bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,560.57 0.54%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,950.77 1.97%
bnb
BNB (BNB) $ 571.40 2.04%
solana
Solana (SOL) $ 162.11 0.41%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517806 0.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.464849 0.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150084 4.28%

Spot Bitcoin ETF listelemeleri madencileri nasıl etkiledi?

Spot Bitcoin ETF listelemeleri madencileri nasıl etkiledi?

ABD’de spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) listelenmesinin ardından araştırmacılar gözünü madencilere çevirdi. Raporlara göre ETF listelemelerini bir satış fırsatı olarak gören madenciler büyük miktarda BTC’yi borsalara taşıdı.

Bitfinex’in paylaştığı son Alpha raporuna göre madenciler, ETF listelemelerinin ikinci gününde tokenleri alım-satım platformlarına yığdı. Glassnode’un zincir üstü verilerinin ele alındığı raporda blokzincir doğrulayıcılarının bir günde 1 milyar dolarlık BTC’yi borsalara taşıdığı tespit edildi. Uzmanlar, 12 Ocak 2024 tarihinde madenciler tarafından son altı senenin en büyük satışının gerçekleştiğini belirti.

ETF heyecanının sona ermesinin ardından Bitcoin madencilerinin daha dengeli hamleler yaptığı görüldü. Zincir üstü verilere göre 1 Şubat’ta 13 bin 500 BTC borsalara hareket etti. Ertesi gün ise madenciler 10 bin adet tokeni cüzdanlarına taşıdı.

bitcoin btc madenci rezervi

Uzmanlar, son günlerde madenci hareketleri sakinleşse de spot ETF onayından günümüze genel olarak negatif seyre vurgu yaptı. Bitcoin madenci rezervi 1,82 milyon ile Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Madenciler neden Bitcoin satıyor?

Geçtiğimiz dönemde ayı piyasası nedeniyle zor günler geçiren madenciler, gelecekte beklenen gelişmelerde benzer sorunlar yaşamamak adına finansal kaynak arıyor. BTC fiyatının önceki seneye kıyasla önemli derecede yükselişi ve Nisan ayında beklenen ödül yarılanması (halving), satışların ana sebeplerinden bazıları olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin ağında blok başına ödüllerin yarılanacağı halving olayının Nisan ayının ilk günlerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala