, kurulumundan kısa bir süre sonra ICO’ya adım attı. Ama ICO sonucu 232 milyon dolar fon sağlansa da, yönetimsel sorunlar Tezos’u bir süre boyunca bırakmadı. Bunun sonucunda grup Tezos Vakfı ve Dynamic Ledger Soutions olarak iki farklı gruba ayrıldı. Ayrıca Tezos Vakfı’nın Johann Gevers’in Breitmans’ın fonlarını iade etmemesi ile beraber toplulukta ayrılıklar şiddetlendi. Bunun sonucunda medyanın dikkatini çekmesi ile beraber Gevers, Tezos Vakfı’ndan aldığı 400.000 dolarlık tazminat ile şirketten ayrıldı. Gevers’in ayrılması sonucu yeniden bütünleşen toplulukta ise zaman içerisinde tüm çalışmalar daha etkin bir şekilde devam etti ve günümüzdeki etkin konumuna ulaştı.

Tezos (XTZ) Nasıl Satın Alınır?

Tezos satın almak için, ilk olarak kripto para borsasında hesap açmanız gerekir. Ardından hesap açtıktan sonra kimlik doğrulama işlemleri yapmanız gerekir. Eğer doğrulama işlemlerindeki adımların tamamı yerine getirilirse kolayca Tezos alım satımı gerçekleştirebilirsiniz.

ABD Doları ile Tezos (XTZ) Satın Alma

ABD Doları ile Tezos (XTZ) satın almak için Kraken, Coinbase ve diğer borsalardan kolayca alım gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartıyla Tezos (XTZ) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimi olarak ABD Doları’nı seçin.
  3. Ardından kaç USD’lik XTZ alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa Tezos alım işleminiz gerçekleşmiştir.

Ama kredi kartı işlemleri yüksek komisyon içerir ve bankalar tarafından çoğunlukla reddedilir.

Üçüncü Parti Ödeme Yöntemleriyle Tezos (XTZ) Satın Alma

  1. Borsanın USD ile kabul ettiği ödeme araçlarından birini seçin.
  2. Borsanın seçtiği üçüncü parti ödeme aracında hesabınızı oluşturun.
  3. Ardından banka hesabınızdan üçüncü parti hesabınıza ve sonrasında borsa hesabınıza aktarma işlemi gerçekleştirin.
  4. Sonrasında yatırdığınız para ile borsalarda XTZ alımı yapabilirsiniz.

Üçüncü parti uygulamaları, size hem düşük komisyon ücreti ödemenizi sağlar hem de kolayca nakit transferleri sağlayarak kripto para alımınızı kolaylaştırır. Bu sayede kredi kartı işlemleri gerçekleştirmenize gerek kalmaz. Ayrıca üçüncü parti uygulamalarında para yatırma işlemlerinizin reddedilme olasılığı yoktur.

EFT/Havale İşlemleri ile XTZ Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla Tezos satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra borsalar üzerinden alım gerçekleştirebilirsiniz. Fonlarınızı borsaya aktarmadan önce Fedwire sisteminden geçmesi gerekir. Borsalardaki hesaplara göre işleminiz 1-5 iş günü arasında gerçekleşir.

Tezos Satın Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Tezos’u kim geliştirdi?

Tezos, Arthur Breitman ve Kathleen Breitman tarafından ilk olarak geliştirildi. Sonrasında Tezos Vakfı, protokolü satın aldıktan sonra açık kaynaklı bir platform olmaya başladı.

Tezos fiyatı neye göre belirleniyor?

Tezos fiyatı, kripto para piyasasındaki gelişmeler, Tezos arzı ve Tezos ağındaki gelişmelere göre belirlenir. Bu üç farklı koşuldan en çok etkileyeni ise Tezos ağındaki gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

Tezos nasıl üretiliyor? Tezos nasıl kazanılır?

Tezos, baking aracılığıyla üretilir. Baking yönteminde baker’lar, ağ içindeki tüm işlemleri işlemek için birbiriyle yarışırlar. Baking işleminde ise XTZ’lerinizi ağa stake ettirmeniz gerekir.  Herhangi bir node’da kazanan baker ise, tüm node’daki işleml ücretlerini alır ve delegeler ile paylaşır.

Diğer yöntemler ise ödemeleri XTZ olarak kabul etmek ve borsalarda işlem yapmaktır. Borsalarda XTZ alım satımı gerçekleştirerek elinizdeki XTZ’leri itibari para ve diğer kripto paralarla değiştirebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ödemelerinizi XTZ olarak alabilirsiniz. Bunlara maaş ve işlem ücretleri dahildir.

Ödemeleri XTZ olarak almak için Tezos’u destekleyen cüzdan uygulamalarına sahip olmanız gerekir. Ardından Tezos cüzdan adresinizi herkesle paylaşarak ödemelerinizi Tezos olarak alabilirsiniz. Borsadan XTZ kazanmak için ise borsa hesabınızın olması gerekir. Ardından doğrulama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra fonlarınızı yatırarak alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Tezos (XTZ) almak için en az kaç Türk Lirası gerekir?

Kripto para borsaları, Tezos almak için herhangi bir üst sınır koymaz. Ama borsalar, komisyon oranları, likidite sağlama ve karlılıklarına göre koyacağı miktarlar değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden herhangi bir borsada hesap açmadan önce minimum yatırma gereksinimlerine bakmanızı öneririz.

Tezos’larımı hemen satıp paraya çevirebilir miyim?

Kripto para borsalarında Tezos’larınızı satıp kolayca paraya çevirebilirsiniz. Bunun için al-sat kısmına tıklayıp Tezos satış emrini verdikten sonra istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz.

Satın aldığım Tezos’larımı nasıl saklayacağım?

Tezos’larınızı borsa hesaplarınızda, online cüzdanlarda veya soğuk cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Eğer çok sık alım satım işlemi yapacaksanız, borsada tutmanız en iyi seçenek olacaktır. Satın aldığınız Tezos’larınızı TrustWallet, Temple ve TezBox cüzdanları üzerinden XTZ’lerinizi güvenle saklayabilirsiniz.

Tezos fiyatı neden yükseliyor?

Diğer kripto paralar gibi, Tezos’un fiyatı farklı nedenlerden dolayı yükseliş gösterir. İlk olarak kurumların yaptığı alımlar sayesinde değeri gittikçe artabilir. İkinci olarak yatırımcıların fiyat artışlarını kaçırma korkusu ise boğa piyasasında sık görülen durumdur. Üçüncü özellik ise Tezos ağında yaşanan gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Tezos ağındaki gelişmelerde beklentiler ve gelişmeler olumlu olursa, fiyatı olumlu yönde etkileyecektir. Son olarak da güçlü bir ekosistem ve topluluğun olması sayesinde Tezos’un değeri artar.

Tezos fiyatı neden düşüyor?

Tezos fiyatındaki düşüşleri kripto para piyasasındaki gelişmeler, kar satışları, aşırı değerlenme ve Tezos platformundaki gelişmeler olarak yorumlayabiliriz. Kar satışları, çoğunlukla Tezos’un aşırı değerli olduğu zaman gerçekleşir ve bu gelişme fiyatların düşüşüne sebep olur. Tezos platformundaki olumsuz gelişmeler ise fiyatı olumsuz yönde etkiler. Son olarak topluluğun ve ekosistemin zayıflaması, doğal olarak da Tezos’un değerini düşürecektir.

Tezos’un diğer blockchain ağlarından farkı nedir?

Tezos ağında güncellemeler fork olayları ile gerçekleşmez. Aksine, Tezos ağı güncellemeleri kolayca alabilecek şekilde tasarlandığı için forklama olayına rastlanmaz. Diğer bir özellik ise, XTZ miktarında herhangi bir üst sınır belirtilmemesine rağmen enflasyondan dolayı değeri azalmaz. 

Tezos ağında nasıl baker olunur?

Tezos ağında baker olmak için ilk olarak cüzdanınızda XTZ bulundurmanız gerekir. Ardından Tezos’un web sitesindeki Bake (Validate) kısmındaki Tezos Baking Slack’e üye olduktan sonra işlemleri doğrulayabilirsiniz.

Tezos ağına katılmak için kimlik doğrulama gerekir mi?

Tezos ağında yer almak için, Tezos cüzdanı ile kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Kimlik doğrulama işlemleri, müşteri tanıma (KYC) ve kara para aklama (AML) regülasyonları olarak geçer. Yapmanız gereken tek şey, hash’inizip doğrulamaktır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sayfadaki veriler, kripto para veri sağlayıcısı Coingecko tarafından sağlanmaktadır. Veriler gecikmeli olabilir. BTCHaber.com Coingecko tarafından sağlanan verilerin doğruluğunu kontrol etmez ve bu konudaki her türlü yükümlülüğü reddeder.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala